Η Nestle αντιδρά στη «βιομηχανία της ντροπής»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Nestle αντιδρά στη «βιομηχανία της ντροπής»

Θύματα σκληρής εκμετάλλευσης και απάνθρωπων συνθηκών εργασίας πέφτουν μετανάστες εργάτες και παιδιά που απασχολούνται στην βιομηχανία αλιείας της Ταϋλάνδης, μία από τις βασικότερες προμηθεύτριες χώρες πολυεθνικών επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει σχετική έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Nestle (η οποία και προμηθεύεται πρώτες ύλες από την Ταϋλάνδη) παρατηρούνται και ακραία φαινόμενα όπως η «ανταλλαγή» εργατών μεταξύ ιδιοκτητών πλοίων.

Όπως καταδεικνύει η έκθεση που συνέταξε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Verite για λογαριασμό της Νestle στη Γενεύη και η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, υπάρχουν ενδείξεις αναγκαστικής εργασίας, trafficking και εκμετάλλευσης παιδικής εργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις παραθαλάσσιες περιοχές και στην ηπειρωτική χώρα. Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με προηγούμενη έρευνα που είχε κάνει ο οργανισμός για τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία αλιείας στην Ταϋλάνδη και αποτελεί πρόκληση άμεσης προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται προϊόντα αλιείας.

Τα τελευταία χρόνια, τα επίπεδα ασφαλείας στην βιομηχανία αλιείας της χώρας βρίσκονται κάτω από τα διεθνή πρότυπα, με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι μετανάστες από τις γειτονικές χώρες της Καμπότζης και της Μιανμάρ. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγουν και οι σχετικές αναφορές ανεξάρτητων Μέσων ενημέρωσης όπως είναι το Associated Press, η Guardian και η Global Post καθώς και η ετήσια έκθεση για το trafficking που εκδίδεται στις ΗΠΑ όπου η Ταϋλάνδη κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε με αποκλεισμό των ταϋλανδέζικων προϊόντων αλιείας αν η χώρα δεν καταφέρει να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο διέπει τον κλάδο της αλιείας. Η απάντηση του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας ήταν ότι εργάζεται προκειμένου να διασκεδάσει την κακή εικόνα και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη προς την ταϋλανδέζικη βιομηχανία αλιείας.

Παράλληλα, η Nestle δημοσίευσε και το εταιρικό στρατηγικό πλάνο δράσης της, στο διακηρύσσει ότι στρέφει τις προσπάθειές της στον εκμηδενισμό των περιπτώσεων εκμετάλλευσης που εντοπίζονται στη λίστα των προμηθευτών της. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ελεύθερη έκφραση των παραπόνων των εργατών, την εκπαίδευση των καπετάνιων και των ιδιοκτητών αλιευτικών πλοίων και υιοθέτηση καλύτερων μεθόδων ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών και ελέγχου των προτύπων εργασίας.

«Η Nestle έχει δεσμευθεί να εξαλείψει την εξαναγκαστική εργασία στη γραμμή προμηθευτών προϊόντων αλιείας στην Ταϋλάνδη και προς αυτή τη κατεύθυνση συνεργάζεται και με άλλες ομάδες ενδιαφέροντος», σημειώνει ο Magdi Batato, αντιπρόεδρος της επιχείρησης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και κόπο αλλά επιδίωξή μας είναι να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα αυτό μέσα στους επόμενους μήνες».

Για το σκοπό αυτό, η Nestle χρησιμοποιεί την εμπειρία της από το 2001, αναφορικά με την αγορά των προϊόντων σοκολατοποιίας, επιχείρησε σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς να εμποδίσει τη παιδική εργασία στις φυτείες της Δυτικής Αφρικής. Το 2012 όμιλος συμφώνησε να τεθεί το καθεστώς εργασίας στις φυτείες υπό την εποπτεία του οργανισμού Fair Labor Association και η ανεξάρτητη Αρχή επιφορτίστηκε με την ευθύνη να πραγματοποιεί αιφνίδιες επισκέψεις στις φάρμες που προμηθεύουν κακάο τη Nestle.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στην Ταϋλάνδη, Prayuth Chan-Ocha, κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις από το χώρο της βιομηχανίας που δίνουν το «κακό όνομα» στη χώρα. Ακόμη, ανέφερε ότι «όσοι παραβιάζουν το νόμο και διενεργούν trafficking δεν έχουν θέση στη χώρα» ενώ τόνισε ότι θα αναλάβουν δράση για να συλληφθούν οι παραβάτες και να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider