Πως οι επενδυτές «παίζουν στοίχημα» με τις μετεγγραφές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως οι επενδυτές «παίζουν στοίχημα» με τις μετεγγραφές

Μια ματιά σε μια άκρως μυστική και πλέον απαγορευμένη επενδυτική πρακτική στον επαγγελματικό αθλητισμό προσφέρουν τα έγγραφα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες που επενδύουν σε παράγωγα… ποδοσφαιριστών. Αόρατες ακόμη και στους πιο σκληροπυρηνικούς φίλους του αθλήματος, η Doyen Sports Investments και άλλες εταιρείες όπως αυτή, έχουν καταστεί σημαντικοί φορείς χρηματοδότησης για πολλά και γνωστά ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σωματεία που παλεύουν με τα οικονομικά τους. Αυτοί οι επενδυτές πληρώνουν τις ομάδες για να αποκτήσουν τα δικαιώματα μεταγραφής επίλεκτων ποδοσφαιριστών, ποντάροντας στη προοπτική πως η αξία τους θα αυξηθεί. Αν το ποντάρισμα τους βγει, τότε οι εταιρείες αυτές κερδίζουν σημαντικά ποσά όταν ένας ποδοσφαιριστής πάει από μια ομάδα σε μια άλλη.

Τα έγγραφα της Doyen Sports που διέρρευσαν δείχνουν ότι η εταιρεία το δεύτερο εξάμηνο του 2011 συμμετείχε σε μερικές από τις μεγαλύτερες μετεγγραφές ποδοσφαιριστών, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η εταιρεία επένδυσε 25,6 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα μετεγγραφής επτά ποδοσφαιριστών, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μερικά από το καλοπληρωμένα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Doyen ξόδεψε 10 εκατ. ευρώ για ποσοστό 33,3% στα δικαιώματα του κολομβιανού επιθετικού Radamel Falcao. Όταν ο Falcao άλλαξε ομάδα δύο χρόνια αργότερα η επενδυτική εταιρεία κέρδισε 4 εκατ. ευρώ καθαρά. Τα έγγραφα δείχνουν ακόμη ότι η Doyen ελέγχει τα δικαιώματα του διάσημου επιθετικού της Barcelona, Neymar. Επίσης έχει δανείσει 6,9 εκατ. ευρώ σε δύο ισπανικές ομάδες, στην Atletico Madrid και τη Sporting de Gijon.

H FIFA, πάντως, πέρσι απαγόρεψε την αγορά δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών από επενδυτές, αν και επενδυτές όπως η Doyen έχουν προσφύγει κατά αυτής της απόφασης. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε στη Νότιο Αμερική και γρήγορα εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Η διαρροή αυτών των εγγράφων γίνονται σε μια κρίσιμη εποχή για την Doyen, η οποία περιμένει την δικαστική απόφαση για την προσφυγή της ενάντια στην Sporting Clube αρνήθηκε να πληρώσει τα κέρδη του fund για την μεταγραφή του Αργεντίνου αμυντικού Marcos Rojo στη Manchester United. Η Sporting υποστηρίζει ότι το συμβόλαιο με τη Doyen είναι καταχρηστικό.

Η Doyen Sports ελέγχεται από τον όμιλο Doyen μια εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο και επενδύσει σε εμπορεύματα, κατασκευές και ακίνητα. Κατέχει επίσης την αλυσίδα ξενοδοχείων πέντε αστέρων, Rixos Hotels.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider