Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες

Oι επιπτώσεις από την απόφαση των Βρετανών, την περασμένη Πέμπτη, να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο εκτεταμένες από ότι μπορεί ο καθένας να φανταστεί.

Δεδομένου ότι το Λονδίνο αποτελεί τη μεγαλύτερη «πύλη» των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη, η «απόσχιση» της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να δημιουργήσει μια «καταιγίδα» ρυθμιστικών «πονοκεφάλων» οι οποίες θα εκτείνονται από το ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης ως την προστασία των ταξιδιωτών και το νέο καθεστώς για τις αεροπορικές εταιρείες.

Ιδού τι θα πρέπει να προσέξουν οι ταξιδιώτες το προσεχές διάστημα:

- Οποιαδήποτε πτήση μέσω του αεροδρομίου Heathrow θα είναι θα είναι σαν τις πτήσεις μέσω του διεθνούς αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης και όχι με την καλή έννοια.

Όσοι ταξιδεύουν μέσω του JFK θα πρέπει να υποστούν το ιδιόρρυθμο «καλωσόρισμα» των Αμερικανών υπαλλήλων του αεροδρομίου. Μόνο η αναμονή τα σαββατοκύριακα αγγίζει τις τέσσερις ώρες. Στο Heathrow του Λονδίνου, οι ουρές των ταξιδιωτών κινούνταν πολύ πιο γρήγορα, καθώς η πλειοψηφία των ταξιδιωτών ήταν Ευρωπαίοι πολίτες και περνούσαν χωρίς περιορισμούς τους ελέγχους του βρετανικού αεροδρομίου. Αυτά όμως ίσχυαν πριν το Brexit. Πλέον όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά, μαζί με τους Αμερικανούς και άλλους διεθνείς ταξιδιώτες. Αυτή θα είναι η πλέον ουρά των μη Βρετανών πολιτών.

«Η είσοδος και η έξοδος στη/από τη Μεγάλη Βρετανία πλέον θα είναι η απόλυτη ταινία τρόμου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Charlie Leocha, πρόεδρος της εταιρείας Travelers United. «Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος οι ταξιδιώτες στα αμερικανικά αεροδρόμια, τώρα έρχονται και στη Μεγάλη Βρετανία. Και η κατάσταση θα είναι πραγματικά χαώδης», εξηγεί.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι, άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, που είναι πιο αισιόδοξοι. «Ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο τεράστιος, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών στα βρετανικά αεροδρόμια. Εάν κάποιος χρειάζεται μια βίζα, θα περιμένει λίγο στην ουρά και θα την παίρνει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Luke Petherbridge, manager της British Travel Agents (ABTA).

- Το ταξίδι μέσω του τραίνου δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου.

«Εάν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει από το Λονδίνο στο Παρίσι, μέσω του τούνελ της Μάγχης, δεν θα συναντήσει κανένα πρόβλημα. Στην μετά το Brexit εποχή, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τίποτα δεν αλλάζει», επισημαίνει ο Petherbridge.

- Το ταξίδι στην Ευρώπη μπορεί να είναι πλέον φθηνότερο.

Η βίαιη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος, η οποία έχει ήδη αρχίσει, αναμένεται να επηρεάσει τοιουτοτρόπως τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Ωστόσο, για τους διεθνείς ταξιδιώτες που επιθυμούν μια επίσκεψη στη Βρετανία, οι διακοπές τους, χάρη στις προνομιακές πλέον ισοτιμίες, θα καταστούν πιο οικονομικές. Το ίδιο όμως δεν θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με έρευνα του ταξιδιωτικού site TravelZoo, ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν είναι πια διατεθειμένος να ταξιδέψει στη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit. Για αυτόν τον λόγο, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να στρέψουν πλέον την προσοχή τους σε φθηνούς προορισμούς, όπως η Ίμπιζα, η Τοσκάνη, η Μαγιόρκα.

- Δύσκολα πλέον προς ανεύρεση τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια.

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, EasyJet και RyanAir (με έδρα το Λονδίνο, το Λούτον και το Δουβλίνο αντίστοιχα) θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να συνεχίσουν να πετούν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης. Μοιραία, μια αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων δεν θα μπορεί να αποφευχθεί.

- Πλήγμα θα δεχθεί η προστασία των ταξιδιωτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία για την προστασία των ταξιδιωτών, προκειμένου οι τελευταίοι να λαμβάνουν αποζημιώσεις για κάθε τι στραβό που μπορεί να συμβεί, από καθυστερήσεις στις πτήσεις και τις ακυρώσεις αυτών, μέχρι ακόμη και τις φυσικές καταστροφές. Η εν λόγω οδηγία θα παραμείνει σε ισχύ για τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες που μετακινούνται εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Οι Βρετανοί όμως θα πρέπει να αποφασίσουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή εάν θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται – βάσει των διεθνών δικαιωμάτων των ταξιδιωτών – όπως οι Αμερικανοί.

- Πιθανή και η αύξηση των ταξιδιωτικών φόρων.

Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο πιθανότατα δεν θα αποφευχθεί, δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει πλέον, στη μετά το Brexit εποχή, να αναθεωρήσει το ύψος του ΦΠΑ που επιβάλλει. Το εάν ο ΦΠΑ θα αυξηθεί ή θα μειωθεί, συνιστά απόφαση των Βρετανών, η οποία δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.

- Μεγάλους πονοκεφάλους μπορούν να προκαλέσουν και κάποιες επιμέρους, αλλά άκρως σημαντικές λεπτομέρειες, όπως η υπηρεσία περιαγωγής (roaming).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, ώστε να μειώσει το κόστος της περιαγωγής. Αυτό όμως θα αφορά μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες, όχι τους Βρετανούς, οι οποίοι θα πρέπει πιθανότατα να στραφούν σε ένα διεθνές ανεξάρτητο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

- Οι ευρύτερες συνέπειες δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ABTA, οι Βρετανοί που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνουν τα 1,3 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι διαθέτουν ακίνητα και στη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που μεταφράζεται ως εξής: Εκατομμύρια θέσεις επιβατών στις ευρωπαϊκές πτήσεις, με ό,τι κι αν συνεπάγεται, σε οικονομικό επίπεδο, αυτή η παραδοχή…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider