Η πιο μυστικοπαθής startup γίνεται… Μονόκερως

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πιο μυστικοπαθής startup γίνεται… Μονόκερως

Στο κλαμπ των «μονόκερων», των startup εταιρειών με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, επιθυμεί να μπει η Zoox μια μυστικοπαθής εταιρεία της Silicon Valley που δραστηριοποιείται στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης η οποία αναζητεί κεφάλαια ύψους 252 εκατ. δολαρίων.

H Zoox έχει πει δημόσια πολύ λίγα πράγματα για τις δραστηριότητες της, ωστόσο είναι η μοναδική startup που έχει άδεια να λειτουργεί αυτόνομα οχήματα στους δρόμους της Καλιφόρνια. Η μόνη άλλη startup που είχε τέτοια άδεια, η Cruise Automation, εξαγοράστηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από την General Motors.

Άδεια για αυτόνομα οχήματα στη Καλιφόρνια έχουν λάβει και οι: Alphabet (μητρική της Google), Ford Motor, Tesla Motors και περίπου άλλες έξι εταιρείες. Η Uber Technologies έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει τη λειτουργία οχημάτων χωρίς οδηγό στο Πίτσμπουργκ όπου συνεργάζεται με ομάδα επιστημόνων της ρομποτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

Τόσο εταιρείες τεχνολογίας όσο και αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα κατασκευάσει αυτοκίνητα ικανά να κινούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβασης. Ως αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος παρουσιάζεται μια αύξηση στη ζήτηση για επαγγελματίες στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής αυτοκινήτων. Ωστόσο, η ανάπτυξη οχημάτων χωρίς οδηγό κοστίζει και εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο που αποθαρρύνει πολλούς επενδυτές.

Η Zoox δεν έδωσε πληροφορίες για το πως πήγε ο γύρος χρηματοδότησής της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η εδρεύουσα στο Χονγκ Κονγκ AID Partners Capital Holdings επένδυσε περί τα 20 εκατ. δολάρια στην εταιρεία που απασχολεί 140 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πρώην εργαζόμενοι της Apple, της Alphabet και της Tesla.

Πριν αποφασίσει να τηρήσει «σιγή ασυρμάτου» η Zoox είχε παρουσιάσει σχέδια ενός αυτοκινήτου σχεδιασμένου να οδηγείται και από τις δύο κατευθύνσεις. Μέσα στο αυτοκίνητο, οι επιβάτες κάθονται κοιτώντας ο ένας τον άλλον όπως σε ένα κουπέ τραίνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου η Zoox θέλει να κατασκευάσει αυτόνομα οχήματα για μια υπηρεσία μεταφορών όπως η Uber.

Στους ιδρυτές της startup περιλαμβάνονται ένας Αυστραλός σχεδιαστής και ένας απόφοιτος του Stanford που δούλευε στα αυτόνομα οχήματα μαζί με τον Sebastian Thrun, συνιδρυτή της μονάδας αυτόνομων οχημάτων της Alphabet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider