Αιφνίδια επιβράδυνση καταγράφει η γαλλική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αιφνίδια επιβράδυνση καταγράφει η γαλλική οικονομία

Αιφνίδια επιβράδυνση σημειώνει η γαλλική οικονομία το β’ τρίμηνο ενώ το ίδιο οικονομικό κλίμα παρατηρείται και στην Ισπανία, γεγονός που αναδεικνύει την «ευάλωτη» κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και μάλιστα προτού οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, Insee, το ΑΕΠ της Γαλλίας δεν σημείωσε αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ενώ το προηγούμενο διάστημα σημείωσε άνοδο 0,7%. Και ενώ οι οικονομολόγοι έπεσαν έξω καθώς είχαν κάνει λόγο για άνοδο 0,2%, οι προβλέψεις τους ήταν πιο ακριβείς για την Ισπανία όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%.

Τα στοιχεία για τις δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ δείχνουν μικρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο. Οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν γίνει από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι δεν είναι εύκολα διακριτό τι θα προκύψει μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αν και όπως δήλωσε παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιδράσει σε ένα ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Σε εγρήγορση βρίσκεται η ΕΚΤ και για την περίπτωση όπου σημειωθεί καθυστέρηση καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην οικονομία είναι μια πρόγευση της επιρροής που θα έχει το Brexit, αναφέρει ο Gilles Moec, οικονομολόγος στην Bank of America στο Λονδίνο. «Η ΕΚΤ ενδιαφέρεται περισσότερο στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και αν υπάρχει κάποιο σημάδι από την επίδραση του Brexit σε αυτά», συμπληρώνει.

Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στις χώρες της ευρωζώνης σημειώνεται βελτίωση στην οικονομική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη ανέφερε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων καθώς και ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών σημείωσαν άνοδο από 104,4 στο 104,6.

Όσον αφορά στη Γαλλία, η κυβέρνηση διατηρεί την ετήσια πρόβλεψη της για ανάπτυξη 1,5 % και θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της για το 2017 το Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin. Σημειώνεται ότι η χώρα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ των τελευταίων τριών ετών.

Από την άλλη, στην Ισπανία, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατέγραψε την ισχνότερη ανάπτυξη των τελευταίων έξι τριμήνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider