Γιατί οι στοιχηματικές εταιρείες δεν ποντάρουν στο Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι στοιχηματικές εταιρείες δεν ποντάρουν στο Brexit

Μπορεί ολόκληρος ο κόσμος να παραλύει στο άκουσμα των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία, αλλά στις στοιχηματικές εταιρείες «δεν κουνιέται φύλλο». Για κάποιον μυστήριο λόγο, οι bookers εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρείες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και αλλού δίνουν πιθανότητα 60% στο Bremain, στοιχηματίζοντας ότι ο David Cameron θα καταφέρει έστω και τελευταία στιγμή να αντιστρέψει το κλίμα. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα δημοσιεύτηκαν πέντε δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα έως και 7 μονάδων στο Brexit –αλλά ούτε αυτό φαίνεται να τους πτοεί.

«Οι άνθρωποι λένε στους δημοσκόπους αυτό που νιώθουν τη συγκεκριμένη ημέρα που τους ρωτούν –εμείς προβλέπουμε τι θα συμβεί πραγματικά στις 23 Ιουνίου», αναφέρει ο Jamie McKittrick της Ladbrokes. «Διαχρονικά, έχουμε παρατηρήσει ότι την τελευταία στιγμή γίνεται μια στροφή προς την κατεστημένη κατάσταση, ιδιαίτερα από τους αναποφάσιστους», εξηγεί.

Οι αναλυτές των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών περιλαμβάνουν, πλέον, στα σημειώματα προς τους πελάτες τους τις πιθανότητες των στοιχηματικών εταιρειών, καθώς θεωρούνται βάσιμη ένδειξη των μελλοντικών πολιτικών γεγονότων. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, η Paddy Power Betfair –η μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρεία της Ιρλανδίας– πλήρωσε σε στοιχήματα 120.000 ευρώ για την επικράτηση του Donald Trump μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, ενώ ο ίδιος δεν είχε ακόμη εξασφαλίσει τους απαραίτητους ελέκτορες για να κατέβει υποψήφιος για το χρίσμα.

Τα στοιχήματα δεν είναι «μαγική σφαίρα»

«Με τον στοιχηματισμό δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον», εξηγεί ο καθηγητής Leighton Vaughan Williams και διευθυντής του τμήματος στοιχηματικών ερευνών στο Nottingham Business School της Αγγλίας. «Μπορείς όμως να δεις ποια είναι η πιθανότερη μελλοντική έκβαση».

Πριν από έναν μήνα, οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν πιθανότητα μόλις 20% στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτή την εβδομάδα, μπορεί να αύξησαν σημαντικά αυτή την πιθανότητα, αλλά εξακολουθεί το επικρατέστερο σενάριο να είναι το Bremain. Το ίδιο περίπου μοτίβο παρατηρείται στο σύνολο των εταιρειών στοιχήματος.

«Η (στοιχηματική) αγορά του δημοψηφίσματος εκτινάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά το 1 εκατ. λίρες ημερησίως», αποκαλύπτει η Naomi Totten της Betfair, η οποία και αυτή «βλέπει» 60% πιθανότητα για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, τα 2/3 των διαχειριστών χαρτοφυλακίων θεωρούν απίθανο το σενάριο του Brexit.

Οι αναποφάσιστοι

Η βεβαιότητα των brokers πηγάζει κυρίως από τους αναποφάσιστους, καθώς βάσει ιστορικών στοιχείων, όσο η μέρα του δημοψηφίσματος πλησιάζει το πιθανότερο είναι να αναδιπλωθούν. «Περιμένουμε ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 12-15% των αναποφάσιστων να κλίνουν προς το Bremain», σημειώνει ο McKittrick. Την ίδια άποψη συμμερίζονται οι περισσότερες εταιρείες στοιχημάων.

Και παρότι η εκστρατεία του Brexit έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος από τα τέλη Μαΐου, τα περισσότερα χρήματα στα στοιχήματα «μπαίνουν» στο Bremain, σύμφωνα με τα στοιχεία της Matchbook. Όπως εξηγεί η εταιρεία, οι Βρετανοί στοιχηματίζουν τα χρήματά τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε πείσμα των δημοσκοπήσεων.

«Οι πιθανότητες υπέρ της παραμονής της Βρετανίας ισούνται με 60%, το οποίο σημαίνει ότι η πιθανότητα να βγει η χώρα από την ΕΕ ισούται με 1/3 –διόλου ευκαταφρόνητη δηλαδή. Αν σου έλεγε κάποιος πως έχεις πιθανότητα 1/3 να σε χτυπήσει αμάξι την ώρα που διασχίζεις τον δρόμο ή να πέσει το αεροπλάνο σου, πίστεψέ με, θα είχες μεγάλη νευρικότητα», λέει χαρακτηριστικά ο Vaughan Williams από την William Hill.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider