Χειραγώγηση τιμών και καρτέλ στις… πασαρέλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χειραγώγηση τιμών και καρτέλ στις… πασαρέλες

Όταν ακούμε «χειραγώγηση τιμών» και «καρτέλ», το μυαλό μας πηγαίνει στις μετοχές και τα επενδυτικά προϊόντα, ή ακόμη και στον πόλεμο τιμών στο λιανεμπόριο. Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται κανείς τις πασαρέλες.

Οι βρετανικές αρχές, πάντως, στρέφονται ενάντια σε πέντε πρακτορεία μοντέλων και τα κατηγορούν ότι συνεργάζονται μεταξύ τους –αντί να ανταγωνίζονται– προκειμένου να οδηγούν τις τιμές υψηλότερα, με αποτέλεσμα να χρεώνουν στους πελάτες τους αστρονομικές, «μη ελαστικές» τιμές.

Και τα τέσσερα αυτά γραφεία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και έχουν ανακαλύψει μερικά από τα πιο γνωστά μοντέλα όλων των εποχών, η Kate Moss που αναδείχθηκε από το Storm Model Management. Το ίδιο γραφείο έβγαλε στην πασαρέλα τη Cindy Crawford, την Eva Herzigova, τη Lily Cole και, πιο πρόσφατα, την Cara Delevingne.

Οι υπόλοιποι τέσσερις «κατηγορούμενοι» είναι τα γραφεία Models 1, Premier Model Management, Viva και FM Models.

Όπως καταγγέλλει η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς της Βρετανίας (CMA), τα γραφεία ανταλλάσουν εμπιστευτικές πληροφορίες των πελατών τους προκειμένου να κάνουν πιο σκληρό παζάρι. «Η CMA ισχυρίζεται ότι αυτά τα πέντε πρακτορεία μοντέλων προσπάθησαν να κλείσουν συμφωνίες με υψηλότερες τιμές με τους πελάτες της, μέσω της συνεργασίας μεταξύ τους», αναφέρει ο ανώτατος διευθυντής καρτέλ και εγκληματικής δράσης της βρετανικής αρχής, Stephen Blake.

Τα γραφεία μοντέλων υπέβαλαν τις ενστάσεις τους την Τετάρτη, οι οποίες θα εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές προτού προχωρήσουν σε τυχόν επιβολή προστίμων. Εφόσον οι ισχυρισμοί της CMA επαληθευτούν, οι πελάτες των γραφείων θα δικαιούνται αποζημίωση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που χρησιμοποιούν τα μοντέλα στις επιδείξεις μόδας και τις διαφημιστικές τους εκστρατείες.

Ανάλογη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και τη Γαλλία, όπου η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού έχει στραφεί επίσης ενάντια σε καταξιωμένα γραφεία μοντέλων, όπως το Elite, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού Le Journal du Dimanche.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider