Μεταφορές με ελικόπτερο «κοψοχρονιά» φέρνει η Uber

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταφορές με ελικόπτερο «κοψοχρονιά» φέρνει η Uber

Μέχρι χθες ο ήχος από τους έλικες αντηχούσε στις γυάλινες προσόψεις από τους ουρανοξύστες την ώρα που τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών επιστρέφουν σπίτι μετά από μια απόδραση Σαββατοκύριακου σε κάποιον κοντινό και συνάμα εξωτικό προορισμό. Φυσικά οι μίνι, αυτές, εξορμήσεις αποτελούσαν προνόμιο της οικονομικής ελίτ του Σάο Πάολο, της μεγαλύτερης μητρόπολης της Νότιας Αμερικής. Σήμερα όμως, με την βοήθεια της Uber, το ελικόπτερο μπορεί να πάψει να προορίζεται αποκλειστικά για τα κορυφαία χρηματοοικονομικά στελέχη της Βραζιλίας.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, επέλεξε το συγκεκριμένο οικονομικό κέντρο των 20 εκατ. ανθρώπων για να δοκιμάσει την νέα υπηρεσία των ελικοπτέρων της που φέρει το όνομα UberCopter. Άλλωστε έχει ξαναχρησιμοποιήσει τα ελικόπτερα, κυρίως κατά την διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, όπως, για παράδειγμα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Όμως η νέα υπηρεσία στο Σάο Πάολο γίνεται μόνιμη και προσφέρεται καθημερινά σε όποιον το επιθυμεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Gui Telles, διευθυντής της Uber Βραζιλίας.

Η πόλη άλλωστε αποτελεί γόνιμο έδαφος για πειράματα σχετικά με τις αστικές μεταφορές. Τα μποτιλιαρίσματα είναι ανεξέλεγκτα και η κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορεί να επεκτείνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τότε που η πρόεδρος Dilma Rousseff υιοθέτησε τέτοιου είδους φορολογικά κίνητρα με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των αυτοκινήτων να παρουσιάσουν έκρηκτική άνοδο.

Αυτός ο υπερβολικός αριθμός των αυτοκινήτων αποτελεί για την Uber μια τεράστια δεξαμενή από την οποία μπορεί να αντλήσει διψασμένους για γρήγορη μετακίνηση. Μάλιστα παρά την πρόωρη διαμάχη μεταξύ των οδηγών της Uber και των τοπικών συνδικάτων ταξί, η Βραζιλία έχει οριστεί ως η κορυφαία αγορά της Λατινικής Αμερικής, καταφέρνοντας να επισκιάσει το Μεξικό. Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα και για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αν η πόλη, εντέλει, αποφασίσει να επιτρέψει τη χρήση των καρτών για τις δημόσιες συγκοινωνίες στις μετακινήσεις με την Uber.

Πώς να νοικιάσετε ένα ελικόπτερο

Η Uber των αιθέρων λειτουργεί πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο με την Uber του δρόμου.

Ανοίγετε την εφαρμογή και επιλέγετε την υπηρεσία UberCopter. Η εφαρμογή προσφέρει την δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται τις βόλτες με το ελικόπτερο με άλλους που ακολουθούν παρόμοια διαδρομή, όπως περίπου συμβαίνει με το UberPool.

Αφού επιλέξετε που θέλετε να πάτε ένας οδηγός της UberX, με μαύρα γυαλιά, θα σας παραλάβει για να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο ελικοδρόμιο και να συντονίσει με τον οδηγό του ελικοπτέρου ότι χρειάζεται για την πτήση σας. Κατά την διαδρομή, θα απολαύσετε τον εσπρέσο σας και περίπου σε ένα τέταρτο θα είστε στον προορισμό σας. Όσο για την «γραφειοκρατία» που απαιτείται, είναι ελάχιστη. Χρειάζονται μόνο μερικά προσωπικά στοιχεία που συμπληρώνει κανείς στην εφαρμογή του κινητού του μέσα σε δύο λεπτά.

Ενδεικτικά η πτήση από το Campo de Marte στο βόρειο τμήμα του Σάο Πάολο προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Guarulhos διαρκεί 10 λεπτά και κοστίζει 211 ρεάλ (δηλαδή 63 δολάρια), συν 30 ρεάλ (δηλαδή 9 δολάρια) για τη κούρσα από το σπίτι στο ελικοδρόμιο, τιμή που είναι περίπου διπλάσια από ότι μια απλή κούρσα με ταξί, η οποία όμως θα κόστιζε πολύ περισσότερο σε χρόνο (μια ή και δύο ώρες σε ώρες αιχμής).

Βέβαια η UberCopter δεν αποδεικνύεται πάντα συμφέρουσα. Στην προαναφερθείσα διαδρομή προς το αεροδρόμιο, που συνήθως δεν έχει κίνηση, ο χρόνος με ένα ταξί θα ήταν περίπου ο ίδιος και το κόστος το μισό. Στην περίπτωση όμως που κάποιος χρειάζεται να κυκλοφορήσει στο πολύβουο οικονομικό κέντρο της πρωτευούσης, τότε αποδεικνύεται ιδανική επιλογή.

Όπως και να χει όμως η υπηρεσία είναι συμφέρουσα για την ίδια την εταιρεία. Ας μην ξεχνάμε ότι το Σάο Πάολο παρουσιάζει ένα πλεόνασμα ελικοπτέρων, εκτός από το πλεόνασμα των αυτοκινήτων. Ένα ελικόπτερο χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 400 ώρες ανά έτος, ενώ υπάρχει δυνατότητα για πτήσεις 2.000 ώρες, όπερ σημαίνει ότι Uber έχει περιθώριο να πενταπλασιάσει την χρήση των ήδη διαθέσιμων ελικοπτέρων χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει τον στόλο της, διευκρινίζει ο Telles.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες ενδείξεις αποδεικνύεται πως η ζήτηση μπορεί να καλύψει μερικές από αυτές τις διαθέσιμες ώρες. Οι πιλότοι από πλευράς τους, αναφέρουν πως μέχρι στιγμής υπάρχουν ήδη αρκετοί εγγεγραμμένοι χρήστες στο πρόγραμμα, το οποίο η Uber ξεκίνησε σε συνεργασία με την Airbus, κι αποτελεί αντικείμενο συζητησης και φυσικά διαξιφισμών.

Τελευταία προωθητική ενέργεια για την υπηρεσία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Uber ανακοίνωσε πως οι πελάτες μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια βόλτα από συγκεκριμένα σημεία της πόλης( τέσσερα αεροδρόμια και πέντε ελικοδρόμια) με την προνομιακή τιμή των 66 ρεάλ (20 δολάρια μόνο).

Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κατηγορήσει την εταιρεία πως προσφέρει την υπηρεσία σε μη βιώσιμη τιμή, όμως ο Telles αντικρούει τους ισχυρισμούς και διατείνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Πάντα αναζητούμε την καλύτερη δυνατή τιμή, η οποία είναι συμφέρουσα τόσο για τους συνεργάτες μας όσο και για τους ιδιοκτήτες των ελικοπτέρων. Ο κλάδος των μεταφορών με ελικόπτερο υπήρξε αδρανής για πολύ καιρό, εμείς απλά αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την χρήση του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού» συμπληρώνει ο CEO.

Η ενοικίαση ελικοπτέρου θεωρείται από τους περισσότερους Βραζιλιάνους, ως επίδειξη πλούτου. Μια βόλτα που κοστίζει μόλις λίγα δολάρια βέβαια, μπορεί να ωθήσει την συγκεκριμένη πολυτέλεια να χάσει την μέχρι χθες αίγλη της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider