Αυτό το διαμάντι των 60 εκατ. δολαρίων ποιός θα το πάρει;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτό το διαμάντι των 60 εκατ. δολαρίων ποιός θα το πάρει;

Πόσο μπορεί να αποτιμά ο επικεφαλής της εταιρείας που ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο το πολύτιμο εύρημα. Ο ίδιος το μόνο που λέει είναι «Περισσότερο από 60 εκατομμύρια δολάρια».

Δεν το έχω πει καν στη γυναίκα μου, λέει ο William Lamb επικεφαλής της Lucara Diamond Corp. Εταιρεία που την προηγούμενη βδομάδα έκανε ανακάλυψε ένα διαμάντι 1.111 καρατίων.

Σίγουρα το πραγματικό κόστος υπερβαίνει τις εκτιμήσεις όλων εκεί έξω, οι οποίες ξεπερνούν ανά περιπτώσεις τα 60 εκατομμύρια».

Η ανακάλυψη της συγκεκριμένης υπερπολύτιμης πέτρας μάλιστα ταρακούνησε την βιομηχανία διαμαντιών ύψους 80 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο διαμάντι, το οποίο είναι σε μέγεθος λίγο μικρότερο από μια μπάλα του τένις, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά το διαμάντι των 3.106 καρατίων, που φέρει το όνομα Cullinan, το οποίο είχε βρεθεί στη Νότια Αφρική το 1905. Το προηγούμενο κόπηκε σε κομμάτια, τα οποία διατέθηκαν στα Crown Jewels που κοσμούν το στέμμα της Βασίλισσας της Βρετανίας.

Τα εξαιρετικά μεγάλα ακατέργαστα διαμάντια μπορούν να πιάσουν μέχρι και 60.000 δολάρια το καράτι, παρόλα αυτά ο Lamb ελπίζει πως το status του θα εκτινάξει την αξία του.

«Πολλοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τις 60.000 δολάρια το καράτι ως βάση εκτίμησης της αξίας του», σημειώνει ο Lamb ενώ διευκρινίζει πως στο τέλος θα πρέπει όμως να προσθέσουμε και τομέγεθος του τελικού γυαλισμένου διαμαντιού καθώς και το ιστορικό του πλαίσιο. Κι όλα αυτά πρόκειται να παίξουν σημαντικό ρόλο.

«Προσφορά απερρίφθη»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος έχει ήδη απορρίψει μια προσφορά μεγαλύτερη των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι την εταιρεία έχει προσεγγιστεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, για να μπορέσει να εκθέσει το διαμάντι καθώς και το Discovery Channel το οποίο ενδιαφέρεται να κάνει ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ γι 'αυτό. Η εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ, δηλώνει πάντως πως δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την πώληση αφού δεν έχει κανένα χρέος.

«Ο τομέας των διαμαντιών δεν βρίθει ευκαιριών, έτσι το βγούμε εν τάχει στη γύρα για να το πουλήσουμε δεν έχει νόημα» συμπληρώνει ο Lamb. «Έχουμε το χρόνο να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πουληθεί. Και να μην το πουλήσουμε στην πραγματικότητα είναι μια επιλογή».

Πολύτιμα αποκόμματα

Η αξία του λίθου και το αγοραστικό ενδιαφέρον που θα προκαλέσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και την ποιότητα των στιλβωμένων λίθων που θα αποκοπούν από αυτόν. Η Lucara πιθανότατα θα πουλήσει το διαμάντι μέσω διαγωνισμού στην Μπουτσουάνα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κοπή, η στίλβωση και η πώληση στον τελικό ιδιοκτήτη.

Η τυπική διαδικασία είναι ότι ο κολοσσός κοσμημάτων, όπως η Graff Diamonds Corp, ή η σύμπραξη επενδυτών που θα αποκτήσει το υπερμεγέθες διαμάντι θα χρησιμοποιήσουν προηγμένα προγράμματα μέσω υπολογιστή προκειμένου να καταλήξουν στη βέλτιστη κοπή του λίθου που θα αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

«Έτσι εκτός από τη μια «σημαντική καλογυαλισμένη πέτρα, θα υπάρξουν και άλλα κομμάτια, για την ακρίβεια αποκόμματα, αρκετά μεγάλα – 20 με 30 καράτια το καθένα- τα οποία θα αξίζουν κι αυτά μερικά εκατομμύρια» διευκρινίζει ο Lamb. Η Lesotho ισχυρίζεται ότι μπορούν να παραχθούν 26 άψογα διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός 76,4 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού.


Η τύχη βέβαια παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Η εταιρεία θα μπορούσε να μην είχε ποτέ αλιεύσει το διαμάντι αν δεν είχε λίαν προσφάτων αυξήσει το μέγεθος των οπών στο εργοστάσιό της που επιτρέπουν στα πετράδια να πέσουν μέσα αντί να θρυμματιστούν. Με τον νέο εξοπλισμό η εταιρεία Lucara μπορεί τώρα πια να πιάσει πολύτιμους λίθους μεγέθους 1.800 καρατίων και καλείται να αποφασίσει αν αξίζει να επενδύσει στο να επεκτείνει κι άλλο τις δυνατότητές της ούτως ώστε να μπορεί να πιάσει και λίθους έως και 3.000 καράτια.

Όσο για το αν θα υπάρξουν περισσότεροι λίθοι του ίδιου «βεληνεκούς» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απαντά: «δεν υπάρχει καμία στατιστική που να μπορεί να δείξει τις συγκεκριμένες πιθανότητες. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από την καμπύλη»…

Αυτό το διαμάντι των 60 εκατ. δολαρίων ποιός θα το πάρει;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider