Facebook και Google ρυθμίζουν τις τιμές των ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Facebook και Google ρυθμίζουν τις τιμές των ακινήτων

Πάει καιρός που οι υπέρογκοι μισθοί των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν εγκατασταθεί στην Silicon Valley, έχουν κάνει την κοιλάδα της Καλιφόρνια ακόμα πιο πρόσφορη από ότι ήταν, κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτες. Σήμερα βέβαια η τάση μοιάζει να αλλάζει ακολουθώντας για άλλη μια φορά την «πτώση» του τεχνολογικού κλάδου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα πολυτελές σπίτι χτισμένο στην καρδιά της Silicon Valley της Καλιφόρνιας είδε την τιμή του να μειώνεται κατά 500.000 δολάρια, αφότου έμεινε στις λίστες του μεσιτικού γραφείου από τα τέλη Μαρτίου. Το γεγονός που θα φάνταζε αδιανόητο ένα χρόνο πριν, αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα μήνυμα για την αγορά ακινήτων: πως η φρενήρης ζήτηση έχει πιάσει «ταβάνι».

Το έξι υπνοδωματίων και πέντε λουτρών σπίτι στο Πάλο Άλτο – μερικά τετράγωνα πιο κάτω από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τα σπίτια του συνιδρυτή της Google, Larry Page και της χήρας του Steve Jobs, Laurene Powell Jobs – σήμερα πωλείται έναντι 7,5 εκατ. δολαρίων, και συγκαταλέγεται σε μια λίστα high-end σπιτιών της περιοχής τα οποία χρειάζονται χρόνο για να καταλήξουν σε κάποιον ιδιοκτήτη.

«Έχουμε παρατηρήσει πρόσφατα μια επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων» αναφέρει ο Jack Woodson, ο οποίος εργάζεται στο κτηματομεσιτικό Alain Pinel Realtors στο κοντινό Μένλο Πάρκ. «Οι αγοραστές θέλουν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν να πραγματοποιήσουν μια αγορά».

Η Silicon Valley, η πιο ακριβή αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, καταγράφει μια πτώση την τελευταία περίοδο, με τους πλουσιότερους αγοραστές να οπισθοχωρούν για πρώτη φορά μετά από μια τετραετή έκρηξη της αγοράς ακινήτων που σημαδεύτηκε από αμέτρητες προσφορές και τιμές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά, η μείωση των ξένων επενδυτών και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της τεχνολογικής βιομηχανίας έχουν βάλει στον πάγο στην ζήτηση ενώ το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό μόνο για πιο προσιτά ακίνητα.

Στο Πάλο Άλτο, την υπερπολυτελή περιοχή όπου διαβιούν πολλά στελέχη της Google και της Facebook, τα σπίτια τα οποία κοστίζουν περισσότερο από 5 εκατ. δολάρια παρέμειναν διαθέσιμα στην αγορά για 16 ημέρες, κατά μέσο όρο, τον μήνα Απρίλιο. Την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους θα έμεναν απούλητα για 11 μέρες ενώ το 2014 θα ήταν στην αγορά για μόνο 10 μέρες, σύμφωνα με στοιχεία του John Burns Real Estate Consulting στην Καλιφόρνια. Μάλιστα 11 ενεργές καταχωρήσεις κατοικιών αυτής της τιμής, ήταν διαθέσιμα για 30 ημέρες.

Παρόλο που το διάστημα της διαθεσιμότητας θεωρείται μικρό για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών - σε όλες τις ΗΠΑ ο μέσος χρόνος στην αγορά είναι 67 ημέρες – αποτελεί μια αξιοσημείωτη απόκλιση σε σχέση με τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων.

«Η φαινομενικά ανεξάντλητη ομάδα πλούσιων αγοραστών αρχίζει τελικά να εξαντλείται», δήλωσε ο Dean Wehrli, αντιπρόεδρος της John Burns. «Η κορυφή είναι πίσω μας, και αυτό γίνεται όλο και πιο σαφές τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους αγοραστές».

Ιδιοκτησίες από χρυσάφι

Η μητροπολιτική περιοχή του Σαν Χοσέ, που περιβάλει την Silicon Valley, θεωρείται μια από τις ακριβότερες αγορές των ΗΠΑ, με την τιμή των κατοικιών μιας μέσης οικογένειας να φτάνει τις 970.000 δολάρια, σύμφωνα με την National Association of Realtors. Στο Πάλο Άλτο από την άλλη, η μέση τιμή κατοικίας μπορεί να φτάσει και τα 2.5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Zillow Show, τιμή υψηλότερη από το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο (1,1 εκατ. δολάρια) και της Νέας Υόρκης, ( 616.100 δολάρια).

Σε όλη τη χώρα, οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών πέφτουν καθώς η κρίση της παγκόσμιας οικονομίας και η προπτική υψηλότερων επιτοκίων προκαλεί αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Silicon Valley βέβαια δέχεται πρόσθετες πιέσεις εξαιτίας της στενής της σχέσης με την υψηλή τεχνολογία και το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης ξένων αγοραστών.

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley έπεσε σχεδόν 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και διαμορφώθηκε στα 4,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα την έκθεση του Απριλίου της PricewaterhouseCoopers LLP. Από την άλλη, οι κινέζοι αγοραστές, οι οποίοι μέχρι χθες οδηγούσαν σε δυσθεώρητα ύψη την αγορά κατοικιών στην περιοχή, έχουν πληγεί από την επιβράδυνση της οικονομίας τους και από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σχετικά με τα κεφάλαια που μπορούν να βγουν από την χώρα. Κάπως έτσι η ζήτηση δεν μένει ανεπηρέαστη.

«Θα λέγαμε ότι κινούμαστε σε μια ομαλή κατάσταση.Οι αγοραστές πλέον δεν αισθάνονται ότι πρέπει να αποφασίσουν αμέσως, αλλά θέλουν να δουν περισσότερες επιλογές και να κάνουν κάποια προσφορά για κάτι που πραγματικά τους ενδιαφέρει» αναφέρει η Cathrin Carroll, αντιπρόεδρος της Pacific Union Real Estate στο Πάλο Άλτο.

Οι πωλήσεις πολυτελών ακινήτων επιβραδύνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, με τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από 3 εκατ. δολάρια να παραμένουν διαθέσιμα στην αγορά για περισσότερες από 52,5 ημέρες το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις 40 ημέρες που χρειάζονταν για να πουληθούν το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Jordan Levine, οικονομολόγος της California Association of Realtors στο Λος Άντζελες.

Στην Σάντα Κλάρα Κάουντι, συνοικία του Πάλο Άλτο, υπήρχαν 13 σπίτια που κόστιζαν παραπάνω από 5 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα 20 εκατ. δολάρια που κόστιζαν το προηγούμενο έτος. Σε κοντινή απόσταση στο Λος Άλτος, υπήρχαν έξι ενεργές καταχωρήσεις σπιτιών που ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. δολάρια και παρέμειναν στην αγορά για περισσότερες από 25,5 ημέρες, από τις 14 Μαΐου, ενώ 25 αντίστοιχες καταχωρήσεις στην περιοχή Άθερτον παρέμειναν κατά μέσο όρο διαθέσιμες για περίπου 100 ημέρες.

Βέβαια δεν καταγράφεται μείωση της ζήτησης για σπίτια μεταξύ 2 εκατ. δολαρίων έως 3 εκατ. δολαρίων. Ο λόγος σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, που δημιουργούνται ακόμα πολλές προσφορές με αρκετά ανεβασμένη τιμή, είναι πως εξακολουθούν να μοιάζουν προσιτές στους εργαζόμενους των τεχνολογικών κολοσσών. Όπως διευκρινίζουν η επιθετική τακτική των προσλήψεων σε Facebook και Google στηρίζουν κατά βάση την αγορά κατοικίας στη Silicon Valley.

Οι εύποροι αγοραστές άλλωστε, όπως αναφέρουν οι μεσίτες της περιοχής, παρουσιάζονται εν μέρει ιδιότροποι γι' αυτό και είναι πιθανότερο να αφήσουν ένα ακίνητο να πουληθεί αντί να μπουν στο παιχνίδι να συναγωνιστούν πολλαπλές προσφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider