Τα ρομπότ δεν ...απειλούν την ανθρώπινη εργασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρομπότ δεν ...απειλούν την ανθρώπινη εργασία

Η άποψη «υπάρχει κίνδυνος τα ρομπότ να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία», συνοψίζει τους φόβους που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από άτομα εξοικειωμένα και μη με την τεχνολογία. Παρά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που έχουν κατά διαστήματα ακουστεί όμως οι φόβοι για την κυριαρχία των μηχανών αποδεικνύονται αναίτιοι, αφού τα ρομπότ δεν κλέβουν μόνο τις θέσεις εργασίας αλλά δημιουργούν και νέες.

Ο αυτοματισμός επιτρέπει στις εταιρείες να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και σε δεύτερο επίπεδο να χαμηλώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε όλο και περισσότερα προϊόντα. «Σε τελική ανάλυση οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν πως μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων μπορεί να αγοράσει ό,τι πωλείται», σύμφωνα με τους ερευνητές Anna Salomons, Ulrich Zierahn, και Terry Gregory από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και το κέντρο ZEW της Γερμανίας.

Μάλιστα σε κοινή μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, διαπιστώνουν ότι αν και οι μηχανές αντικατέστησαν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 1999 - 2010, η τόνωση της ζήτησης για υλικά αγαθά τελικά προκάλεσε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι άρχισαν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι πριν.

«Ας πούμε ότι έχετε μια επιχείρηση που κάνει και τα δύο - παράγει ένα αγαθό, αλλά απασχολεί και ανθρώπους στους τομείς της διαχείρισης, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ» αναφέρει ο Gregory. « Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως αυτές της συναρμολόγησης στη γραμμή παραγωγής γίνονται αυτοματοποιημένα, αλλά την ίδια στιγμή η εταιρεία γίνεται πιο παραγωγική έχοντας την δυνατότητα να χαμηλώσει τις τιμές των προϊόντων. Αυτό σημαίνει πως θα πουληθούν περισσότερα προϊόντα, άρα θα αυξηθούν και οι εργασιακές ανάκγες σε άλλους τομείς που επικεντρώνονται σε μη συνήθη καθήκοντα».

Αν η ομάδα εκτιμά ότι χάθηκαν περίπου 9,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο σύνολο των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρη στην τεχνολογική καινοτομία, περίπου 8,7 εκατ. προστέθηκαν άμεσα λόγω της αύξησης της ζήτησης των προϊόντων. Καθώς οι άνθρωποι είναι σε θέση να πληρώσουν φθηνότερα τα προϊόντα, η προκύπτουσα αύξηση έχει αυτό που λέμε «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», δηλαδή αυξάνει την ζήτηση εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας ακόμη περισσότερο .

Τεχνητή νοημοσύνη

Για να ποσοτικοποιηθεί αυτό το αποτέλεσμα, η μελέτη έθεσε ανώτερο και κατώτερο όριο και προχώρησε σε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις. Στη μια περίπτωση υπολόγισε ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 11,6 εκατ. θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, και ότι όλα τα έσοδα δαπανήθηκαν στην τοπική οικονομία. Στη δεύτερη περίπτωση εκτιμήθηκε ότι δημιουργήθηκαν 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και πως το εισόδημα των μισθών ανατροφοδότησε την κατανάλωση ενώ το υπόλοιπο του εισοδήματος δαπανήθηκε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στις δύο περιπτώσεις όμως αποδείχτηκε πως η επίδραση της ζήτησης του προϊόντος στην αύξηση των θέσεων εργασίας αντιστάθμισε την πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από τις μηχανές.

Δεν είναι βέβαια τόσο απλό να πεις ότι για κάθε μηχανή που αντικαθιστά έναν εργαζόμενο δημιουργείται μια νέα θέση εργασίας στην οποία μπορεί να απασχοληθεί. Αλλά οι παράπλευρες συνέπειες δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμοι φόβοι οι άνθρωποι να εκδιωχθούν από τα ρομπότ αποδεικνύονται σίγουρα υπερεκτιμημένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider