Κατεβάζει ταχύτητα η αγορά των smartphones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατεβάζει ταχύτητα η αγορά των smartphones

Μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Apple Inc, οι αναλυτές που επεξεργάζονται τις προοπτικές της αγοράς των smartphones ισχυρίζονται πως οι ασιάτες προμηθευτές δίνουν για ακόμα μια φορά στοιχεία που δείχνουν πως η αγορά θα χειροτερέψει πριν προλάβει να παρουσιάζει κάποια βελτίωση.

Τρεις προμηθευτές που εργάζονται στο παρασκήνιο - κατασκευάζοντας τις συσκευές που φέρουν τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα της αγοράς- ομολόγησαν κατά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους, πως οι εταιρείες που μέχρι χθες επωφελούνταν από την μανία του καταναλωτικού κοινού στην αγορά των smartphones, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα.

Η Pegatron Corp., η οποία συναρμολογεί iPhone, δεν έπιασε τα προσδοκώμενα κέρδη και οι πωλήσεις του Απριλίου υποχώρησαν κατά 16%. Εξίσου και η Minebea Co., εταιρεία παραγωγής LED, έμεινε πολύ πίσω από τις προβλέψεις εσόδων και κερδών. Όσο για την Japan Display Inc., βασικός προμηθευτής οθονών τόσο της Apple όσο και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, ανέφερε πως αναμένει τέτοια απώλεια κερδών για την φετινή χρονιά που σχεδιάζει να αναστείλει την διανομή μερίσματος. Μειώνοντας κι άλλο τις προσδοκίες, η Lenovo Group Ltd. υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών με τους αναλυτές να προειδοποιούν για αύξηση του ανταγωνισμού.

Οι ασιατικές κατασκευάστριες εταιρείες προηγούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα και χάρη σε αυτό το προβάδισμα είναι ικανές να προσφέρουν πρώιμα σημάδια για τη μοίρα των γιγάντων της τεχνολογίας όπως οι Apple, Samsung Electronics Co. και Xiaomi Corp.

Η κατασκευάστρια του iPhone παρουσίασε από νωρίς ενδείξεις που προοικονομούσαν πως στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της θα παρακολουθήσουμε την πρώτη μείωση των πωλήσεων της εταιρείας τα τελευταία 13 χρόνια. Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που προετοιμάζονται για τριπλό χτύπημα: υποχώρηση των πωλήσεων, περιορισμένο μερίδιο αγοράς και κατάρρευση τιμών.

«Η βιομηχανία των smartphone θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το τρέχον έτος» δήλωσε ο Richard Κο, αναλυτής της KGI Securities Co. «Ο ανταγωνισμός θα επιδεινωθεί και οι τιμές κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να πέφτουν».

Τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που παρουσίασε η Pegatron και οι αντίστοιχες βιομηχανίες του χώρου αποτελούν τον τελευταίο από μια σειρά κακών οιωνών για την αγορά των smartphones που αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη φάση της ανάπτυξής της από το 2007, τη χρονιά που η Apple λάνσαρε το iPhone. Ακόμα και η Κίνα, γνωστή για τη μέχρι χθες εντυπωσιακή ανάπτυξή της στην εν λόγω αγορά, καταγράφει σήμερη σημαντική πτώση.

Τα smartphones δεν αποτελούν πλέον καινοτομία και πολλές εγχώριες μάρκες με χαμηλότερες τιμές κερδίζουν την κινεζική αγορά. Επιπλέον οι αγοραστές σταμάτησαν να αναβαθμίζουν τόσο συχνά τα κινητά τους, αγοράζοντας το τελευταίο high-end μοντέλο της Apple και της Samsung.

ΤΑ δείγματα μάλιστα πληθαίνουν κι άλλο. Η FIH Mobile Ltd., η οποία συναρμολογεί συσκευές των Sony Corp., Lenovo και Xiaomi, περιμένει τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου να μειωθούν αισθητά, αφού απέστειλε μειωένο αριθμό κινητών τηλεφώνων στο α' τρίμηνο.

Ακόμα και ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο που ακούει στο όνομα Samsung, όπου όλοι περίμεναν να αυξήσει τα κέρδη μετά την πρόωρη έκδοση των πιο κερδοφόρων μοντέλων της, προειδοποίησε για ασθενέστερη ζήτηση.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η μετοχή της ιαπωνικής Display υποχώρησε 4,3% στο Τόκιο την Τετάρτη ενώ η Hon Hai Precision Industry Co., βασικός συνεργάτης της Apple, υποχώρησε 1,1% αναφέροντας ότι οι πωλήσεις του Απρίλιου υποχώρησαν κατά 8,5%. Επιπλέον, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. - ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές των βασικών επεξεργαστών κινητών συσκευών, προμηθευτής των Apple, Qualcomm Inc. και Huawei Technologies Co., - χαμήλωσε τις προβλέψεις της ζήτησης smartphone για το 2016.

Στην γενικότερη κατήφεια κι απαισιοδοξία αξίζει να αναφερθεί πως δεν περιγράφουν όλοι την αγορά με τόσο μελανά χρώματα. Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι οι λεγεώνες των χρηστών στις αναπτυσσόμενες αγορές - όπως η Ινδία - δεν έχουν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη και πως θα οδηγήσουν τις πωλήσεις. Αναγνωρίζοντας την μέχρι στιγμής δυσφορία, η TSMC εξέφρασε την πεποίθηση τον περασμένο μήνα πως ολοένα και πιο λειτουργικά τηλέφωνα θα κυκλοφορήσουν στην Ινδία, έξυπνα τηλέφωνα που θα είναι ικανά να δελεάσουν τους καταναλωτές των αναδυόμενων αυτών αγορών.

Το επόμενο βήμα κλειδί για τη συγκεκριμένη βιομηχανία θα μπορούσε να έρθει τον Σεπτέμβριο, την περίοδο που η Apple παρουσιάζει συνήθως τα νέα μοντέλα του iPhone. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την εορταστική περίοδο που ακολουθεί βλέπει ελπίδα για τους προμηθευτές μικροτσίπ και άλλων widgets των συσκευών.

Βέβαια αυτό απέχει ακόμα τέσσερις μήνες. «Ο ρυθμός της επιβράδυνσης μπορεί να μην είναι τόσο άσχημος όσο φοβούνται ορισμένοι», σημειώνει ο Mark Li, αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co. Still «Η επιβράδυνση βέβαια της αγοράς των smartphone είναι αρκετά τάση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider