Oικονομικές αναταράξεις και «κενά αέρος» βλέπει η Singapore Airlines

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oικονομικές αναταράξεις και «κενά αέρος» βλέπει η Singapore Airlines

Για τις δύσκολες μέρες που έρχονται προειδοποιεί η Singapore Airlines, ακόμη κι αν η κερδοφορία της στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε… εκρηκτική άνοδο 181% (!).

Η αεροπορική εταιρεία γνωστοποιεί πως παρά τις εξαιρετικές οικονομικές της επιδόσεις, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, με αποτέλεσμα να αναμένονται σημαντικές αναταράξεις και πολλά… κενά αέρος προσεχώς.

Όπως ανακοίνωσε η Singapore Airlines, οι αποδόσεις με έσοδα ανά επιβατική θέση (passenger yields) – βασικός δείκτης μέτρησης της κερδοφορίας στη βιομηχανία των αερομεταφορών – συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο εν λόγω δείκτης της Singapore Airlines υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών. Αυτός ήταν και ο λόγος που η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας έχει υποχωρήσει σε χαμηλά διμήνου το τελευταίο διάστημα. «Οι πιέσεις κλιμακώνονται», παραδέχθηκαν πριν από μερικά 24ωρα κορυφαία στελέχη της διοίκησης της αεροπορικής εταιρείας.

Η μεγάλη επέκταση των τριών ισχυρών «παικτών» των αιθέρων της Μέσης Ανατολής - Emirates, Etihad Airways και Qatar Airways – έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες της Ασίας, εξέλιξη από την οποία δεν κατάφερε να γλυτώσει ούτε η πανίσχυρη Singapore Airlines.

Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Singapore Airlines, Goh Choon Phong… «έβαλε μπροστά» την εφαρμογή φιλόδοξων σχεδίων, προκειμένου να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Ειδικότερα, αποφάσισε να παραγγείλει νέα αεροσκάφη αξίας 20 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον στόλο της εταιρείας και να περάσει στην αντεπίθεση, κερδίζοντας… πόντους έναντι των «αντίπαλων» εταιρειών του κλάδου.

«Οι πιέσεις θα μείνουν κοντά μας για αρκετά τρίμηνα ακόμη», προβλέπει ο Shukor Yusof, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας για τον κλάδο των αερομεταφορών, Endau Analytics, με έδρα τη Μαλαισία. «Η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει πλέον πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα», προσθέτει ο ίδιος.

Η Singapore Airlines – η μοναδική ασιατική αεροπορική εταιρεία που έχει «πετάξει» μοντέλο Concorde και η πρώτη παγκοσμίως που ενδυνάμωσε τον στόχο της με τα διώροφα υπερσκάφη Airbus A380 – ανακοίνωσε τριπλασιασμό κερδών για το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, εξέλιξη που αυτόματα περιόρισε το κόστος. Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο εμφάνισε κέρδη ύψους 190 εκατ. δολαρίων.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει γεμάτο προκλήσεις, λόγω της οικονομικής αδυναμίας και των γεωπολιτικών κινδύνων που απειλούν αρκετές αγορές του πλανήτη», αναφέρει η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας. «Ο ανταγωνισμός παραμένει ισχυρός», τονίζει.

Από τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, προκύπτει πως για το πρώτο τρίμηνο του έτους μετέφερε συνολικά 4,63 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 1,3% έναντι των επιβατών που μετέφερε το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σε όρους πλήρωσης επιβατικών θέσεων, το ποσοστό υποχώρησε ελαφρά στο 75,8%, έναντι 76,3% πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider