Στα 2 εκατ. δολάρια, έπιπλο που ανήκε στον Πάπα του 17ου αιώνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 2 εκατ. δολάρια, έπιπλο που ανήκε στον Πάπα του 17ου αιώνα

Μέχρι στιγμής έχουμε συνηθίσει να βγαίνουν σε δημοπρασία πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων ή άλλα έργα τέχνης και να τα αγοράζουν συλλέκτες έναντι εκατομμυρίων δολαρίων. Από την άλλη, είναι αρκετά σπάνιο να δώσει κάποιος πάνω από 500.000 δολάρια για ένα έπιπλο. Και όμως για όλα υπάρχει μια αρχή όπως φαίνεται στον οίκο Sotheby's στο Παρίσι. Το «έπιπλο» για το οποίο γίνεται είναι μια μικρογραφία του ιερού και είναι «παπικής» προέλευσης με «αυτοκρατορικό» στίγμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου, η πώλησή του αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. δολάρια. Φυσικά το ενδιαφέρον των αγοραστών δεν επικεντρώνεται στη χρησιμότητα του συγκεκριμένου αντικειμένου αλλά στην ιδέα που το περικλείει.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο γνωστός Γάλλος επιχειρηματίας Robert Zellinger de Blkanyu, ο οποίος έκανε την περιουσία του φέρνοντας στη Γαλλία τα μεγάλα mall αμερικανικού τύπου θα θέσει σε δημοπρασία το κομμάτι αυτό το οποίο χρονολογείται από το 17ο αιώνα αι είναι από έβενο και έχει ψηφιδωτά.

Ο επικεφαλής του Sotheby’s στην Ευρώπη, Mario Tavella, αναγνωρίζει ότι «δεν υπάρχουν πολλά τέτοια κομμάτια τα οποία βγαίνουν σε δημοπρασία με αυτή την τιμή» ενώ σημειώνει ότι «η προέλευση του συγκεκριμένου επίπλου και ο τρόπος κατασκευής τους δικαιολογούν την υψηλή εκτιμώμενη αξία του».

Το έπιπλο έχει ύψος έξι πόδια (περίπου 1,8 μέτρα) και χαρακτηρίζεται από δεξιοτεχνία στον τρόπο κατασκευής. Μόνο ένα αντίστοιχο έργο υπάρχει και βρίσκεται στο National Trust της Βρετανίας.

Η προέλευση επίπλου το καθιστά σπάνιο καθώς αρχικά βρισκόταν στην ιδιοκτησία του Πάπα Παύλου του Πέμπτου (17ος αιώνας) ενώ το 19ο αιώνα πουλήθηκε. Παρά το γεγονός ότι ήταν πλέον «ντεμοντέ» πέρασε στα χέρια του Βρετανού βασιλιά Γεωργίου IV ο οποίος το εξέθεσε στο κάστρο του Γουίντσορ το 1827 ενώ 30 χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μετά από 120 χρόνια το έπιπλο ξαναβρέθηκε εκτός μόδας και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ το πούλησε το 1959 στον οίκο Christie’s. O πατέρας του Γάλλου επιχειρηματία De Balkany το αγόρασε και το κληροδότησε στο γιο του, ο οποίος το θέτει τώρα σε δημοπρασία στο γνωστό παριζιάνικο οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider