Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Brexit

Αναταράξεις στις επιχειρήσεις, στις αγορές και στην πολιτική σκηνή αναμένεται να φέρει η σημερινή επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποιοι είναι όμως οι ηττημένοι και ποιοι οι κερδισμένοι που αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τον παγκόσμιο χάρτη;

Το στρατόπεδο των κερδισμένων

Boris Johnson και Michael Gove





Στο στρατόπεδο των κερδισμένων κατατάσσονται πρώτοι και καλύτεροι οι Boris Johnson και Michael Gove, τα κυρίαρχα πρόσωπα της εκστρατείας του Brexit. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ο Γραμματέας Δικαιοσύνης θα είναι από σήμερα οι ήρωες - βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, βαθιά ευρωσκεπτικιστές και αντίθετοι στην ιδέα μιας Ενωμένης Ευρώπης, ειδικά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Βρετανού Πρωθυπουργού από το τιμόνι της χώρας.

Στον αγώνα για την ηγεσία που θα ακολουθήσει, «τα δύο τρίτα του κόμματος, τα οποία ανήκουν στους ευρωσκεπτικιστές μπορούν κάλλιστα να συνταχθούν με τον Borris ή τον Gove» ανέφερε ο John Davis του King College του Λονδίνου. Έκαναν μια καλή ομάδα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης. Η σκληρή ρητορική του Johson και ο πιο εγκεφαλικός τρόπος του Gove συνέθεσαν μια «αδυσώπητη αφήγηση», συμπλήρωσε ο Davis.

Πέρα όμως από τον Johnson και Gove, μεγάλος νικητής της σημερινής νίκης ήταν και ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Nigel Farage, ο οποίος δεν αποτέλεσε μέρος της επίσημης εκστρατείας κατά της παραμονής, αλλά άσκησε πίεση για την απόσχιση της Βρετανίας από την Ένωση τα προηγούμενα χρόνια.

Marine Le Pen και Vladimir Putin



Η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Marine Le Pen, δεν κράτησε μυστική την υποστήριξή της στο Brexit ούτε, βέβαια και τις ελπίδες της για μια κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χρόνο πριν από της γαλλικές εθνικές εκλογές, οι λαϊκιστές ομόλογοί της σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία συγκαταλέγονται κι αυτοί στους κερδισμένους, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν την χαρά τους για την έκβαση της ψηφοφορίας, ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Στην ίδια πολιτική όχθη, των ευνοημένων, τάσσεται κι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος φαίνεται εξίσου ευχαριστημένος. Μια διαιρεμένη άλλωστε Ευρώπη είναι λιγότερο πιθανό να επικεντρωθεί στα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία ή στην ανάπτυξη μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής που στόχο θα έχει την μείωση της επιρροής του Putin στις αγορές του φυσικού αερίου.

Δικηγόροι



Στο στρατόπεδο των κερδισμένων ανήκουν και οι δικηγόροι: Ξετυλίγοντας εδώ και τέσσερις δεκαετίες την νομοθεσία της Ε.Ε, με την έξοδο της χώρας από την Ένωση θα έρθουν να διαπραγματευτούν τις νέες σχέσεις που θα διέπουν πλέον τις εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει παρά πρόσθετες χρεώσιμες ώρες. Οι δικηγόροι με εμπειρία διεθνών σχέσεων θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια στο Λονδίνο.

Eπιχειρήσεις



Παρόλο που οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αντιτάχθηκαν σθεναρά στο Brexit, υπήρξαν κι εκείνες που υποστήριξαν πως η έξοδος θα τους ωφελήσει μέσω των χαλαρότερων ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν και μια επακόλουθη ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Ο ιδρυτής της JD Wetherspoon Plc, Tim Martin χάριζε αντιευρωπαικά σουβέρ σε αρκετές από τις 1.000 παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας για να δηλώσει την υποστήριξή του. Ο David Ross από την άλλη, ιδρυτής της Carphone Warehouse Group Plc, είχε εξίσου ενταχθεί στην ομάδα που υποστήριζε την έξοδο της χώρας από τον ευρωπαϊκό συνασπισμό με την αιτιολογία ότι οι κανόνες της ΕΕ βλάπτουν σοβαρά τις μικρές επιχειρήσεις.

Χρυσός και άλλα ασφαλή καταφύγια

Οι επενδυτές αναζητούν πλέον τα ασφαλέστερα «καταφύγια» για να επενδύσουν τα χρήματά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο χρυσός αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο ετών, ενώ ενισχύθηκε και το ελβετικό φράγκο. Οι εταιρείες και τα ορυχεία χρυσού είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν. Μεταξύ αυτών και τα Randgold Resources Ltd., Fresnillo Plc και Polymetal International Plc.

Πόλεις - ανταγωνιστές





Δουβλίνο, Άμστερνταμ και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα σίγουρα συγκαταλέγονται στη μακρά λίστα των κερδισμένων. Η Ιρλανδία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες προσπαθούν εδώ και καιρό να συμβαδίσουν με το Λονδίνο. Το Brexit μπορεί δυσκολέψει την προσφορά υπηρεσιών για τις τράπεζες που έχουν έδρα το Λονδίνο, ενώ μπορεί να διαταραχθεί η δυνατότητά τους να προσλαμβάνουν ικανό ευρωπαϊκό προσωπικό. Αυτό σίγουρα θα ωφελήσει εκείνους που προσπαθούν εδώ και καιρό να γίνουν το νέο City της Ευρώπης. Πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας άλλωστε πλησίασε μεγάλες τράπεζες για να προωθήσει την μετεγκατάσταση εταιρειών.

Το στρατόπεδο των ηττημένων

David Cameron και George Osborne



Ο βρετανός πρωθυπουργός και ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, David Cameron και George Osborne, ανήκουν σίγουρα στο στρατόπεδο των ηττημένων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το χαρτί του δημοψηφίσματος σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει την υποστήριξη των ευρωσκεπτικιστών και να κερδίσει τις εκλογές, όμως σήμερα ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο εντός των επόμενων τριών μηνών. Το δεξί του χέρι, ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne, ο οποίος άλλοτε θεωρούνταν ως ο πιθανός διάδοχος, έχασε επίσης μέρος της δημοφιλίας του.

Η πολιτική και επιχειρηματική σκηνή

Σχεδόν όλοι, λίγο πριν το δημοψήφισμα πήραν ένα μικρόφωνο για να προτρέψουν τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος Barack Obama, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, o πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudea. Όλοι όμως διαψεύστηκαν. Στην εκστρατεία της παραμονής συμμετείχαν μάλιστα και επιχειρηματικοί ηγέτες, όπως ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co., οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα κόστιζε θέσεις εργασίας. «Η μειωμένη εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στους θεσμούς και στις επιχειρήσεις ένα σοβαρό ιστορικό μάθημα», δήλωσε ο Ian Bremmer, της Eurasia Group .

Οι μεγάλες τράπεζες

Τα προβλήματά των μεγάλων τραπεζών από ένα ενδεχόμενο Brexit θα είναι πρωτοφανή και οι μετοχές τους το δείχνουν ήδη. Θα ακολουθήσουν χρόνια αβεβαιότητας και μια πιθανή πτώση συγχωνεύσεων αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Άλλωστε και η υποτίμηση του νομίσματος αναμένεται να πλήξει τις τραπεζικές συναλλαγές.

Επιχειρηματικά deals

Στους χαμένους ανήκουν ή θα συγκαταλεγούν στο μέλλον και πολλά επιχειρηματικά deals. Το σχέδιο των 14 δισ. δολαρίων για την συγχώνευση των χρηματιστηρίων Γερμανίας και Λονδίνου, θα μπορούσε να κινδυνεύσει παρά την σημερινή ανακοίνωση των δύο ιδρυμάτων πως τα σχέδια τους συνεχίζονται κανονικά. Η εταιρεία άλλωστε που θα προκύψει από την συγχώνευση, η οποία θα έχει νέα έδρα στο Λονδίνο, χρειάζεται για να συσταθεί την έγκριση του γερμανικού κράτους της Έσσης. Οι πολιτικοί όμως του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας έχουν ήδη δείξει την δυσαρέσκειά τους για μια Βρετανία που δεν θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Real Estate

Οι μετοχές των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου που επικεντρώθηκαν στην εγχώρια αγορά θα πληγούν εξίσου. Ο πόνος μάλιστα είναι πιθανότερο να είναι μεγαλύτερος στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, του FTSE 250 αντί των μεγαλύτερων εταιρειών, FTSE 100, που παρουσιάζονται λιγότερο εξαρτημένες από τα έσοδα της χώρας, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS Group AG. «Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης παράγει το 50% των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με το μόλις το 25% που παράγει ο FTSE 100», δήλωσε η Caroline Simmons της UBS.

Τα ακίνητα του Λονδίνου όμως θα έρθουν αντιμέτωπα με ένα νέο πλήγμα το οποίο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι Citigroup, Morgan Stanley, JPMorgan και BlackRock είναι μεταξύ των διεθνών εργοδοτών που αναμένεται να μειώσουν τις θέσεις εργασίας τους μετά την απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα πληγούν τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και οι τιμές των ακινήτων. Επιπλέον το Brexit άλλωστε αναμένεται να εμποδίσει την ανάπτυξη έργων και να αυξήσει το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών.

Ανάπτυξη

Ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους το δημοψήφισμα έπληξε την ανάπτυξη, η οποία επιβραδύνθηκε 0,4% το α' τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα, η επόμενη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε στις 14 Ιουλίου, θα πρέπει πιθανώς να βάλει πλάτη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Ενδεικτική είναι και η πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 30ετίας.

Ανεξαρτησία της Σκωτίας

Το σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, προέτρεψε τους σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ. Μετά το αποτέλεσμα βέβαια και την έξοδο της Βρετανίας, η επιθυμία της Σκωτίας να παραμείνει μπορεί να οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα, δύο χρόνια αφότου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο για την παραμονή των σκωτσέζων στο πλάι των Βρετανών.

Όπως και να έχει θα πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση η οποία θα πλήξει το πετρέλαιο, που αποτελεί το κλειδί των εξαγωγών της Σκωτίας, η τιμή του οποίου ήδη αιωρείται στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider