Κατά του Brexit και ο George Soros

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατά του Brexit και ο George Soros

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros δήλωσε ότι η βρετανική λίρα μπορεί να υποχωρήσει έως και περισσότερο 20% έναντι του δολαρίου αν οι Βρετανοί πολίτες αποφασίσουν να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια απομείωση μεγαλύτερη από αυτή του 1992 που τον έκανε πλούσιο και διάσημο.

«Το Brexit μπορεί να κάνει κάποιο κόσμο πολύ πλούσιο, αλλά και τους περισσότερους ψηφοφόρους σημαντικά φτωχότερους», αναφέρει ο George Soros σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian την Τρίτη.

Αν το δημοψήφισμα βγει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, η λίρα θα υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 15% και ενδεχομένως και περισσότερο από 20% κάτω από τα 1,15 δολάρια, γράφει ο επενδυτής. Προσθέτει ότι οι ψηφοφόροι υποτιμούν σημαντικά το πραγματικό κόστος ενός Brexit που θα έχει «άμεσες και δραματικές συνέπειες» στις χρηματαγορές, τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας.

Κυβερνήσεις και επενδυτές παρακολουθούν στενά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών ότι μια απόφαση για Brexit μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στις αγορές. Τη Δευτέρα, η στερλίνα έφτασε σε υψηλό 8ετίας προκαλώντας ένα ράλι στα νομίσματα υψηλότερης απόδοσης, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια δυναμική υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Την ερχόμενη Παρασκευή, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα, η λίρα είτε θα βουλιάξει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 30ετίας ή θα αναρριχηθεί σε υψηλό έτους, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg. Σε περίπτωση αποχώρησης, οι περισσότερες προβλέψεις μιλούν για υποχώρηση της λίρας στο 1,25 με 1,40 δολάρια, ενώ σε περίπτωση παραμονής το βρετανικό νόμισμα μπορεί να ξεπεράσει και τα 1,50 δολάρια.

Είναι ειρωνικό, σημειώνει ο Soros, ότι μια πτώση άνω του 20% θα σημάνει την εξίσωση της λίρας με το ευρώ. Πρόκειται για μια μέθοδο «εισόδου στο ευρώ» που κανένας στη Βρετανία δεν θα ήθελε, αναφέρει ο επενδυτής.

Ο ίδιος αναφέρει ότι μια μεγάλη υποτίμηση της λίρας θα είναι δυσκολότερη να αντιμετωπιστεί από αυτή του 1992 επειδή η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια που βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα. Η κεντρική τράπεζα θα έχει περιορισμένες επιλογές για να αντιμετωπίσει μια ύφεση που μπορεί να προκληθεί μετά από το Brexit λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της απώλειας θέσεων εργασίας.

«Σήμερα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες και πιο δυνατές κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά», γράφει ο Soros. «Και είναι πρόθυμες να εκμεταλλευτούν οποιονδήποτε λάθος υπολογισμό της Βρετανικής κυβέρνησης ή των Βρετανών ψηφοφόρων».

Ο επενδυτής επικαλείται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο είναι μεγαλύτερο τόσο από αυτό του 1992 όσο και από αυτό του 2008, αναφέροντας ότι η χώρα είναι πιο εξαρτημένη από ποτέ στα ξένα κεφάλαια. Μετά από ένα Brexit οι ροές κεφαλαίου θα αντιστραφούν, ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια αβεβαιότητας που η χώρα θα διαπραγματεύεται τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο Σόρος έγινε διάσημος όταν το 1992 «έσπασε» την Τράπεζα της Αγγλίας, βγάζοντας κέρδος 1 δισ. δολαρίων. Τότε, ο επενδυτής είχε στοιχηματίσει ότι η Βρετανία θα αναγκαζόταν να υποτιμήσει την λίρα και να την αποσύρει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider