Nέο «Skype» δια χειρός... Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέο «Skype» δια χειρός... Google

Τρεις μήνες πέρασαν από την παρουσίαση των Google Allo και Google Duo, δύο νέες υπηρεσίες για messaging και video κλήσεις αντίστοιχα, οι οποίες έρχονται να αντικαταστήσουν (όπως φαίνεται) οριστικά το Hangouts που με τη σειρά του θα παραμείνει ενεργό σταδιακά μόνο για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς. Από σήμερα ξεκινά η διάθεση του Google Duo για συσκευές Android και iOS, ενώ αναμένεται πολύ σύντομα και η διάθεση του Google Allo.

H Google έφερε το e-mail στη ζωή μας συστήνοντάς μας το 2004 το Gmail κι από τότε μέχρι και σήμερα κατάφερε να το μετατρέψει στη νούμερο ένα μορφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Βέβαια, καθώς αυξάνονται οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ανά τον κόσμο, το παραδοσιακό e-mail χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τα νέα εργαλεία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και τις αντίστοιχες νέες εφαρμογές που έχουν μεγάλη απήχηση στους όλο και νεότερους χρήστες.

Για το λόγο αυτό φαίνεται πως ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης προσπαθεί και πάλι να πάρει την πρωτιά δημιουργώντας μια νέα εφαρμογή βίντεο κλήσης που ακούει στο όνομα Duo. Η εφαρμογή λειτουργεί σε όλες τις κινητές συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Android της Google αλλά και στις iOS συσκευές της Apple. Μάλιστα έχει την δυνατότητα να εναλλάσεται μεταξύ Wi-Fi και 4G σύνδεσης αυτόματα, χρησιμοποιώντας και τους δύο τύπους για ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας. Ειδοποιός διαφορά της δε, ότι λειτουργει με τον αριθμό τηλεφώνου των χρηστών της. Συγκεκριμένα η εφαρμογή εντοπίζει το τηλέφωνο του χρήστη που βρίσκει διαθέσιμο επαφές που χρησιμοποιούν επίσης την υπηρεσία και οι δύο συνομιλητές (αρχικά θα υποστηρίζει μόνο συνομιλίες 1 προς 1) μπορούν να έχουν video επικοινωνία τύπου Facetime σε ποιότητα HD 720p, ακόμη και μεταξύ των δύο πλατφορμών Android – iOS. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η λειτουργία Knock Knock που επιτρέπει στον παραλήπτη να δει στο video ποιος τον καλεί προτού απαντήσει στην κλήση, ενώ και εδώ οι συνομιλίες είναι κρυπτογραφημένες end-to-end.

Το γεγονός πως η χρήση της Duo βασίζεται στον τηλεφωνικό αριθμό των χρηστών κι όχι σε κάποιο λογαριασμό Google ή Gmail, αναμένεται να καταστήσει ευκολότερη την επικοινωνία με τους φίλους την οικογένεια και όσους έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στο smartphone τους. Να υπενθυμίσουμε πως η ήδη υπάρχουσα εφαρμογή που προσφέρει υπηρεσία βιντεο-κλήσης, Hangouts, απαιτεί από τον χρήστη να έχει έναν λογαριασμό Google, γεγονός που περιορίζει την χρήση της, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Στην απόφαση αυτή της Google να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί αριθμούς τηλεφώνου σίγουρα συνέβαλαν και οι βασικοί ανταγωνιστές της εταιρείας - WhatsApp, Messenger της Facebook Inc., Skype της Microsoft Corp. και FaceTime της Apple- οι οποίοι κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να επεκταθούν γρηγορότερα.

Βέβαια η Google έρχεται σχεδόν τελευταία στον αγώνα της βίντεο κλήσης και μάλιστα εξαιτίας της σύγχυσης σε μια σειρά επιλογών επικοινωνίας παραμένει αρκετά πίσω. Να υπενθυμίσουμε πως η εταιρεία διατηρεί δύο υπηρεσίες e-mail - το Gmail που αποτελεί την κορυφαία υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ΗΠΑ όσον αφορά σε μοναδικούς επισκέπτες σύμφωνα με την comScore, και το Inbox - τρεις εφαρμογές ανταλλαγής στιγμιαίων μηνυμάτων, Hangouts, Messenger και το επερχόμενο Allo και τώρα δύο υπηρεσίες συνομιλία μέσω βίντεο, Duo και Hangouts (οι οποίες συνδυάζουν την αποστολή γραπτών μηνυμάτων με τη βιντεοκλήση).

Αυτή η διασπασμένη προσέγγιση καθώς και η καθυστερημένη έναρξη της αντίστοιχης υπηρεσίας της Google, όμως αποδεικνύεται όλο και πιο δαπανηρή για την μητρική εταιρεία Alphabet Inc. την ώρα, μάλιστα, που η ανταλλαγή μηνυμάτων εξελίσσεται από ένα απλό τρόπο άμεσης επικοινωνίας σε μία από τις μεγάλες επερχόμενες τεχνολογικές τάσεις. Τον τελευταίο καιρό δημιουργούνται όλο και περισσότερες πλατφόρμες που δεν υποστηρίζουν απλά την επικοινωνία αλλά και το εμπόριο, τη διαφήμιση και αρκετές νέες υπηρεσίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η Google έχασε το παιχνίδι γιατί απαιτούσε από τους χρήστες να είναι εγγεγραμμένοι ή να εγγραφούν για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους άλλους», δήλωσε ο Ankit Jain, πρώην υπάλληλος της Google και στέλεχος της SimilarWeb Inc. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η κατάταξη της εφαρμογής Hangouts, η οποία τον Ιούλιο βρέθηκε στην 84η θέση των εφαρμογών Android στις ΗΠΑ - θέση πολύ κατώτερη σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της- όσον αφορά τις συσκευές που είχε εγκατασταθεί και τον συνολικό αριθμό των χρηστών της.

Ο Nick Fox, βετεράνος της Google, πήρε τον τίτλο του διευθύνοντα συμβούλου της Sundar Pichai πριν από 18 μήνες με σκοπό την εξάπλωση της εταιρείας σε αυτού τους είδους της επικοινωνίες. Λίγο αργότερα η ομάδα του κατέστρωσε μια στρατηγική και ξεκίνησε να αναπτύσσει τις δύο εφαρμογές Duo και Allo. «Η Google βλέπει την επικοινωνία ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, είτε αυτή προκύπτει μέσα από ένα γραπτό κείμενο είτε μέσα από μια εικόνα» ανέφερε ο Fox σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Αυτή η αντίληψη βέβαια ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία αφού καθοδηγεί την στρατηγική του Facebook ήδη από το 2004. Οι ασιατικές εταιρείες δε, όπως η WeChat και η Tencent Holdings Ltd., εξελίχθηκαν ραγδαία ακριβώς επειδή συνέδεσαν τους ανθρώπους μεταξύ τους μέσα από εφαρμογές επικοινωνίας τις οποίες συνδύασαν με άλλες υπηρεσίες που διευκόλυναν τους χρήστες. Το Skype, που ιδρύθηκε το 2003, μετατράπηκε σχετικά γρήγορα σε μια κορυφαία εφαρμογή video chat.

Πώς λοιπόν σχεδιάζει η αργοπορημένη Fox να καλύψει την διαφορά. Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το ξεκαθάρισμα των υπηρεσιών επικοινωνίας της. Το Hangouts θα αποκτήσει μια πιο επαγγελματική χροιά και θα προσφέρει ομαδικές βίντεο κλήσεις για εταιρικούς, ως επί το πλείστον, λογαριασμούς, δήλωσε ο Fox. Επιπλέον θα πρέπει να ενσωματωθούν εκεί και μέρη του drive της Google ώστε να γίνει πιο εύκολος ο διαμοιρασμός των εγγράφων, των υπολογιστικών Φύλλων των Παρουσιάσεων και άλλων εταιρικών εγγράφων.

Η Duo θα είναι μια εφαρμογή αποκλειστικά για κινητά η οποία θα επιτρέπει μόνο ατομικές βιντεοκλήσεις. Η Allo, μια υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων που θα λανσαριστεί αργότερα μέσα στη χρονιά, θα στοχεύει, επίσης, στους καταναλωτές και θα αλληλεπιδρά μαζί τους με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Φοξ.

Το δεύτερο μέλημα της Google είναι να προσπαθήσουν να καλύψουν την διαφορά των αντιπάλων της. Παρόλο όμως που η Facebook χρησιμοποιεί ήδη chatbots προς διευκόλυνση των χρηστών, ενδέχεται η επηρεσία που θα λανσάρει η Google να είναι καλύτερη αφού ερευνά εδώ και μια δεκαετία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως έχουμε δει να συμβαίνει μέχρι σήμερα, η Google μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος κατακτά τις καρδιές των χρηστών. Το Gmail ξεκίνησε το 2004, έξι και πλέον χρόνια μετά το Yahoo Mail, αλλά χάρη στο μεγάλο δωρεάν αποθηκευτικό χώρο κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Ο Chrome της Google εμφανίστηκε το 2008 - μια δεκαετία μετά τον Internet Explorer της Microsoft - όμως σήμερα αποτελεί τον πιο δημοφιλή web browser, εν μέρει λόγω της ταχύτητας καθώς και των συχνών ενημερώσεων του.

«Βέβαια η καλύτερη τεχνολογία μπορεί να μην αποδειχτεί αρκετή για να καλύψει και αυτή τη φορά τη "διαφορά φάσης"» , ανέφερε ο Jain. Άλλωστε η υπόσχεση της Duo για βίντεο κλήσεις μεταξύ των χρηστών Android και iOS είναι κάτι που ήδη προσφέρει το Hangouts, χωρίς όμως και ιδιαίτερη επιτυχία. «Σίγουρα άλλη μια προσπάθεια αξίζει τον κόπο, αλλά δεν γίνεται συνεχώς να κερδίζεις το παιχνίδι με μια απλά καλύτερη τεχνολογία» καταλήγει ο Jain.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider