Οι αγορές «καταρρίπτουν» τη μετοχή της Turkish Airlines

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές «καταρρίπτουν» τη μετοχή της Turkish Airlines

«Νούμερο ένα» στόχος των «σορτάκηδων» έχει καταστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της Turkish Airlines, την ώρα που ο τουρισμός της γειτονικής χώρας βιώνει τις δικές του «δύσκολες ώρες».

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των μετοχών της εταιρείας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» των «σορτάκηδων», οι οποίοι δηλώνουν βέβαιοι για την πτωτική πορεία της μετοχής.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η Turkish Airlines έχει καταστεί η πρώτη αεροπορική εταιρεία - αναπτυσσόμενου κράτους - που έχει δεχθεί τόσο μαζικές short τοποθετήσεις, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ! Μόνο η Copa Holdings του Παναμά μπορεί να τη συναγωνιστεί, σε επίπεδο short τοποθετήσεων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μόνο για τον μήνα Μάιο, οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 35% σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό πτώσης σε διάστημα σχεδόν μια δεκαετίας, ενώ έπεται της μείωσης κατά 28% που είχε καταγραφεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα Απρίλιο.

Μεγάλο μέρος της βουτιάς των τουριστικών αφίξεων στη γειτονική χώρα αποδίδεται στη διπλωματική κρίση στην οποία ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους σε τουρκικό έδαφος.

Πέραν της διπλωματικής κρίσης με τη Ρωσία, ο τουρκικός τουρισμός έπεσε επίσης «θύμα» των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν τις τουρκικές πόλεις το αμέσως προηγούμενο διάστημα, γεγονός που, αναπόφευκτα, κράτησε μακριά τους τουρίστες από τα τουρκικά θέρετρα.

Μόλις τον περασμένο Μάιο, η Turkish Airlines δημοσιοποίησε τις μεγαλύτερες ζημιές που έχει ανακοινώσει ποτέ – σε τριμηνιαία βάση – σε διάστημα 16 ετών.

«Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το αρνητικό κλίμα τόσο για τον κλάδο του τουρισμού στην Τουρκία, όσο και για τις προοπτικές της Turkish Airlines. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τις ειδήσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Amine Wafy, αναλυτής της Renaissance Capital. «Η τρέχουσα εικόνα του τουρισμού στην Τουρκία, από πλευράς κίνησης και επιβατών, δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αισιόδοξη (bullish) τοποθέτηση για τη μετοχή της Turkish Airlines», προσθέτει. Όπως μάλιστα αποκαλύπτει, η σύσταση για τη μετοχή της εταιρείας βρίσκεται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπό αναθεώρηση από την ομάδα αναλυτών της Renaissance Capital.

«Οι σορτάκηδες»

Οι «σορτάκηδες» σπεύδουν το τελευταίο χρονικά διάστημα να καρπωθούν τα κέρδη που μπορούν να προκύψουν από τη συνεχή διολίσθηση της μετοχής της εταιρείας.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα στοιχήματα των «σορτάκηδων» στη μετοχή της Turkish Airlines ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Μάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως εκ των βασικών στόχων της αεροπορικής εταιρείας για το 2016 ήταν η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 18%. «Η αύξηση των επιβατών θα μας βοηθήσει να αντισταθμίσουμε τον περιορισμό της ζήτησης», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Airlines, Temel Kotil. Ταυτόχρονα επαναδιατύπωσε το στόχο της εταιρείας για έσοδα – ρεκόρ το 2016, ήτοι της τάξης των 12,2 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, όπως προβλέπει σε σχετική έκθεσή της η Goldman Sachs, η Turkish Airlines δεν αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από το «σοκ» που έχει προκληθεί διεθνώς από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι επενδυτές που δεν πείθονται… αν αναλογιστεί κανείς πως η μετοχή της Turkish Airlines έχει υποχωρήσει κατά 18% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, την ώρα που το τουρκικό χρηματιστήριο μετρά, αντίστοιχα, κέρδη 6,6%.

Μακροπρόθεσμα

«Η μετοχή είναι ευάλωτη στις ρευστοποιήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που καθίσταται εύκολη… λεία στους σορτάκηδες», σχολιάζει ο Burak Isyar, αναλυτής της Burgan Yatirim Menkul Degerler, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος (bullish) για τις προοπτικές της Turkish Airlines σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Για την ώρα όμως οι προοπτικές εμφανίζονται λιγότερο ευοίωνες», επισημαίνει ο Michel Danechi, αναλυτής της Duet Asset Management που εδρεύει στο Λονδίνο. «Δεδομένων των γεωπολιτικών κινδύνων, τα σχέδια της εταιρείας δεν είναι ρεαλιστικά», εξηγεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider