Φουντώνει ο «πόλεμος» της πατέντας στην τεχνολογική αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει ο «πόλεμος» της πατέντας στην τεχνολογική αγορά

Για δεκαετίες, η κινεζική αδιαφορία τόσο για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων όσο και για πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες, είχε απογοητεύσει, και ανά περιπτώσεις εξοργίσει, τεχνολογικές και ψυχαγωγικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Οι τελευταίες ενδείξεις όμως μαρτυρούν πως το επόμενο κύμα των σχετικών με την πνευματική ιδιοκτησία δικαστικών συγκρούσεων δεν θα σχετίζεται με πειρατικό λογισμικό ή με μη εξουσιοδοτημένες λήψεις τεχνολογικών πατεντών. Η τουλάχιστον όχι με την μορφή που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει.

Ενδεικτικό το γεγονός πως η Microsoft, η οποία είχε μέχρι χθες ηγετική θέση στην καταπολέμηση της κινεζικής πειρατείας, ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα μια στρατηγική συμμαχία με την Xiaomi, κατασκευάστρια εταιρεία μερικών εκ των πιο δημοφιλών smartphones της Κίνας. Σύμφωνα με τη συνεργασία αυτή η αμερικανική εταιρεία θα επιτρέψει να συμπεριλαμβάνονται στα Android τηλέφωνα της Xiaomi, τόσο το Skype όσο και το Microsoft Office. Ως «αντάλλαγμα» η κινεζική εταιρεία αγόρασε σχεδόν 1.500 διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Microsoft, τα οποία καλύπτουν από τις ασύρματες επικοινωνίες, το cloud μέχρι και την τεχνολογία των πολυμέσων.

Το γεγονός ότι η Microsoft βρήκε στην Xiaomi έναν αγοραστή πρόθυμο να πάρει έναν μεγάλο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της, είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης σημασίας που αποκτούν οι τίτλοι πνευματικής ιδιοκτησίας για τις κινεζικές εταιρείες, ειδικά για εταιρείες που προσπαθούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά. Όπως αποδεικνύεται, στα σχέδια της Xiaomi είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός της κινεζικής αγοράς, και μέρος αυτών των σχεδίων περιλαμβάνει και την συγκέντρωση περισσότερων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

«Βλέπουμε να γίνονται συνεχώς προσπάθειες να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιό τους» δηλώνει ο Haifeng Huang, συνεργάτης της Jihns Day του Χονγκ Κονγκ. Μερικοί, όπως η Huawei Technologies με έδρα στην Σενζέν, έχουν κάνει ένα παρόμοιο βήμα επενδύοντας στον τομέα του R & D ενώ άλλοι, όπως η Xiaomi, επενδύουν αγοράζοντας πατέντες άλλων. «Οι κινεζικές εταιρείες έχουν την τάση να ψάχνουν τριγύρω για να διαπιστώσουν τόσο αν υπάρχουν ευκαιρίες για τέτοιου είδους αγορές όσο κι αν οι ανταγωνιστές κινούνται σε τέτοιου είδους μονοπάτια. Σε περίπτωση που το διαπιστώσουν αποδεικνύονται πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά για να αποκτήσουν μερικούς τίτλους».

Πλέον, η κατοχή ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της κινεζικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου. Όπως φαίνεται η πληγείσα κινεζική οικονομία επιθυμεί να βρει διέξοδο στην μετατροπή των τοπικών «πρωταθλητών» της κινεζικής αγοράς σε παγκόσμιους παίκτες.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας όχι μόνο να καταθέτουν τα δικά τους διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά να βρίσκουν τρόπους να βγάζουν χρήματα από αυτά, αναφέρει ο Ningling Wang, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Finnegan, Henderson, Farabow, Garrett & Dunner στη Σαγκάη. Απώτερος στόχος, όπως διευκρινίζει ο Wang είναι «να βγάλουν κέρδος από τα υψηλής ποιότητας διπλώματα ευρεσιτεχνίας» συμπληρώνει.

«Ιστορικά, οι κινεζικές εταιρείες είχαν την τάση να χρησιμοποιούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς, όσο περνά ο καιρός όμως το ψάχνουν όλο και περισσότερο» συμπληρώνει.

Huawei κατά Samsung

Και φυσικά όταν μιλάμε για διπλώματα ευρεσιτεχνίας το μέγεθος μετράει. Αυτός είναι και ο λόγος που μια εταιρεία σαν την Xiaomi χρειάζεται ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων διπλωμάτων ώστε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι των αντιπάλων που απαιτούν δικαιώματα για τη χρήση της δικιάς τους πατέντας. «Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας ή της κάθε πατέντας. Ένας εύκολος τρόπος είναι, σίγουρα, η ποσότητα» δήλωσε ο Matthew Laight, επικεφαλής της ομάδας για την πνευματική ιδιοκτησία σε Ασία και Ειρηνικό του δικηγορικού γραφείου Bird & Bird.

«Φυσικά και η ποιότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: εάν μια εταιρεία έχει ένα ή δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι ιδιαίτερα ισχυρά, είναι σίγουρο πως θα αυξήσει την αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου» συμπληρώνει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, ο στόχος των εταιρειών είναι να έχουν μεγαλύτερη ισχύ όταν διαπραγματεύονται συμφωνίες ανταλλαγής διπλωμάτων. Τυπικά, οι κινεζικές εταιρείες έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους δικαστικές διαμάχες ουκ ολίγες φορές.

Ωστόσο η Huawei, εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύωσης, κινητών τηλεφώνων και άλλων προϊόντων τεχνολογίας, με έδρα την Σενζέν φαίνεται πως περνά στην αντεπίθεση.

Στις 24 Μαΐου, η Huawei κατέθεσε αγωγή κατά της Samsung Electronics στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζοντας πως ο τεχνολογικός γίγαντας της Νότιας Κορέας, καταχράστηκε 11 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με κινητές συσκευές 4G. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά την καταγγελία και θα λάβομε τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπιστούμε τα επιχειρησιακά συμφέροντα της εταιρείας μας», ήταν η απάντηση της Samsung Electronics.

Παρόλο που τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένες μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, το σπάνιο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κινεζική εταιρεία βρέθηκε στη θέση του ενάγοντος αντί να κατηγορηθεί ως «αντιγραφέας». «Με το να κατηγορήσει την Samsung, η Huawei, προχώρησε σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας» συμπλήρωσε ο Wang.

Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την νομική κίνηση της Huawei ως πρότυπο ώστε να γίνουν πιο επιθετικές έναντι των ξένων εταιρειών για τη χρήση άνευ άδειας των κινεζικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με τον John Wu, διευθυντή ανάπτυξης προϊόντων της Iptalent Consulting, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider