Στο... καλαμπόκι στρέφεται ο πρώτος κατασκευαστής ηρωίνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο... καλαμπόκι στρέφεται ο πρώτος κατασκευαστής ηρωίνης

Ήταν το 2002 όταν αποφάσισε να εισάγει σπόρους για πρώτη φορά. Πλέον η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer έχει καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος πωλητής προϊόντων καλαμποκιού διεθνώς.

Κι όμως ήταν πέρυσι όταν ο γερμανικός κολοσσός αισθάνθηκε πως «αρχίζει να τρίζει η καρέκλα» του, όταν ένα μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων άρχισε να αλλάζει άρδην τον παγκόσμιο χάρτη του κλάδου. Ποια ήταν η λύση που σκέφτηκε η Bayer; Να εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της.

Την Πέμπτη η γερμανική φαρμακοβιομηχανία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Monsanto, προσβλέποντας σε ένα deal που θα της διασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερες από 2.000 ποικιλίες σπόρων καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού. Οι ποικιλίες αυτές θα προστεθούν στη δική της πλούσια γκάμα, η οποία περιλαμβάνει ποικιλίες λαχανικών, ρυζιού και βαμβακιού. Εάν τα σχέδια της εξαγοράς προχωρήσουν και το deal «κλειδώσει», τότε η Bayer θα είναι σε θέση να θωρακίσει την ηγετική της θέση στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι το μεγάλο τεστ για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bayer, τον Werner Baumann, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαΐου. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για το mega – deal να ξεκίνησαν υπό την επίβλεψη του προκατόχου του, του Marijn Dekkers, ο Baumann όμως αναλαμβάνει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και για την επιτυχή εφαρμογή της.

Μέχρι στιγμής όμως οι επενδυτές δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τα σχέδια για την εν λόγω συμφωνία. Οι μετοχές της Bayer στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα επταετίας, την Πέμπτη, καθώς υποχώρησαν 7,7%.

«Παραμένω επιφυλακτικός (για το deal)», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Markus Manns, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 300 εκατ. δολαρίων στη Union Investment. Στα assets αυτά περιλαμβάνονται και οι μετοχές της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της έντονης κριτικής που έχει δεχθεί η Monsanto (για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα)», σχολιάζει ο Eric Schiffer, Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας ReputationManagementConsultants.com, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. «Η Monsanto αντιμετωπίζεται σαν τον διάβολο», σχολιάζει και προσθέτει «Η Bayer έχει την ικανότητα να μεταμορφώσει το brand της Monsanto».

Για την απορρόφηση της Monsanto, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνά τα 44 δισ. δολάρια, ο Baumann δεν αποκλείεται να θυσιάσει το «παλιό» για το «καινούργιο». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η φαρμακοβιομηχανία δεν αποκλείεται να αντλήσει τα κεφάλαια για την απόκτηση της Monsanto, μέσω της πώλησης της μονάδας της, που αφορά στην υγεία των ζώων.

Η Bayer, με ιστορία 152 ετών και ως ο πρώτος κατασκευαστής της ηρωίνης και της ασπιρίνης, δεν φοβάται τις αλλαγές. Ιδρύθηκε το 1863 από δύο φίλους και στο πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκε από τον κλάδο των χημικών σε εκείνων της φαρμακοβιομηχανίας. Είναι εκείνη που εισήγαγε πρώτη στην αγορά – για φαρμακευτικούς λόγους – την ηρωίνη (1896) και στη συνέχεια την ασπιρίνη (1899).

Η Bayer «εισέβαλε» στην αγορά των σπόρων πριν από 14 χρόνια, μέσω της απόκτησης της γεωπονικής μονάδας της Aventis. Το 2006 εξαγόρασε έναντι τιμήματος 18 δισ. δολαρίων την Schering, ενώ πριν από δύο χρόνια απέκτησε έναντι 2,5 δισ. δολαρίων τη νορβηγική Algeta.

«Οι κινήσεις της Bayer στον φαρμακευτικό κλάδο έδωσαν μεγάλη ώθηση στα έσοδά της τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα έσοδα από τις καλλιέργειες. Μια συμφωνία για την απόκτηση της Monsanto θα τονώσει αισθητά την ενασχόληση της εταιρείας με τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας. Το portfolio της Monsanto θα ενίσχυε το επιχειρηματικό και οικονομικό αποτύπωμα της Bayer στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο αναλυτής της Baader Bank, Jacob Thrane.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider