O παράδεισος των hipster είναι στο Άμστερνταμ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O παράδεισος των hipster είναι στο Άμστερνταμ

Πριν από μερικά χρόνια το βόρειο λιμάνι του Άμστερνταμ, το οποίο ακούει στο όνομα Νορντ (Noord), ήταν μια εγκαταλελειμμένη έκταση με δρόμους γεμάτους λακκούβες και άδειες αποβάθρες με σπασμένα παράθυρα. Σήμερα όμως, με την βοήθεια των προγραμματιστών της χώρας έχει μετατραπεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης.

Σύμφωνα μάλισα με τον Vincent Vollenbronck, ο οποίος επισκεπτόταν ως έφηβος την συγκεκριμένη πλευρά του Λιμανιού, «το να μεγαλώνει κανείς εκεί είχε πλάκα αλλά τα περισσότερα από τα ναυπηγεία ήταν κατειλημμένα από καταπατητές και ίσως και επικίνδυνα» . Ο Vincent Vollenbronck, 33 χρόνων, είναι σύμβουλος της BNP Paribas Real Estate, η οποία φέτος διαμεσολάβησε για την πώληση ή και κατασκευή 403 φοιτητικών σπιτιών στην προβλήτα του Νόρντ, μια προβλήτα που ανθίζει όλο και περισσότερο.

Όπως εξηγεί, η συνοικία του Άμστερνταμ Νορντ απογειώνεται τόσο χάρη στις τιμές των ενοικίων στην υπόλοιπη πόλη, τα οποία έχουν φτάσει σε δυσθεώρατα ύψη, όσο και χάρη στην υπόσχεση του υπουργείου μεταφορών για την κατασκευή νέας γραμμής μετρό. Ειδικά το τελευταίο φαίνεται να δελεάζει αρκετά τους κατοίκους ώστε να αντέξουν το καθημερινό πηγαινέ έλα στην αποβάθρα σε συνδυασμό με την προσπάθεια ανεύρευσης ενός πιο φτηνού σπιτιού.

Πολλές είναι και οι επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή. Εταιρείες όπως Blackstone Group LP και Hilton Worldwide Holdings Inc. έχουν επενδύσει πρόσφατα σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία καθώς και στο νέο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Δεδομένης της ανάπτυξης και της αυξημένης ζήτησης, οι τιμές των κατοικιών στο Νορντ σημείωσαν άνοδο της τάξης του 26% κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εντυπωσιακός, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν δύο φορές γρηγορότερα από εκείνες στην υπόλοιπη πόλη, σύμφωνα με στοιχεία της Colliers International. Ακόμα κι έτσι βέβαια, είναι πολύ πιο χαμηλές από το μέσο όρο του Άμστερνταμ. Οι τιμές στην περιοχή - η οποία εκτείνεται σε 63 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από εκείνες του Μανχάταν, όμως πολλοί μεσίτες προβλέπουν πως θα αυξηθούν κατά περίπου 10% μέσα στο έτος.

Μεγαλύτερη αύξηση, κατά 30% τις δύο επόμενες δεκαετίες, αναμένεται να σημειώσει και ο αριθμός των κατοικιών στην περιοχή. Αυτή μάλιστα θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην πόλη. Επιπλέον, κατά 26% αναμένεται να αυξηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή, σύμφωνα με το υπεύθυνο για την πληθυσμιακή αύξηση οργανισμό.

Τα σπίτια της εργατικής τάξης όπου χτίστηκαν τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 τριγύρω από την αποβάθρα για να στεγάσουν τους εργαζόμενους στην προβλήτα του Νορντ– έχουν ήδη προσελκύσει τους hipsters και τις οικογένειές τους τον τελευταίο καιρό. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν την περιοχή είναι η ησυχία το πράσσινο και η κοντινή της απόσταση από μοντέρνα εστιατόρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ελκυστική είναι βέβαια και η τιμή των ενοικίων όπου φτάνει τα 895 ευρώ το μήνα, περίπου το μισό από τον μέσο όρο ενοικίων της υπόλοιπης πόλης, σύμφωνα με την Colliers.

Ανοικοδόμηση εν τάχει

Η Ολλανδική εταιρεία επενδύσεων Bouwinvest είναι ανάμεσα στις εταιρείες που ανέλαβαν την κατασκευή των πρώτων συγκροτημάτων κατοικιών και σε μια κοντινή περιοχή, γνωστή ως NDSM, η οποία κάποτε φιλοξενούσε το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ευρώπης. Εκεί βρίσκεται ήδη ένα κτήριο όπου άλλοτε στέγαζε τους γερανούς του λιμανιού το οποίο έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Όπως διευκρινίζει ο Michiel de Bruine, επικεφαλής των οικιστικών κεφαλαίων της Bouwinvest, αρχίσαμε να επενδύουμε σε σπίτια στο Νορντ πριν από τρία χρόνια και τώρα έχουμε στην ιδιοκτησία μας 1.141 διαμερίσματα τα οποία κατασκευάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή.

«Τα μουσικά φεστιβάλ της περιοχής, τα πρωτότυπα εστιατόρια και η εκπληκτική θέα της πόλης μου θυμίζουν την γειτονιά του Μπρούκλιν. Πριν από δέκα χρόνια, δεν θα τολμούσες να περπατήσεις σε αυτή τη μεριά της πόλης μετά το ηλιοβασίλεμα».

Βέβαια το να πάει κανείς στο Νορντ δεν είναι εύκολο. Οσοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά το ferry boat για να φτάσουν στη δουλειά τους κι όπως φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουν όλο και πιο πολύ για να εξυπηρετηθούν δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της περιοχής. Προς απογοήτευσή τους μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε πως ένα τρένο που θα συνδέει την περιοχή τόσο με το κέντρο όσο και με το οικονομικό κέντρο της πόλης θα καθυστερήσει μέχρι το 2018.

«Θα πρέπει να μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα» δήλωσε η Imke Kok, μια 37χρονη επιχειρηματίας, ο οποίος ξόδεψε πέντε χρόνια για να καταφέρει να πείσει τον φίλο της να μείνουν στην άλλη πλευρά του ποταμού. «Ο σωρός των παλιών πλοιαρίων ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο γι' αυτόν. Σήμερα βέβαια απολαμβάνουμε την ηρεμία της περιοχής». «Το Nornt δεν είναι μια πόλη, με μοντέρνα καταστήματα και καφετέριες σε κάθε γωνία, αλλά έχει πολύ πράσινο, τα παιδιά μπορούν να παίξουν στους δρόμους κι όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους» συμπληρώνει η Kok.

Ο ανασχεδιασμός της περιοχής του Νορντ θυμίζει εκείνον της πρώην περιοχής των κόκκινων φαναριών του Άμστερνταμ, τότε που η πόλη ενέκρινε ένα σχέδιο 300 εκατ. ευρώ για τον μετατρέψει τους οίκους ανοχής σε σπίτια και να μεταμορφώσει τα καφέ όπου πωλούσαν μαριχουάνα σε πιο συμβατικές καφετέριες.

Η τάση μάλιστα δεν είναι πρωτότυπη. Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις χτίζουν προωθούν την δημιουργία οικισμών σε πρώην βιομηχανικές περιοχές ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στην υψηλή ζήτηση αφού όλο και περισσότεροι μετακομίζουν στις πόλεις. Στο Βερολίνο, χτίστηκαν 1.500 διαμερίσματα στην περιοχή ονόματι Europacity, με στόχο να αντικατασταθεί το εσωτερικό λιμάνι της πόλης το οποίο είχε καταστραφεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και στην περίπτωση του Λονδίνου, οι υψηλές τιμές των κατοικιών στο κέντρο και η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης οδήγησε τους αγοραστές να μετακινηθούν στις ανατολικές γειτονιές του Σορντίτς και του Χόξτον.

Επιχειρηματική φωλιά

Στην όλη προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει και η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην περιοχή. Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιχειρήσεις με έδρα το Νορντ έχουν αυξηθεί κατά 14% . Οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως εγχώρια μέσα ενημέρωσης και startup με λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η άνθιση του εμπορίου αυξάνει βέβαια και τις τιμές ενοικίασης των γραφείων, με τους ειδικούς να αναμένουν αύξηση έως και 10% αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβούλων ακινήτων NL Real Estate.

Επιπλέον η περιοχή αποτελεί και πόλο έλξης για τους τουρίστες ειδικά από όταν ένας πύργος 22 ορόφων όπου μέχρι χθες στέγαζε την Royal Dutch Shell Plc ξανάνοιξε ως A'DAM Toren, ένα ανακαινισμένο boutique ξενοδοχείο με ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο στην κορυφή.

Η MTV Viacom μετακόμισε στην περιοχή το 2007. Η γαλλική εταιρεία οινοπνευματωδών Distiller Pernod Ricard SA εγκαταστάθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Τον Ιούνιο, ένα εμπορικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων χτίστηκε από την Blackstone’s Multi Corporation για λογαριασμό της Bouwinvest με στόχο να εξυπηρετήσει την συνεχώς αυξανόμενη τοπική ζήτηση για σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και φαρμακεία. Τέλος, τον Ιούλιο, η Sony Music έγινε η τελευταία διεθνής εταιρεία που στοιχημάτισε υπέρ της δυναμικής ανάπτυξης της περιοχής μεταφέροντας τα γραφεία της εκεί.

Η Hilton πέρυσι άνοιξε ένα πολυτελές ξενοδοχείο ονόματι DoubleTree με 88 δωμάτια στην περιοχή των πρώην ναυπηγικών χυτηρίων, αναφέρει ο David Heijligers, διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας. Ο διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου με έδρα τις ΗΠΑ δεν έχει βάλει στο μάτι μόνο τους hipsters και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των τουριστών αλλά και όλους τους εργαζόμενους που στοιβάζονται καθημερινά στα ferry με τα iPhone και τα ποδήλατα ανά χείρας.

«Υπάρχει μια ισχυρή επιχειρηματική κοινότητα που αναδύεται», δήλωσε ο Heijligers. «Περίπου το 60% των επισκεπτών του Hilton σε αυτό το ξενοδοχείο είναι επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους συνεργάζονται με τις εταιρείες της περιοχής ή εμπλέκονται στην ανάπτυξη ακινήτων», είπε. Πριν η Hilton αποκτήσει το ακίνητο σύμφωνα, το ξενοδοχείο είχε αναλάβει ένας τοπικός ιδιοκτήτης ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε στοιχηματίσει εγκαίρως υπέρ της περιοχής ονομάζοντάς το «Μπρούκλιν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider