Ξεμένουν οι ΗΠΑ από εργάτες;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεμένουν οι ΗΠΑ από εργάτες;

Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις ανησυχίες κάποιων οικονομολόγων ότι η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ξεμένει από ανθρώπους που θέλουν δουλειά και έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε στα 5,8 εκατομμύρια τον Απρίλιο από 5,7 εκατομμύρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται μάλιστα για αριθμό που ισούται με αυτόν του ποσού-ρεκόρ από την αρχή της ανάκαμψης που σημειώθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο. Στο μεταξύ, οι προσλήψεις έπεσαν στα 5,1 εκατομμύρια από 5,3 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα. Τα στοιχεία αυτά «υποδεικνύουν ότι οι εταιρείες μάλλον αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν ειδικευμένο προσωπικό», σχολιάζει ο Drew Matus, οικονομολόγος της UBS Securities σε ανάλυση με τίτλο «Έχει στερέψει το πηγάδι;».

Ακόμη και πριν από τα τελευταία στοιχεία, οι αναλυτές εξέφραζαν τις ανησυχίες τους δηλώνοντας ότι η αδύναμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας δείχνει πως οι εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας. Τον Μάιο προστέθηκαν μόλις 38.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 4,7% αλλά μόνο επειδή μειώθηκε το εργατικό δυναμικό. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% τον τελευταίο χρόνο, ρυθμός όχι ιδιαίτερα υψηλός αλλά ο οποίος δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους εργαζόμενους.

«Όλα τα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι εργασία σπανίζει», αναφέρει ο Charles Lieberman, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Advisors Capital Management. Είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας όταν η οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο θεαματική. Επιπλέον πολύς κόσμος βρίσκεται στο ενδιάμεσο: Ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση επειδή δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο τον Μάιο, φτάνοντας τα 6,4 εκατομμύρια, ενώ 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν αλλά δεν μπορούν να βρουν εργασία για περισσότερο από μισό χρόνο.

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας δημιουργεί ένα δίλλημα για την Federal Reserve, η ειδική επιτροπή της οποίας θα συνεδριάσει στις 14 και 15 Ιουνίου για να αποφασίσει σχετικά με την αύξηση ή μη των επιτοκίων. Αν η οικονομία πράγματι ξεμένει από έτοιμους και πρόθυμους εργαζόμενους τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι εργοδότες να αρχίσουν να δίνουν υψηλότερους μισθούς, αυξάνοντας τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών τους για να καλύψουν το επιπλέον κόστος. Για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο την ζήτηση για εργασία. Από την άλλη είναι πιθανό τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας να δείχνουν αδύναμη ζήτηση για εργασία και όχι αδύναμη προσφορά. Σε αυτή τη περίπτωση η Fed θα πρέπει να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για να αυξήσει την ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider