Το κινητό των 4 δολαρίων φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κινητό των 4 δολαρίων φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό

Τις επόμενες εβδομάδες το πιο φθηνό smartphone του κόσμου θα βγει στην αγορά. Τουλάχιστον στη θεωρία.

Μια σχετικά άγνωστη ινδική εταιρεία, η Ringing Bells, πρόκειται να ξεκινήσει τις αποστολές του Freedom 251. Τo πρωτότυπο που είχε παρουσιαστεί διέθετε τετραπύρηνο επεξεργαστή, οθόνη 4 ιντσών και δύο κάμερες στην υπερβολικά χαμηλή τιμή των 4 δολαρίων (251 ινδικά ρούπια).

Με τις μεγάλες φίρμες όπως η Samsung και η Lenovo να πωλούν κινητά φθηνότερα των 100 δολαρίων, το smartphone των 4 δολαρίων έρχεται να ταρακουνήσει την διψασμένη για internet ορδή ινδών αγοραστών. Και όλα αυτά σε μια χώρα που η Apple δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει. Με τα iPhone να κοστίζουν περισσότερο από 700 δολάρια, η Apple κατέχει μόλις το 2% της αγοράς της Ινδίας, δεδομένου ότι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, φθάνει τα 5.630 δολάρια.

Οι εταιρείες δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα ούτε από smartphone των 50 δολαρίων το να πιστεύει κάποιος ότι θα κερδίσει από μια συσκευή των 4 δολαρίων είναι αστείο, δηλώνουν οι ειδικοί όπως ο Tarun Pathak, αναλυτής της Counterpoint Technology Market Research.

Ο γενικός διευθυντής της Ringing Bells, Mohit Goel δεν βασίζεται στις πωλήσεις των κινητών του για να βγάλει χρήματα. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι η εταιρεία του μπαίνει μέσα κατά εκατοντάδες ρούπια για κάθε συσκευή. Αντίθετα σκοπεύει να κερδίσει από συμφωνίες διαφήμισης και μέσω υπηρεσιών μάρκετινγκ. Ο Goel έχει δηλώσει πως η εταιρεία παίρνει τα εξαρτήματα από την Ταιβάν και συναρμολογούνται σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Δελχί.

Σύμφωνα με την Forrester Research, η Ινδία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κινητών του κόσμου, διαθέτοντας μια βάση 222 εκατομμυρίων χρηστών, η οποία ωστόσο αποτελεί μόλις το 17% του πληθυσμού της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα είναι το ποιος θα κατακτήσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια πιθανών αγοραστών στο μέλλον που η καταναλωτική βάση αναμένεται να αυξηθεί στα 517 εκατομμύρια μέχρι το 2021. Το βάρος θα πέσει στο κομμάτι της αγοράς που αφορά τα φθηνά smartphones κόστους κάτω των 150 δολαρίων.

Ακόμη και στα τέσσερα δολάρια πολλοί Ινδοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν το Freedom 251. Όταν ο Goel παρουσίασε το κινητό τον Φεβρουάριο, η Ringing Bells ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 70 εκατομμύρια έτρεξαν να το προπαραγγείλουν ρίχνοντας την ιστοσελίδα της εταιρείας. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσουν οι αποστολές του κινητού σε 200.000 αγοραστές που επιλέχθηκαν τυχαία βάσει κλήρωσης. Άλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές και ο Goel και οι εκπρόσωποι του δεν απαντούσαν σε κλήσεις και email για να δώσουν επιπλέον πληροφορίες.

Η ανακοίνωση ενός τόσο φθηνού κινητού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της αγοράς αλλά και τον εξονυχιστικό έλεγχο του εγχειρήματος. Το πρωτότυπο που είχε παρουσιάσει η Ringing Bells αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν κατασκευασμένο από άλλη εταιρεία με τα λογότυπα της καλυμμένα. Αγοραστές που κατάλαβαν ότι οι παραγγελίες τους θα καθυστερήσουν διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας προκαλώντας έρευνες από τις Αρχές και τους εφοριακούς της χώρας. Ο Goel αρνείται τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της εταιρείας του, η οποία ωστόσο προχώρησε σε επιστροφές χρημάτων, καθώς η ημερομηνία διάθεσης της συσκευής συνεχώς αναβάλλεται.

Μια αλά καρτ παραγωγή κινητών τηλεφώνων σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στην συγκεκριμένη αγορά πηγαίνοντας στην Κίνα και παραγγέλνοντας κατευθείαν από τα εργοστάσια, δηλώνει ο Satish Meena, αναλυτής της Forrester με έδρα το Νέο Δελχί. Τα έξυπνα κινητά έχουν γίνει τόσο απαραίτητα που ακόμη και ένας «παραγωγός τσιμέντου μπορεί να μπει στην αγορά εν μια νυκτί», προσθέτει.

Όπως και να έχει η τιμή του Freedom 251 παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. «Το κινητό των 4 δολαρίων δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κόλπο», δηλώνει ο Meena.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider