Ρώσοι χάκαραν τους Clinton

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρώσοι χάκαραν τους Clinton

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill, Hillary και Chelsea Clinton Foundation ήταν μεταξύ των οργανισμών που έπεσαν θύματα επίθεσης φερόμενων Ρώσων χάκερ που έχουν στήσει έναν ασφυκτικό κλοιό έναντι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι επιθέσεις στο δίκτυο του οργανισμού καθώς και εκείνες έναντι του κόμματος των Δημοκρατικών και της καμπάνιας της Hillary Clinton, εγείρουν προβληματισμό σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια της υποψηφίου την ίδια στιγμή που το FBI συνεχίζει την έρευνα του σχετικά με την χρήση του προσωπικού της e-mail για επίσημα θέματα την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του Clinton Foundation δήλωσε πως δεν γνωρίζει για κάποια εισβολή στα συστήματα του οργανισμού. Η επίθεση στους υπολογιστές του ιδρύματος αναγνωρίστηκε από κυβερνητικούς πράκτορες μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι πηγές. Οι ειδικοί πράκτορες παρακολουθούν servers που χρησιμοποιούν οι hackers για να επικοινωνούν και με αυτό τον τρόπο ενημερώνονται για επιθέσεις πριν ακόμα το καταλάβουν τα θύματα.

Πριν ακόμη η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (Democratic Nation Committee – DNC) αποκαλύψει ότι δέχθηκε μια μεγάλη ηλεκτρονική επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει και τα δύο πολιτικά κόμματα καθώς και τις καμπάνιες των υποψηφίων Hillary Clinton, Bernie Sanders και Donald Trump ότι χάκερ προσπαθούσαν να «μπουν» στα συστήματα τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει πηγή που γνωρίζει για τις έρευνες, οι χάκερ αναζήτησαν δεδομένα από περίπου 4.000 άτομα που εμπλέκονται στην πολιτική, από βοηθούς έως συμβούλους, νομικούς και οργανισμούς. Η μαζική αυτή επίθεση κράτησε τουλάχιστον επτά μήνες, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Οι κλοπές δεδομένων μπορεί να αποτελέσουν το σκηνικό μιας μεγάλης υπόθεσης δημοσίου διασυρμού όπως αυτή που έγινε το 2014 όταν διέρρευσαν χιλιάδες εσωτερικά emails της Sony που κακολογούσαν και κουτσομπόλευαν πολιτικούς αρχηγούς και αστέρες του Hollywood. Σκάνδαλο που ταρακούνησε για αρκετό καιρό την εταιρεία.

Ήδη πληροφορίες δωρητών καθώς και έρευνες για την καμπάνια του Trump, τα οποία θεωρητικά κλάπηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο με τον υπεύθυνο της κλοπής να διαμηνύει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες ακόμη έγγραφα.

Ένας χάκερ ή μια ομάδα από χάκερ με την ονομασία Guccifer 2.0 δημοσίευσαν την προηγούμενη Τρίτη μια σειρά εγγράφων που θεωρητικά προέρχονται από το DNC συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας δωρητών του Clinton Foundation.

Τo κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και η καμπάνια του Trump δεν έχουν κάνει πολλές δηλώσεις για το θέμα των επιθέσεων. Σε μια παλαιότερη δήλωση του o Trump έλεγε ότι οι επιθέσεις ήταν πολιτικό τέχνασμα επινοημένο από τους Δημοκρατικούς.

Ευαίσθητα έγγραφα από το Clinton Foundation μπορεί να προκαλέσουν την μεγαλύτερη ζημιά. Η μεριά του Trump έχει κάνει γνωστό πως σκοπεύει να «επιτεθεί» στις δραστηριότητες του οργανισμού για να χτυπήσει την Clinton. Δεδομένα, όπως εμπιστευτικά έγγραφα και email μπορεί να βοηθήσουν αυτή την επίθεση.

Η Ρωσία

Σύμφωνα με ειδικούς πίσω από τις επιθέσεις αυτές μπορεί να κρύβεται η Ρωσία, η οποία διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο χάκερ που δουλεύουν για αυτή. Ανάλυση από την ασφαλιστική εταιρεία Fidelis επιβεβαιώνει την υπόθεση αυτή αναφέροντας πως πίσω από τις ψηφιακές επιθέσεις στο κόμμα των Δημοκρατικών βρίσκονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider