Έξι «γκουρού» των αγορών προβλέπουν τι ξημερώνει το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξι «γκουρού» των αγορών προβλέπουν τι ξημερώνει το 2016

Τι ξημερώνει για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές το 2016; Θα είναι το νέο έτος λιγότερο ταραχώδες από το 2015 ή τα χειρότερα έπονται; Κρύβεται η επόμενη μεγάλη κρίση στην… επόμενη γωνία ή όχι; Το φάντασμα της ύφεσης θα συνεχίσει να πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία ή μήπως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ανάπτυξη;

Σε αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα δίδουν απαντήσεις οι πιο γνωστοί γκουρού των αγορών, μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις τους για το 2016.

Ruchir Sharma, Morgan Stanley

To επόμενο σοκ στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο θα προκαλέσει και νέο γύρο αναταραχής στις διεθνείς αγορές, θα προέλθει από την Κίνα. Το υπέρογκο κινεζικό χρέος, σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες επενδύσεις και τη μείωση του πληθυσμού υπονομεύουν κάθε προοπτική ανάπτυξης, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία. Η νέα επιδείνωση των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας είναι αναπόφευκτη.

Russ Koesterich, BlackRock

Το 2016 οι αποφάσεις της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, δεν θα είναι τόσο σημαντικές όσο κρίνονται κατά το 2015. Τα επιτόκια θα αυξηθούν, αυτό είναι πλέον βέβαιο. Θα είναι η πρώτη αύξηση μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια.

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και το επόμενο έτος, αυξάνοντας την επενδυτική «δίψα» για assets υψηλών αποδόσεων.

Barbara Byrne, Barclays Capital

Το 2016 η αγορά ενέργειας αναμένεται να επιστρέψει στην ομαλοποίηση, με τις τιμές του πετρελαίου, στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, να τείνουν προς τη σταθεροποίηση. Η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Tulio Vera, JP Morgan

Όσο θα ισχυροποιείται η παγκόσμια οικονομία, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη και για τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Το 2016 η Αργεντινή θα λάμψει και δεν αποκλείεται το νέο έτος να είναι η χρονιά της. Μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για την οικονομία του Μεξικού, ωστόσο το outlook για τη Βραζιλία παραμένει ελαφρώς πιο αβέβαιο.

Τα assets των χωρών της Λατινικής Αμερικής θα παρουσιάσουν εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες.

Joseph LaVorgna, Deutsche Bank

Η παγκόσμια οικονομία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω το 2016. Το νέο έτος δεν αναμένεται να μείνει στην ιστορία ως το έτος των κοσμογονικών αλλαγών, αλλά θα είναι περισσότερο μια χρονιά «μια από τα ίδια». Η αισιοδοξία θα ενταθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο έτος, 2017, ανεξάρτητα από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Erik Nielsen, UniCredit

Το 2016 αναμένεται να χαρακτηριστεί έτος δράσης των κεντρικών τραπεζών. Η αμερικανική Fed θα προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων της, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενισχύει τον ισολογισμό της, αγοράζοντας ολοένα και περισσότερα κρατικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider