Disney vs Wanda: Ποιος θα υπερισχύσει τελικά;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Disney vs Wanda: Ποιος θα υπερισχύσει τελικά;

Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο θεματικών πάρκων στην Κίνα, την Disneyland στη Σαγκάη και το πάρκο Wanda στην πόλη Ναντσάγκ. Ήδη έχει ξεκινήσει «πόλεμος δηλώσεων» μεταξύ των επικεφαλής των δύο πάρκων με τον δισεκατομμυριούχο Wang Jianlin του ομίλου Wanda να δηλώνει ότι η Disney δεν έχει «πιάσει σωστά» των παλμό της κινεζικής αγοράς και την Disney από την άλλη να απαντά ότι «αυτό θα το κρίνουν οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν και τον τελευταίο λόγο».

Η Disneyland ανοίγει αυτό το μήνα και θα φθάσει συνολικά τα έξι πάρκα, τα οποία αποτελούν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας 60 ετών. Το Wanda City ανοίγει το πρώτο του πάρκο αλλά ακολουθεί μια πιο επιθετική πολιτική υπολογίζοντας να έχει ανοίξει 14 πάρκα σε όλη την Κίνα μέχρι το 2020.

Η κατασκευή του πάρκου της Disney κόστισε 5,5 δις. δολάρια ενώ του Wanda 3,2 δις. δολάρια. Μάλιστα ο κινεζικός όμιλος, μιλώντας στην τηλεόραση δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η Disney ξόδεψε τόσα πολλά». Μία πιθανή εξήγηση ίσως να είναι η διαφορά μεγέθους των δύο πάρκων. Το πάρκο της Σαγκάη έχει έκταση 963 εκτάρια ενώ της Ναντσάγκ έχει έκταση 494 εκτάρια.

Τόσο η Disney όσο και η Wanda είχαν μια γενναιόδωρη υποστήριξη από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές στις περιοχές όπου κατασκευάστηκαν τα δύο πάρκα: έγιναν απαλλοτριώσεις αλλά και κρατικές επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν συγκοινωνιακές υποδομές συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων σιδηροδρόμων και νέων αυτοκινητοδρόμων.

Εστιατόρια, ξενοδοχεία και δραστηριότητες

Τα δύο θεματικά πάρκα υποστηρίζουν ότι έχουν περίπου 50 εστιατόρια το καθένα ενώ όσον αφορά στα ξενοδοχεία, ο κινεζικός όμιλος δείχνει να έχει μεγαλεπήβολα σχέδια καθώς υποστηρίζει ότι σε ένα από τα ξενοδοχεία του προσφέρει διαμονή έξι αστέρων. Έτσι, το πάρκο της Disney έχει δύο ξενοδοχεία συμπεριλαμβανομένου και του θεματικού ξενοδοχείου Toy Story το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία κινουμένων σχεδίων και έχει δυναμικότητα 1.220 δωμάτια. Από την άλλη, το κινεζικό Wanda, εκτός από το ξενοδοχείο έξι αστέρων σχεδιάζει να ανοίξει άλλα εννέα. Όσον αφορά στις δραστηριότητες, το πάρκο στη Ναντσάγκ ανέφερε ότι είναι συνολικά 50 ενώ η Disneyland δεν έδωσε σχετικά στοιχεία.

Αν και η Disney απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τη χωρητικότητα του πάρκου ή τον αναμενόμενο αριθμό των ετήσιων επισκέψεων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πάρκο της Σαγκάη θα προσελκύσει από 15-30 εκατομμύρια επισκέπτες ενώ το πάρκο της Ναντσάγκ θα υποδεχθεί 10 εκατομμύρια άτομα.

Το κινεζικό πάρκο Wanda προσέλαβε τους διπλάσιους υπαλλήλους (20.000 άτομα) σε σχέση με το αντίστοιχο της Disney.

Το εισιτήριο στο πάρκο της Disney έχει τη διπλάσια τιμή από ό,τι της Wanda. H τιμή εισόδου στην Disneyland της Σαγκάη είναι 370 γουάν (56 δολάρια) και κατά την υψηλή περίοδο φθάνει τα 499 γουάν. Αντίστοιχα, η είσοδος στο Wanda το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 198 γουάν τις καθημερινές και 248 γουάν τα Σαββατοκύριακα.

Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν βόλτες στο πάρκο ή να δοκιμάσουν τα παιχνίδια στα δύο πάρκα, υπάρχει και η εναλλακτική του σινεμά ή του θεάτρου.

Ακόμη, χαρακτηριστικό αναγνωριστικό στοιχείο της Disneyland στη Σαγκάη αποτελεί το τεράστιο κάστρο της Disney το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει χτιστεί ποτέ και στο οποίο αναπαριστώνται όλες οι πριγκίπισσες. Στη Wanda City, «εμβληματικό» στοιχείο αποτελεί η εντυπωσιακή της είσοδος η οποία θυμίζει μια τεράστια κούπα τσαγιού από την παραδοσιακή λευκή και μπλε πορσελάνη της νοτιανατολικής επαρχίας Jiangxi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider