Ανυποχώρητος ο OPEC καθώς το βαρέλι προσεγγίζει τα 40 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανυποχώρητος ο OPEC καθώς το βαρέλι προσεγγίζει τα 40 δολάρια

Θα χρειαστούν πολλές παραπάνω ενδείξεις από την χαμηλή τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι για να αναγκάσουν τον OPEC να αλλάξει την πολιτική του, αναφέρουν αναλυτές ενόψει τις συνάντησης του οργανισμού στης 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Ένα χρόνο μετά την απόφαση των χωρών του οργανισμού να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους αφήνοντας τις τιμές να υποχωρήσουν, η πτώση της τιμής του αργού κατά 44% έχει κόψει τα έσοδα τους κατά περίπου μισό τρισ. δολάρια. Απτόητες, πάντως, οι χώρες θα συνεχίσουν με τη στρατηγική τους να ανακόψουν τους αντίπαλους παραγωγούς σύμφωνα με τις προβλέψεις 30 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο μέλος του OPEC, εμφανίζεται να αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο της να εξαλείψει την υπερπροσφορά πετώντας απ’ έξω τους ανταγωνιστές όπως του πετρελαιοπαραγωγούς από τις ΗΠΑ, αν και η υποχώρηση των τιμών προκαλεί αντιδράσεις από τη μεριά χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Αλγερία και το Ιράν. Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς η παραγωγή από χώρες μη-μέλη του OPEC σημειώνει την μεγαλύτερη υποχώρηση από την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν την τακτική τους σημειώνει ο Antoine Halff, senior fellow στο Center on Global Energy Policy του Columbia University. «Η στρατηγική τους φαίνεται ότι δουλεύει, απλά δεν λύνει το πρόβλημα σε μια ημέρα. Η αγορά εξισορροπείται και υπάρχουν πιέσεις στο μερίδιο παραγωγής πετρελαίου, αλλά θα πάρει χρόνο», προσθέτει.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με την τακτική αυτή. Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων ετών και συνεχώς ζητεί να διοργανωθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών παραγωγών του OPEC και των υπολοίπων παραγωγών για να βρεθεί μια λύση. Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να πέσουν και στα 20 δολάρια το βαρέλια αν ο OPEC δεν αναλάβει δράση για να σταθεροποίηση την αγορά, προειδοποίησε ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας Eulogio Del Pino, ο οποίος πρότεινε ο OPEC να υιοθετήσει μια τιμή εξισορρόπησης στα 88 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider