Έπαιξε κι έχασε... ο David Cameron

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπαιξε κι έχασε... ο David Cameron

Το πάθος του David Cameron να ρισκάρει του κόστισε όχι μόνο την ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και πρόσφερε απλόχερα τη νίκη στους πολιτικούς του αντιπάλους και δη στους υπέρμαχους του Brexit.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής την παραίτησή του, μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η επικράτηση της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί ένα μοιραίο πολιτικό λάθος για έναν άνθρωπο που πίστευε ότι ήταν ασφαλές «στοίχημα» να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού, όπως όλα δείχνουν, είχε προεξοφλήσει ένα θετικό αποτέλεσμα υπέρ του Bremain. Τελικά o Cameron αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος.

Όταν ανακοίνωνε τον Ιανουάριο του 2013 ότι προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο David Cameron ήταν πεπεισμένος πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα ενίσχυε τη θέση του και ακόμη περισσότερο τη δύναμή του.

Τρεισήμισι χρόνια αργότερα και τα τρία οράματα του David Cameron – για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας, την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δέσμευση για ευημερία για όλους – έπεσαν όλα στο κενό… O Cameron δέχθηκε ένα ισχυρό «χαστούκι», με τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επιλέγουν τελικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήττα της ηγεσίας

Με σχεδόν τρεμάμενη φωνή, o David Cameron ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής πως η εκκίνηση των διαδικασιών για το περίφημο Brexit θα απαιτήσει μια «ισχυρή, αποφασισμένη και απόλυτα προσηλωμένη στο στόχο ηγεσία», κάτι το οποίο ξέρει πως, μετά την ήττα του Bremain στο δημοψήφισμα, ο ίδιος δεν μπορεί να προσφέρει στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Cameron, κατά τη διάρκεια του πρωινού του διαγγέλματος, δεν έδειξε πως μετάνιωσε για την απόφασή του να διεξάγει το δημοψήφισμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «πάντα πίστευα πως τις μεγάλες αποφάσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζεις και όχι να τις κρύβεις κάτω από το χαλί».

Αυτή είναι και η μεγάλη έξοδος του David Cameron…

Κληρονομιά

Επιχειρώντας να αφήσει το κληροδότημά του για την επόμενη μέρα της Μεγάλης Βρετανίας, τώρα που αποχωρεί από την ηγεσία της χώρας, ο Cameron εξέφρασε την ανάγκη λήψης δράσης – από εδώ και στο εξής – για την ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της Μεγάλης Βρετανίας.

Ταυτόχρονα δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στα μεγάλα – όπως τόνισε – επιτεύγματα της κυβέρνησής του, απαριθμώντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.

Πάθος

Στο πρωινό του διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό, ο David Cameron επέμεινε πως υπερασπίστηκε με πάθος την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έδωσα τη μάχη με τον έναν και μοναδικό τρόπο που ξέρω: Έδρασα με πάθος και είπα αυτό που πίστεψα: Με καρδιά και με ψυχή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Cameron.

Τελικά το δημοψήφισμα έκρινε και το δικό του μέλλον, όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider