Την αγορά των smartphones βάζει στο μάτι η Lenovo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την αγορά των smartphones βάζει στο μάτι η Lenovo

Να αντιστρέψει τις ζημιογόνες μέχρι στιγμής δραστηριότητες της και ειδικά εκείνη των smartphones, αναμενει η Lenovo Group Ltd. στην επόμενη οικονομική χρήση, δεδομένου ότι προσανατολίζεται πλέον σε πιο high-end συσκευές και σκοπεύει να εντείνει το marketing τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο υπολογίζει σε μια αναβίωση του τομέα των smartphone, ειδικά μετά την εξαγορά της Motorola έναντι 2,8 δισ. δολαρίων, ώστε να αναπληρώσει την «χασούρα» από την παρακμάζουσα βιομηχανία των επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η κινεζική εταιρεία τόνισε ότι τα νέα smartphone και gadget της- όπως ένα έξυπνο κινητό με ενσωματωμένες λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας που πρόκειται να κυκλοφορήσει - θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και θα αναζωογονήσουν το τμήμα των επιχειρήσεων που κινείται πτωτικά εδώ και καιρό.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε μια πλήρη στροφή μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Yang Yuanqing σε συνομιλία του με τους αναλυτές.

Βέβαια περιόρισε τις προβλέψεις του αναφέροντας ως στόχο της εταιρείας την επιστροφή στην κερδοφορία, επιθυμία που παραμένει ανεκπλήρωτη από το 2014 που οι πωλήσεις κινούνται σε αρνητικό έδαφος, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η είσοδος στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας χρειάζεται χρόνο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε η εταιρεία να κυριαρχήσει στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών», συμπλήρωσε ο ίδιος στο Bloomberg News.

Αν και η Lenovo είχε σιγά-σιγά παραιτηθεί από το εγχώριο μερίδιο αγοράς των smartphones, παραχωρώντας τα ηνία στους επιθετικούς αντιπάλους της όπως η Huawei Technologies Inc., η Oppo και η Vivo. Πλέον όμως φαίνεται πρόθυμη να δαπανήσει αδρά στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ στην προσπάθειά της να μπει στην τριάδα των μεγαλύτερων παικτών της παγκόσμιας αγοράς smartphones, συμπλήρωσε ο Yang χωρίς να προσδιορίσει βέβαια το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει αυτό.

Να υπενθυμίσουμε πως κατά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου η Lenovo παρουσίασε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αλλά αυτό προήλθε κυρίως από περικοπές στα κόστη καθώς και από πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων κι όχι επειδή έπαψε να είναι υποτονική η ζήτηση για smartphones και προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 64 % φτάνοντας τα 173 εκατ. ευρώ για την περίοδο χρήσης μέχρι και τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 111 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρόλα αυτά οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,2% φτάνοντας τα 10.060 εκατ. δολάρια.

Αύξηση της τάξης του 5,2% παρουσίασε και η μετοχή της Lenovo στο Χονγκ Κονγκ, καταφέροντας να κλείσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών. Παρά την άνοδο βέβαια η μετοχή σημειώνει ετήσια πτώση περίπου 30% φέτος.

Όσο για τα σχέδια αναδιάρθρωσης να αναφέρουμε πως η εταιρεία είχε προγραμματίσει τη μείωση του ετήσιου κόστους κατά 1,35 δισ. δολάρια ενώ προχώρησε και σε περικοπές 3.200 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να εμφανίσει θετικά τριμηνιαία αποτελέσματα. Πρόκληση όμως παραμένει η διεθνής επέκτασή της καθώς και η επένδυσή της σε νέους τεχνολογικούς τομείς, όπως το cloud computing, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider