Η Airbnb δίνει «μάχη» για την τουριστική αγορά της Ιαπωνίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Airbnb δίνει «μάχη» για την τουριστική αγορά της Ιαπωνίας

Προσπάθειες να γοητεύσει την Ιαπωνία καταβάλει η Airbnb Inc., ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών αποτρέποντας την επιβολή μέτρων που θα περιορίζουν τις την ραγδαία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της πετυχημένης startup.

Τελευταίο διάβημα της τρίτης μεγαλύτερης startup παγκοσμίως που στόχευε στη βελτίωση των σχέσεων με την Ιαπωνική κυβέρνηση ήταν η αποστολή στη χώρα επιτυχημένων δικηγόρων και στελεχών, όπως ο Chris Lehane, ώστε να σχεδιάσουν την πορεία πλεύσης στην στάσιμη ιαπωνική οικονομία, και την υποστήριξη των Ολυμπιακών αγώνων του 2020. Μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα, ο συν-ιδρυτής Joe Gebbia ήταν στο Τόκιο εξυμνώντας τη συμβολή του στην επιχειρηματικότητα.

Η εταιρεία ελπίζει να κερδίσει την καρδιά των επισκεπτών της χώρας που βιώνει τον τελευταίο καιρό μια άνθιση του τουρισμού η οποία έχει περιορίσει κατά πολύ την διαθεσιμότητα ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

Ο Lehane, πρώην διαχειριστής κρίσεων του Λευκού Οίκου, γνωστός ως «master of disaster», συνέβαλε πρόσφατα να μην ψηφιστεί ένα μέτρο που θα περιόριζε τις δραστηριότητες της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Ένα από τα τωρινά καθήκοντά του, είναι να κατευνάσει την αντιπαράθεση που παρατηρείται σε άλλες αγορές μεταξύ ξενοδόχων και χρηστών της Airbnb και να και να προβλέψει τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει αποκλειστικά η αγορά της Ιαπωνίας. «Έχουμε ως οδηγό την εμπειρία μας σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Lehane σε συνέντευξη στο Τόκιο την Τετάρτη. «Η Airbnb κάνει μια πρόταση στην Ιαπωνία με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Ώθηση στην οικονομία

Οι χρήστες της υπηρεσίας στην Ιαπωνία προσέφεραν 2,2 δισ. στην οικονομική δραστηριότητα του περασμένου έτους, ανέφερε ο Lehane, πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Bill Clinton και επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της Airbnb. Ο Lehane, που αποφοίτησε από την δικηγορική σχολή του Χάρβαρντ, ανέλαβε στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του να περιορίσει το σκάνδαλο της Μόνικα Λεβίνσκι κι αργότερα, κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, υπερασπίστηκε την Goldman Sachs.

Οι καταχωρήσεις της Airbnb συμβάλλουν στην αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων και κλινών κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων, αναφέρει ο Lehane. «Η Airbnb υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες της συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ωφελούν τις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του μισθώματος πηγαίνει στον οικοδεσπότη, τα έσοδα ωφελούν άμεσα τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τις γειτονιές τους», συνεχίζει ο Lehane. Ο Gebbia, ο οποίος βρέθηκε στο Τόκιο για να ανακοινώσει μια συνεργασία με μια τοπική αλυσίδα βιβλιοπωλείων, χαρακτήρισε μάλιστα τους οικοδεσπότες «μικροεπιχειρηματίες ».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταχωρήσεις στην Ιαπωνία τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι ξεπερνώντας τις 35.000 ενώ φιλοξενήθηκαν συνολικά 1.380.000 επισκέπτες. Το εξασθενημένο γεν και η χαλάρωση των κριτηρίων για έκδοση βίζας ώθησε τον εισερχόμενο τουρισμό σε επίπεδα ρεκόρ 19,7 εκατ. από 8,4 εκατ. που ήταν το 2012. Η άνοδος οδήγησε το Τόκιο να παρουσιάσει πολύ υψηλά ποσοστά σε πληρότητα ξενοδοχείων, υψηλότερα κι από το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ ή τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs Group Inc., ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να χτυπήσει τα 35 εκατ. μέχρι το 2020.

Αλλά η γρήγορα αναπτυσσόμενη υπηρεσία Airbnb αυξάνει την κόντρα ανάμεσα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων και οικοδεσποτών, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές να ρίχνουν μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας που καταργεί τα μέχρι χθες παραδοσιακά εμπορικά μοντέλα ενοικίασης τουριστικών ξενοδοχείων.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ελέγχει εξονυχιστικά την Airbnb και λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τους οικοδεσπότες. Από την άλλη, το Σαν Φρανσίσκο, η γενέτειρα της startup, καταψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα περιόριζε την δυνατότητα ενοικίασης σπιτιών στην πόλη. Όποια και να είναι η πολιτική σε κάθε κάθε χώρα βέβαια, παγκοσμίως διατυπώνονται παράπονα από τους γείτονες των ενοικιαστών της Airbnb, για τους θορυβώδεις ενοικιαστές που προσελκύουν τα σπίτια τους ειδικά κατά τη διάρκεια των μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Στην Ιαπωνία, οι οικοδεσπότες της Airbnb λειτουργούν σε μια γκρίζα ζώνη τα τελευταία χρόνια, διότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν ορίζει ευκρινώς την ενοικίαση σπιτιού, που ονομάζεται minpaku στα ιαπωνικά. Η κυβέρνηση ζυγίζει τις διάφορες επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των τουριστικών νόμων και τη δημιουργία νέων για την σωστή αντιμετώπιση της peer-to-peer οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες αυτοκινήτων όπως η Uber Technologies Inc 's.

Η χώρα επίσης μελετά και μια άλλη, διττή προσέγγιση για το minpaku, η οποία θα περιλαμβάνει πιο χαλαρές ρυθμίσεις για τους οικοδεσπότες που μοιράζονται τα πραγματικά τους σπίτια και για εκείνους που έχουν μετατρέψει την υπηρεσία σε επιχειρηματική δραστηριότητα, ανέφερε ο Lehane. Η κυβέρνηση μπορεί να καθορίσει ένα ετήσιο ανώτατο όριο ενοικίασης των σπιτιών, 180 ημερών, που θα ισχύει για καταλύματα που δεν έχουν άδεια ξενοδοχείου, συμπληρώνει ο Nikkei.

Από πλευράς της η Airbnb λαμβάνει μια σειρά μέτρων, που στόχο έχουν να κατευνάσουν τις ρυθμιστικές αρχές. Όπως ανέφερε σχεδιάζει να αποδίδει φόρους που συλλέγει από τους τοπικούς οικοδεσπότες, μια συμφωνία παρόμοια με αυτή που σύναψε με την κυβέρνηση του Παρισιού, με την πόλη του Σικάγο με το Σαν Φρανσίσκο και με το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Παράλληλα θα εισαγάγει μια υπηρεσία σε ιαπωνική γλώσσα ώστε να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με την αστυνομία της χώρας. Τέλος πρόκειται να υλοποιήσει ένα σύστημα για την ταχεία αναφορά και καταγραφή καταστροφών και εξάρσεων ασθενειών.

Αξιοσημείωτη είναι και μια ακόμα υπηρεσία που θα προσθέσει η Airbnb στην πλατφόρμα της. Αυτή θα επιτρέπει στους γείτονες να εισάγουν τα σχόλιά τους σε μια ηλεκτρονική φόρμα. Τα σχόλια αυτά λαμβάνονται από την ομάδα υποστήριξης πελατών και λαμβάνονται μέτρα όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Το μόνο που δεν διευκρινίστηκε είναι αν η Airbnb θα δημοσιοποιεί τα σχόλια και αν θα αποκαλύπτει τις ταυτότητες των γειτόνων που παραπονέθηκαν.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από την προσέγγιση της ιαπωνικής κυβέρνησης» δηλώνει ο Lehane. Συμπληρώνει μάλιστα πως η προοπτική της ιαπωνικής κυβέρνησης «μπορεί να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για την Ασία, αλλά να μετατραπεί δυνητικά σε ένα παγκόσμιο μοντέλο των υπηρεσιών της Airbnb».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider