Οι πολιτικές του Erdogan κόστισαν 24 δισ. στο χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πολιτικές του Erdogan κόστισαν 24 δισ. στο χρηματιστήριο

Όσο ο Erdogan κάνει επίδειξη ισχύος, οι μετοχές παίρνουν την κάτω βόλτα. Η πολιτική αναταραχή που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu στην αρχή του μήνα έτρεψε τους επενδυτές σε φυγή και κόστισε στο τουρκικό χρηματιστήριο 24 δισ. δολάρια.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε «βουτιά» 8,1% τον Μάιο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίες διετίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 93 δεικτών παγκοσμίως που παρακολουθεί το Bloomberg. Το ίδιο διάστημα, η λίρα έχασε το 5,3% της αξίας της.

Η επιλογή του Binali Yildirim για το πρωθυπουργικό αξίωμα επιβεβαιώνει τις διαθέσεις του Erdogan να συγκεντρώσει τις εξουσίες στον προεδρικό θώκο. Οι μετοχές υπέστησαν τις πιο βίαιες ρευστοποιήσεις από τον Νοέμβριο –τον μήνα που η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στην Τουρκία ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους και το κόμμα του Erdogan κέρδισε τις εκλογές.

«Θα επένδυα μόνο αν έβλεπα κάποια ομαλοποίηση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και θα αγόραζα ακόμη περισσότερο αν έκλεινε ο κύκλος των αλλεπάλληλων εκλογών και δημοψηφισμάτων», σημειώνει ο Michel Danechi που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο αναδυόμενων αγορών αξίας 1,5 δισ. δολαρίων στην Duet Asset Management στο Λονδίνο. «Μέχρι να τα δούμε, όμως, όλα αυτά, η εταιρεία μας υποεπενδύει στην Τουρκία», σημειώνει.

Πέραν των εθνικών παραγόντων, οι τουρκικές μετοχές έπεσαν θύμα της γενικότερης αποστροφής στον κίνδυνο που επέδειξαν οι επενδυτές μετά τον διπλασιασμό της πιθανότητας για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εντός του επόμενου διμήνου, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων της Janet Yellen.

Με απώλειες 11% και 17% αντίστοιχα, οι μετοχές των τραπεζών Turkiye Garanti Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Έως τις 20 Μαΐου, οι ξένοι επενδυτές είχαν ρευστοποιήσει θέσεις 645 εκατ. δολαρίων σε τουρκικές μετοχές.

Αν θεωρήσουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, το σφυροκόπημα των τουρκικών τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστεί και τον Ιούνιο, αφού τον συγκεκριμένο μήνα οι μετοχές καταγράφουν πτώση σταθερά κάθε χρόνο από το 2012, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Σύμφωνα με άλλους δείκτες, πάντως, το τουρκικό χρηματιστήριο μπορεί να πάρει ξανά «τα πάνω του», αν ο μέσος λόγος P/B για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών υποχωρήσει κάτω από το 0,88 –τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2009.

Σύμφωνα με τον Michael Wang από το fund Amiya Capital LLP στο Λονδίνο, είναι πιθανό το σενάριο της ανάκαμψης, δεδομένης της υποαπόδοσης των τουρκικών τίτλων. Μια ενδεχόμενη ανάκαμψη, όμως, είναι πιθανό να αποδειχθεί βραχύβια εξαιτίας –και πάλι– των πολιτικών φόβων, εκτιμά ο Wang.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider