Η μείωση της ανεργίας σκοτώνει τους Αμερικάνους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μείωση της ανεργίας σκοτώνει τους Αμερικάνους

Τελικά η ύφεση δεν έχει μόνο κακά. Περίπου 5.000 λιγότεροι άνθρωποι χάνουν την ζωή της κάθε χρόνο σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία των ΗΠΑ, επειδή η πτώση της οικονομίας κρατάει τους κακούς οδηγούς μακριά από τους δρόμους.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι γενικά οι άνθρωποι οδηγούν λιγότερο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι σε περιόδους υψηλής ανεργίας αυτοί που οδηγούν λιγότερο είναι κυρίως οι κακοί οδηγοί.

«Έχουμε καταγράψει μια οικονομική δύναμη που ωθεί τους πιο επικίνδυνους οδηγούς να οδηγούν λιγότερο, ενώ δεν αποθαρρύνει τους πιο προσεκτικούς οδηγούς», αναφέρουν οι Clifford Winston και Vikram Maheshri στην έρευνα τους που θα δημοσιευτεί στο Journal of Risk and Uncertainty.

Μεταξύ αυτών που οδηγούσαν λιγότερο όσο η ανεργία αυξανόταν περιλαμβάνονταν οδηγοί με παλαιότερα αυτοκίνητα, που ήταν άνω των 60 ετών και οδηγοί που ζούσαν μόνοι τους ή με μόνο ένα άλλο άτομο (οι οποίοι τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες ατυχήματος από τους οικογενειάρχες).

Οι ερευνητές δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουν το γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες οδηγών οδηγούσαν λιγότερο. Μια θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους και άρα δεν θα χρειαζόταν να μετακινούνται από και προς τη δουλειά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν παλαιότερα αυτοκίνητα και να ζουν μόνοι τους. Αυτό δεν εξηγεί τα πάντα, διότι η μετακίνηση από και προς τη δουλειά αποτελεί μόλις το 20% της καθημερινής μετακίνησης με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον Winston.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία σχετικά με την εργασιακή κατάσταση των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα. Τα δεδομένα προήλθαν από τους πελάτες της ασφαλιστικής State Farm στο Οχάιο, οι οποίοι συμφώνησαν στην καταγραφή των μετακινήσεων με αντάλλαγμα μειωμένα ασφάλιστρα. Η έρευνα ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, έδειξε πως τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα ήταν 14% λιγότερα όταν η ανεργία ήταν 1% μεγαλύτερη. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5.000 σωσμένες ζωές αν αναλογιστεί κανείς πως τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ φτάνουν τα 33.000 κάθε χρόνο.

«Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι καθοριστικό. Πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση», σημειώνει ο Clifford Winston.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider