Το χρηματιστήριο που γλίτωσε από το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το χρηματιστήριο που γλίτωσε από το Brexit

Κανένα χρηματιστήριο δεν έμεινε ασυγκίνητο από την ανακοίνωση του Brexit τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής: Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία –ακόμη και η Ναμίμπια είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλούν καταγράφοντας ζημίες πολλών δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε απώλειες 12% στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη, ενώ ο δείκτης Overall Index στην Ιρλανδία βυθίστηκε κατά 16%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 94 χρηματιστηριακών δεικτών σύμφωνα με το Bloomberg.

Και, όμως, υπάρχει ένα χρηματιστήριο βγήκε αλώβητο από τον Αρμαγεδδώνα του Brexit: η Ζάμπια. Ο δείκτης Lusaka Stock Exchange All Share Index κατέγραφε κέρδη 2% στο κλείσιμο της Τρίτης για τις τρεις ημέρες που επακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις βρετανικές κάλπες.

«Η οικονομία και η αγορά της χώρας δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα τον προηγούμενο χρόνο. Συνήθως, το νόμισμα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με τον χαλκό παρά με οτιδήποτε άλλο», εξηγεί ο Charlie Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital στο Λονδίνο.

Τώρα που η Βρετανία δεν αποτελεί πλέον υπερδύναμη στα εμπορεύματα, οι τιμές των μετάλλων δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη χώρα και το γεγονός ότι οι τιμές των μετάλλων επανήλθαν σύντομα στα επίπεδα της Πέμπτης σίγουρα βοήθησε τις μετοχές της Ζάμπιας.

Επιπλέον, ο δείκτης Lusaka είναι τόσο μικρός –απαρτίζεται από μόλις 21 μετοχές– που επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εντολές αγοράς, καθώς η συγκεκριμένη αγορά δεν διαθέτει βάθος. Η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Ζάμπιας, μάλιστα, διαρκεί μόλις τρεις ώρες.

Σύμφωνα με τον Robertson, η «αντίσταση» του μικρού χρηματιστηρίου μπορεί να οφείλεται απλώς σε μια μεγάλη εντολή αγοράς από έναν επενδυτή που θέλει να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider