Πώς το διασημότερο golden boy της Βραζιλίας κατέληξε στη φυλακή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το διασημότερο golden boy της Βραζιλίας κατέληξε στη φυλακή

Ο 47χρονος δισεκατομμυριούχος και πρώην golden boy, Andre Esteves, είναι το τελευταίο «μεγάλο ψάρι» που πιάστηκε στα δίχτυα των διωκτικών αρχών, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι ενός πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς στη Βραζιλία.

Ο Esteves κατέχει μια μοναδική πρωτιά στη χώρα του: ανακηρύχτηκε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος της Βραζιλίας, όταν πούλησε την εταιρεία του Pactual στη UBS το 2006 έναντι 2,6 δισ. δολάρια. Μαζί του συνελήφθηκε και ο γερουσιαστής Delcidio Amaral.

Μέχρι πρότινος, το παράδειγμά του διδάσκονταν ως «πρότυπο» στις ακαδημαϊκές αίθουσες. Σύμφωνα με τον Felipe Monteiro, καθηγητή της φημισμένης γαλλικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Insead , ο Esteves «αποτελεί την επιτομή του επιχειρηματικού πνεύματος μεταξύ των βραζιλιάνων τραπεζιτών». Η εμπλοκή του βέβαια με «την πιο κλασική μορφή των ξεπερασμένων πολιτικών πρακτικών είναι αρκετά περίεργη», προσθέτει.

Η αρχή του μύθου

Ο Esteves γεννήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας και προέρχεται από μεσοαστική οικογένεια. Τα ενδιαφέροντά του ως παιδί ήταν το διάβασμα, η μελέτη και το ποδόσφαιρο, ενώ ως έφηβος τον συνεπήραν οι υπολογιστές, με αποτέλεσμα να σπουδάσει Πληροφορική στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 επισκευάζοντας υπολογιστές στην επενδυτική εταιρεία Pactual. Πριν περάσουν δύο χρόνια, ο ιδρυτής της εταιρείας Luiz Cezar Fernandes του είχε αναθέσει καθήκοντα στο back office του τμήματος συναλλαγών (trading desk). Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2007, συμπάθησε εξ’ αρχής τον Esteves γιατί προέρχονταν και οι δύο από μεσοαστικές οικογένειες και δεν είχαν κάνει οικονομικές σπουδές. Πριν περάσει πολύς καιρός, ο Esteves συμμάχησε με τρεις συναδέλφους του και έστησε μια χρηματιστηριακή πλεκτάνη με την οποία ανέτρεψε τον μέντορα του. «Αιφνιδιάστηκα όταν στράφηκαν εναντίον μου, αλλά κανείς δεν μπορεί να τσακωθεί με κάποιον που φέρνει τόσα χρήματα στην τράπεζα», είπε εκ των υστέρων ο Fernandes.

Μηχανή που «κόβει» χρήμα

Ο Esteves ήξερε πολύ καλά πώς να βγάζει χρήματα και, σίγουρα, το απολάμβανε. Το διάστημα 1993-1996 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Pactual και το 2002 είχε ήδη προαχθεί σε διευθύνοντα σύμβουλο. Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που εξαγόρασε η USB την εταιρεία, ανέλαβε το τρήμα παγκόσμιων πωλήσεων και διαπραγμάτευσης σταθερών τίτλων. Μετακόμισε στο Λονδίνο και είχε υπό την εποπτεία του 1.000 εργαζομένους.

Αφού παραιτήθηκε για να δημιουργήσει την BTG, ο Esteves ένωσε τις δυνάμεις του με κάποιους πρώην συνεργάτες του και εξαγόρασαν ξανά την Pactual έναντι 2,5 δισ. δολαρίων. Οι νέοι ιδιοκτήτες οδήγησαν την Pactual στην κορυφή και την έκαναν τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα της Λατινικής Αμερικής.

Το 2013, ο Esteves δώρισε άγνωστο ποσό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ανακαίνιση του ιστορικού Baker Hall, το οποίο μετονομάστηκε σε Esteves Hall.

Η αρχή του τέλους

Η προσωπική περιουσία του Esteves άρχισε να παίρνει την «κάτω βόλτα» και αντί να αυξάνεται έχει συρρικνωθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2014 έφτασε στο απόγειό της -4,9 δισ. δολάρια- ενώ σήμερα έχει μειωθεί κάτω από το μισό, στα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η εταιρεία του κατέγραψε τεράστιες ζημιές εξαιτίας των δανείων και των επενδύσεων που είχε κάνει σε εταιρείες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Petrobras.

«Ήταν πρόσωπο-κλειδί και τώρα το βασίλειό του έχει μείνει χωρίς βασιλιά», σχολιάζει ο Ray Zucaro, επικεφαλής επενδύσεων της RVX Asset Management στο Μαϊάμι. «Το παράδειγμα του Esteves είναι αφορμή για σκέψη για επενδυτές σαν εμένα. Αυτό που δεν ξέρω είναι ποιος θα είναι ο επόμενος», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider