Οι γυναίκες παίρνουν 33 εκατ. δολάρια λιγότερα από τους άντρες για τις startups

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι γυναίκες παίρνουν 33 εκατ. δολάρια λιγότερα από τους άντρες για τις startups

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που ο James Brown τραγούδησε το It's a Man's World. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, το τραγούδι ατό δείχνει να είναι επίκαιρο ειδικά για τον κλάδο της τεχνολογίας και τις startups καθώς τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τις γυναίκες.

Όπως είναι γνωστό τα venture capitals αποτελούν το «οξυγόνο» για κάθε startup και οι γυναίκες επιχειρηματίες από τον χώρο της τεχνολογίας λαμβάνουν σημαντικά μικρότερη χρηματοδότηση από ό,τι οι άνδρες συνάδερφοί τους. Στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες συγκεντρώνουν περί τα 77 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με τα 100 εκατ. που πηγαίνουν στους άντρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του Bloomberg.

Η απόκλιση είναι ελαφρώς χειρότερη, από μία ακόμη, εκείνη της διαφοράς μισθού μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του 2015 από την υπηρεσία απογραφής των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, το 1 δολάριο απολαβών ενός άνδρα αντιστοιχεί σε 79 σεντς για μια γυναίκα.

Η έρευνα που έκανε το Bloomberg εστίασε σε 2.005 ιδιοκτήτες startups από τον κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες έχουν έδρα στις ΗΠΑ, ιδρύθηκαν μεταξύ 2009-2015 και έχουν συγκεντρώσει 20 εκατ. δολάρια ή περισσότερα. Από αυτούς, μόνο το 7% (δηλαδή οι 141) ήταν γυναίκες.

Η απουσία των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση από venture capital έχει καταλήξει να είναι ένα ευαίσθητο σημείο κατά τα τελευταία χρόνια και επέφερε σημαντικές αλλαγές στο χώρο των startups.

Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να κοινοποιούν τα δημογραφικά στοιχεία του εργατικού τους δυναμικού. Μερικά venture capitals συζητούν τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουν να φέρουν την «πολυφωνία» σε έναν κλάδο ο οποίος είναι ουσιαστικά ανδροκρατούμενος.

Εκτός από το γένος των ιδρυτών αυτών των εταιρειών και τα ποσά που έχουν συγκεντρώσει, η έρευνα του Bloomberg μελέτησε και το εκπαιδευτικό υπόβαθρό τους καθώς και τη γεωγραφική τους διασπορά. Σχεδόν το ένα τέταρτο εξ αυτών είναι απόφοιτοι σχολών εκτός ΗΠΑ και η πλειοψηφία προέρχεται από την Ινδία. Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στην Καλιφόρνια.

Η εκπαίδευση ή η απουσία αυτής, ανέδειξαν επίσης κάποιες αναπάντεχες τάσεις. Οι περισσότεροι ιδρυτές εγκατέλειψαν την προσπάθεια πρόωρα ή δεν πήγαν καν σε κολέγιο. Ειδικά, εκείνοι που εγκατέλειψαν το κολέγιο είναι αυτοί που έχουν ιδρύσει τις περισσότερες startups τεχνολογίας με το 8,9% να λαμβάνουν χρηματοδότηση από ventures capitals.

Από την άλλη, οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα επιχειρήσεων που ιδρύονται από άτομα ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με το πάνω από το 60% να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider