Το home cinema του ...ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το home cinema του ...ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Εάν νομίζατε πως η εμπειρία ενός luxury σινεμά, με αναπαυτικά καθίσματα και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από άποψη εξοπλισμού ήταν ότι καλύτερο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας blockbuster, κάνατε λάθος. Τώρα η Imax υπόσχεται να εγκαταστήσει μια ολόκληρη αίθουσα σινεμά στο σπίτι σας, με κυρτή οθόνη, αναπαυτικά καθίσματα και τα κατάλληλα συστήματα ήχου και εικόνας, ενώ θα σας παραδίδει με υπερσύχρονα συστήματα ασφαλείας τις πρώτες προβολές του Hollywood.

Το Blockbusters on Demand που προσφέρει η Imax, είναι το πάντρεμα όλων των τελευταίων τάσεων που κερδίζουν έδαφος στη διασκέδασης και την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο Robert Lister, διευθυντής της Imax σε συνέντευξη του. «Οι άνθρωποι απαιτούν περιεχόμενο όταν το θέλουν όπως το θέλουν, συμπληρώνει».

Ειδικότερα, η ιδιωτική αίθουσα της Imax απευθύνεται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, σε μέρη όπως η Κίνα και η Μέση Ανατολή. Εκεί, όχι μόνο οι τηλεθεατές θα απολαύσουν την υψηλής ποιότητας κινηματογραφική εμπειρία (για να είναι ευχαριστημένος και ο σκηνοθέτης του Interstellar, Christopher Nolan), αλλά θα είναι επίσης σε θέση να παρακολουθήσουν τις νέες κυκλοφορίες ταυτόχρονα με την πρώτη τους προβολή και στα πρότυπα του Hollywood.

Τα Imax Theatre στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή θα έχουν ένα ασφαλές τρόπο παράδοσης των ταινιών, αξίας 10,000, που ονομάζεται Imax Home Premier, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία ασφαλείας δακτυλικών αποτυπωμάτων, και περιλαμβάνει πρόσθετες χρεώσεις για κάθε ενοικίαση. Σύμφωνα με τον Lister, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της υπηρεσίας και αλλού στο εξωτερικό.

Η επέκταση φυσικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δε, αφορά απλώς τον σχεδιασμό της «σπιτικής αίθουσας» κι όχι την παράδοση ταινιών. Πολλοί μάλιστα ιδιοκτήτες ιδιωτικών αιθουσών σινεμά στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής χρησιμοποιούσαν την Prima Cinema ώστε να βλέπουν στο σπίτι τις νέες ταινίες του Hollywood, η οποία κόστιζε 35.000 δολάρια το χρόνο για ένα set-top box και 500 δολάρια ανά προβολή κάποιας συγκεκριμένης ταινίας.

Ωστόσο, οι ταινίες που προβάλλονται σε αυτές τις νέες ιδιωτικές αίθουσες, όπως αναφέρει ο David Keighley, υπεύθυνος τμήματος ποιοτικού ελέγχου της Imax, ετών 30, συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας που κάθε οπαδός του σινεμά θα βρεί σε μια υπερσύγχρονη αίθουσα και συρρικνώνονται με τρόπο τέτοιο για να χωρούν σε ένα οικογενειακό σινεμά. Σε ένα σπίτι αυτά τα συστήματα απαιτούν επιπλέον δωμάτια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση και την φιλοξενία του σινεμά.

Η πλειονότητα των πωλήσεων μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε σε νεόδμητες κατοικίες και κατά κύριο λόγο την προτίμησαν προγραμματιστές. Η εταιρεία βέβαια, ανέφερε ότι το σχέδιο αντιμετωπίζει κάποιες αντιξοότητες στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων. Το βασικό πακέτο φέρει την ονομασία «Palais» και περιλαμβάνει αίθουσα 75 τετραγωνικών μέτρων, με κόστος 400.000 δολάρια, κάτι λιγότερο από μια νέα Bentley στην Κίνα. Οι ταινίες χρεώνονται επιπλέον.

Ένα ακόμα μεγαλύτερο σύστημα που φέρει την ονομασία «Platinum» μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 40 άτομα ενώ κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια. Δύο τέτοια συστήματα πωλήθηκαν στην Αφρική και στην Ευρώπη αντίστοιχα, σύμφωνα με Imax.

Όπως φαίνεται βέβαια υπάρχουν σχέδιανα κυκλοφορήσει και για μια μικρότερη έκδοση που ονομάζεται «Prestige», η οποία έχει περίπου το μισό μέγεθος, και την μισή τιμή από την «Palais».

Η υπηρεσία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, η οποία δεν είναι απλά πλούσια αλλά δεν μπορεί να επισκεφτεί και κάποιο τοπικό σινεμά ή θέατρο για οποιοδήποτε λόγο. «Δεν προκειται αποκλειστικά για μια χλιδάτη υπηρεσία αλλά για μια υπηρεσία που προστατεύει και την ιδιωτική ζωή» δήλωσε ο Lucie Greene, διευθυντής της ομάδας Καινοτομίας του JWT Innovations group. Τα υψηλής δημοσιότητας άτομα θέλουν να κρατούνται μακριά από δημόσιους χώρους. Άλλωστε η υπηρεσία δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς του σινεμά αλλά και στους φανατικούς του gaming και του …καραόκε.

Η πρωτοβουλία αποτελεί πιθανόν μια καλή επένδυση, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου παρατηρείται ιδιαίτερη στασιμότητα στην παραγωγή νέων αιθουσών, αλλά και για την Κίνα η οποία είναι αυτή που θα γνωρίσει την πραγματική άνθιση του σινεμά τα επόμενα χρόνια. Η αγάπη της Κίνας για το Hollywood έχει δημιουργήσει μια έκρηξη των αιθουσών σινεμά ενώ το box office της κινεζικής ενδοχώρας αναμένεται να ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Υπεύθυνη για το όλο εγχείρημα είναι η κοινοπραξία TCL Corp., η οποία παρέχει μέρος του λογισμικού και του εξοπλισμού για το οικοσύστημα. Από την παρουσίασή του δε σε ένα showroom τον Ιούνιο του 2015, οι εταιρείες ανακοίνωσαν πως επιπλέον 130 αίθουσες είχαν πωληθεί από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Φέτος μάλιστα αναμένεται να ανοίξουν περισσότεροι εκθεσιακοί χώροι στην Κίνα, στο Ντουμπάι και στην Βόρεια Αμερική ανέφερε εκπρόσωπος της Imax.

Από την πλευρά της η Wall Street, τη χαρακτήρισε επένδυση χαμηλού κινδύνου. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές εντυπωσιάστηκαν με την πρόωρη άνθιση στην Κίνα. «Με τα σχέδια για επέκταση στη Μέση Ανατολή φέτος, θεωρώντας πως θα έδινα μια μικρή ώθηση στα κέρδη το 2017» αναφέρει ο Eric Wold, αναλυτής της Β Riley & Co. Η κίνηση «ααποτελεί άλλη μία ευκαιρία να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της Imax και το εμπορικό της σήμα με ελάχιστο κόστος ή κίνδυνο για της εταιρεία», συμπλήρωσε.

Ο Sun Minhui, γενικός διευθυντής του Diamond Beach Resort στην Κίνα, με παραθαλάσσιες βίλες, είναι ένα παράδειγμα αγοραστή. Καθισμένος με φόντο τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, μιλώντας από το τηλέφωνο, δήλωσε για τον ίδιο και τους πελάτες του, το home cinema μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής. Για κάποιους, που θέλουν να δουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ταινία, για άλλους ένας λόγος για να προσκαλέσουν φίλους στο σπίτι ή τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες, ανέφερε.

«Στην Κίνα, η αξία του κινηματογράφου είναι κάτι περισσότερο από το να βλέπεις απλά ταινίες, δήλωσε ο Sun σε συνέντευξή του ενώ χαρακτήρισε τη δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς νέες ταινίες στο σπίτι είναι ως μια «μεγάλη αλλαγή». «Αν την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μια νέα ταινία που βγαίνει, μπορώ να καλέσει πολλούς φίλους στο σπίτι μου», είπε ο Sun. «Δημιουργείς δηλαδή το δικό σου είδος κοινωνικής ζωής» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider