Το El Nino «τηγανίζει» τον πλανήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το El Nino «τηγανίζει» τον πλανήτη

Διανύουμε ήδη τη θερμότερη χρονιά όλων των εποχών και το θερμόμετρο δεν λέει να πέσει. Ένοχοι για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η κλιματική αλλαγή και το αδυσώπητο El Nino, το οποίο συνεχίζει να ταλανίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Κλιματικών Προβλέψεων των ΗΠΑ, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος των τελευταίων 136 ετών. Πρόκειται για το έκτο ρεκόρ που σημειώθηκε εντός του έτους, το οποίο καταρρίπτει από μόνο του ιστορικό ρεκόρ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

Το φαινόμενο El Nino βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ έχει ήδη έχει προκαλέσει ισχυρούς τυφώνες, έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες κακάο Αφρική και έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ινδονησία, μεταξύ άλλων. Το χειρότερο είναι ότι… μόλις άρχισε, καθώς δεν αναμένεται να εξασθενίσει πριν την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού. Η θερμότητα που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια του Ελ Νίνιο μπορεί να παραμείνει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, το οποίο σημαίνει ένα εξίσου θερμό 2016.

Κάθε φαινόμενο El Nino είναι μοναδικό και η φετινή χρονιά δεν είναι η χειρότερη, από αυτή την άποψη. Την πρωτιά κατέχει η χρονιά 1997-8, στην οποία τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα θερμοκρασιών διατηρήθηκαν για τρεις συνεχόμενους μήνες. Αν οι παρούσες συνθήκες διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, το 2015 θα καταρρίψει αυτό το ρεκόρ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταρριφθεί μια σειρά από ιστορικά ρεκόρ: το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών, το θερμότερο 12μηνο όλων των εποχών, το θερμότερο ημερολογιακό έτος όλων των εποχών (2014) και η θερμότερη δεκαετία όλων των εποχών. Μετά από τόσα «καυτά» ρεκόρ, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν χρειάζεται συστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider