Ισχυρό μέτωπο κατά των χάκερς «χτίζει» η Microsoft

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό μέτωπο κατά των χάκερς «χτίζει» η Microsoft

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. πραγματοποιεί η Microsoft κάθε χρόνο για να θωρακίσει τα προϊόντα της απέναντι στην αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας στον κλάδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο «αόρατος» εχθρός.

Στα πρώτα της βήματα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια ότι ετοιμάζει ειδική εγκατάσταση και στελεχώνει ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να μπορεί η Microsoft να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις απειλές που δέχονται τα προϊόντα της.

«Σε αντίθεση με τις μυστικές υπηρεσίες, εμείς δεν έχουμε αντιπυραυλικά προγράμματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella στη διάρκεια πρόσφατης διάσκεψης στην Ουάσιγκτον. «Θα έχουμε, όμως, τους ανθρώπους που θα μπορούν να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο και να ελέγχουν τι συμβαίνει σε όλες αυτές τις υπηρεσίες».

Η κυβερνοασφάλεια και η απόκρουση των επιθέσεων των χάκερς έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας πρόκληση στον κλάδο των εταιρειών software, μετά από μια σειρά πολύκροτων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως Sony, Anthem και JPMorgan. Το 2015, παραβιάστηκαν 160 εκατ. αρχεία δεδομένων μόνο με οκτώ κυβερνοεπιθέσεις.

Η Microsoft επιστρατεύει τώρα τις δυνάμεις της για να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των λειτουργικών συστημάτων και των προϊόντων λογισμικού της, καθώς στοχεύει να κερδίσει το στοίχημα στην αγορά των clouds.

Σε ετήσιο επίπεδο, δαπανά τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη στην κυβερνοασφάλεια, όπως ανακοίνωσε ο Nadella, ενώ έχει προβεί και στην εξαγορά μιας σειράς startups με το συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως οι Adallom και Aorato Ltd.

Σύμφωνα με τον CEO της Microsoft, αυτή τη στιγμή τα Windows 10 θεωρούνται ως το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα και είναι έτοιμο προς διάθεση σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Η νέα στρατηγική ασφάλειας της εταιρείας επικεντρώνεται σε μια πλατφόρμα που διαθέτει δυνατότητες για προστασία, εντοπισμό και απόκρουση απειλών, ένα δίκτυο κατασκοπείας και συντονισμένη δράση με άλλους παίκτες του κλάδου.

Για να διευκολύνει αυτή την προσπάθεια, η Microsoft σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδικές εγκαταστάσεις όπου θα απασχολούνται εργαζόμενοι από διάφορα τμήματα σε 24ωρη βάση και οι οποίοι θα αναλύουν δεδομένα από όλα τα προϊόντα της προκειμένου να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο στις απειλές. Όπως εξηγεί ο Nadella, η Enterprise Cybersecurity Group δημιουργήθηκε από τη Microsoft με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών για προστασία των δεδομένων τους.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του τεχνολογικού κολοσσού εντάσσεται η παροχή χαρακτηριστικών ασφάλειας στα προϊόντα cloud και κινητής τηλεφωνίας μέσω των προϊόντων Windows 10, Azure και Office 365.

«Δεν αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια ως ξεχωριστό κομμάτι από την τεχνολογία», εξηγεί ο Nadella. «Πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιείτε, των χώρων όπου αποθηκεύετε τα δεδομένα σας και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε».

Η νέα πλατφόρμα ασφαλείας που ετοιμάζει η Microsoft διαθέτει 15 χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την προστασία των πληροφοριών και των δεδομένων σε όλες τις συσκευές και τους αισθητήρες, τον εντοπισμό των απειλών και των επιθέσεων και την άμεση απόκρουση αυτών.

Ο Nadella υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα της συνεργασίας με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, επισημαίνοντας ότι η Microsoft χρησιμοποιεί σε εσωτερικό επίπεδο προϊόντα άλλων εταιρειών για να ενισχύει τα συστήματα ασφαλείας της. «Οι γνώσεις που αποκομίζουμε είναι κάτι που μοιραζόμαστε ευρέως με τις άλλες εταιρείες του κλάδου και με τους πελάτες μας, καθώς μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα καταφέρουμε να νικήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider