Μηνύματα... μετά μουσικής από την ΕΚΤ στη Βιέννη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηνύματα... μετά μουσικής από την ΕΚΤ στη Βιέννη

Στη συνάντησή τους την Πέμπτη στη Βιέννη, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαπιστώσουν «από πρώτο χέρι» πόσο αντισυμβατική μπορεί να είναι η αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου.

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,7 τρισ. ευρώ που «τρέχει» η ΕΚΤ, τα μέλη της θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία που θα τους προσφέρουν μερικά από τα πιο σπάνια περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας: βιολιά, βιόλες και βιολοντσέλο από τους κορυφαίους δημιουργούς του είδους, όπως ο Antonio Stradivari και ο Giuseppe Guarneri del Gesu.

Για τους κεντρικούς τραπεζίτες, μετά τις σφοδρές επιθέσεις που έχουν δεχθεί από τους ευρωσκεπτικιστές για τα τολμηρά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, οι εξαίσιες μελωδίες δεν θα αγγίξουν μόνο τα αυτιά, αλλά και την ψυχή τους. «Η αυστριακή κεντρική τράπεζα είναι ένας σημαντικός θεσμός που στηρίζει το κράτος», δήλωσε ο διοικητής της, Ewald Nowotny. «Δεν είμαστε, όμως, μόνο μία τράπεζα: έχουμε και την ευθύνη της χώρας».

Το κονσέρτο διοργανώνεται για την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση της νομισματικής αρχής της χώρας, OeNB, και αποτελεί μια υπενθύμιση της ταραχώδους ιστορίας της Ευρώπης –τώρα, που η δυσφορία των λαών γιγαντώνεται ανησυχητικά. Αυτή τη δυσφορία ίσως να σκέφτεται και ο Mario Draghi αύριο, όταν θα επαναλαμβάνει την επωδό του υπέρ των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής που πρέπει να αξιοποιήσουν τα κράτη μέλη για να επαναφέρουν την οικονομία στην ανάπτυξη.

Βιολιά, όπως λέμε ομόλογα

Η OeNB άρχισε να αγοράζει συλλεκτικά μουσικά όργανα το 1989. Από τότε, έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στην Ευρώπη, η οποία απαρτίζεται από 29 βιολιά, 3 βιόλες και 6 βιολοντσέλο, όλα αντίκες μεγάλης ιστορικής αξίας. Το ενδιαφέρον της νομισματικής επιτροπής για τη μουσική ιστορία της χώρας δεν είναι καθόλου περίεργη, αν αναλογιστεί κανείς ένα από τα πρώτα μέλη της ήταν και ο ίδιος ο Μπετόβεν. Ο κορυφαίος Γερμανός συνθέτης, ένας από τους πατέρες της κλασικής βιετναμέζικης μουσικής, είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο της OeNB το 1819.

Τα σπάνια μουσικά όργανα περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας –μαζί με τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, στην κατηγορία «κινητές εμπράγματες αξίες».

Η μουσική θα μεταφέρει το μήνυμα

Η εκτιμώμενη αξία των οργάνων υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ σήμερα, το οποίο σημαίνει ότι διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το κόστος απόκτησής τους, όπως επιβεβαιώνει η Elisabeth Dutz που είναι υπεύθυνη για τη συλλογή. Το λογιστικό κέρδος, ωστόσο, δεν έχει πρακτική σημασία, αφού η επιτροπή δεν έχει πρόθεση να πουλήσει τα σπάνια μουσικά όργανα. Αντιθέτως, αναζητά να αγοράσει το επόμενο σπάνιο κομμάτι της συλλογής, όπως αποκαλύπτει η κ. Dutz.

Στο περιβόητο κονσέρτο, τα όργανα θα εναποτεθούν στα χέρια δεξιοτεχνών μουσικών. «Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε με βιώσιμο τρόπο στο μουσικό τοπίο της Αυστρίας», αναφέρει η ίδια. «Οι μουσικοί χρειάζονται από καλά μουσικά όργανα εάν θέλουν να ξεχωρίσουν στη διεθνή μουσική σκηνή και, ιδίως οι νέοι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν όργανα αυτού του επιπέδου».

Από τη γενναιοδωρία αυτή της επιτροπής επωφελείται, μεταξύ άλλων, και η Φιλαρμονική της Βιέννης, η οποία θα παρουσιάσει «κατά παραγγελία» το απόγευμα της Παρασκευής τη 2η Συμφωνία του διακεκριμένου Αυστριακού συνθέτη Thomas Larcher και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι του κονσέρτου.

Το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι εμπεριέχει ένα πολιτικό μήνυμα. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνέρρεαν προς την Ευρώπη, ο Larcher θέλησε με τη σύνθεσή του αυτή να εκφράσει «τη θλίψη του για όσους πέθαναν και την οργή του για την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής στην Αυστρία και σε άλλες χώρες», όπως ομολογεί ο ίδιος.

Το προσφυγικό κύμα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την οικονομική στασιμότητα, έχουν δώσει ώθηση στα κόμματα που προτάσσουν τον λαϊκισμό και εναντιώνονται στην ενωμένη Ευρώπη. Παρότι συχνά κατηγορείται από τους πολιτικούς για την κατάσταση αυτή, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν «χαλαρώσει».

Την Τετάρτη, ο ΟΟΣΑ ένωσε τη φωνή του με όσους επικρίνουν τα πλούσια κράτη, υποστηρίζοντας ότι δεν κατόρθωσαν να τονώσουν τη ζήτηση ή να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους. Στην πολυαναμενόμενη εξαμηνιαία του έκθεση, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο βάρος της επιστροφής στην ανάκαμψη έχει πέσει στους ώμους των κεντρικών τραπεζών.

Φιλόδοξα όνειρα, συμβιασμένες λύσεις

Οι πολιτικές διαφωνίες στην Ευρώπη, αν και αυτή τη στιγμή έχουν περιοριστεί σημαντικά, αντηχούν προηγούμενες κοινωνικές αναταραχές που έχουν επανειλημμένα αναδείξει τις εσωτερικές εντάσεις που υποβόσκουν στην ήπειρο.

Η OeNB έχει ζήσει από κοντά αρκετές τραγικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας. Το 1816 που ιδρύθηκε, η Βιέννη βρισκόταν στην καρδιά της πολιτικής σκηνής μιας Ευρώπης που προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της μετά από έναν αιώνα πολέμων και ήττας της Γαλλίας του Ναπολέοντα. Μεγάλωσε μαζί με την αυστροουγγρική αυτοκρατορία και έφτασε να απασχολεί 3.600 υπαλλήλους, οι οποίοι επέβλεπαν τις πρώιμες προσπάθειες σύστασης μιας νομισματικής ένωσης. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας Leopold Bauer σχεδίασε σχεδόν 20 παραλλαγές των ανακτόρων που προορίζονταν για να στεγάσουν τα κεντρικά γραφεία της επιτροπής.

Ωστόσο, αντί για νομισματική ένωση και οικονομική άνθηση, ακολούθησαν τέσσερις δεκαετίες ευρωπαϊκών πολέμων και ύφεσης. Αντί να χτιστεί ένα νέο ανάκτορο, τα κεντρικά κτήρια της OeNB στεγάστηκαν τελικά σε ένα κτήριο που προοριζόταν για την τύπωση χρήματος στο πάρκο Ostarrichi. Σε αυτό το κτήριο θα συνεδριάσουν αύριο οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Draghi θα παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου στο Παλάτι Χόφμπουργκ και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στο δημαρχείο, στην εκδήλωση προς τιμήν των 200 χρόνων από την ίδρυση της OeNB. Και στις δύο ομιλίες του, ο Super Mario θα έχει την ευκαιρία να προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι με το να αφήνουν τις αδυναμίες του συστήματος να διαιωνίζονται, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης. Μπορεί αυτό να μην ακουστεί στα αυτιά των Ευρωπαίων κυβερνώντων τόσο μελωδικό όσο ένα βιολί 200 ετών, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει το πιο ηχηρό μήνυμα της αυριανής ημέρας στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider