Τα εστιατόρια του Λονδίνου που «έκλεψαν» την καρδιά των σεφ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα εστιατόρια του Λονδίνου που «έκλεψαν» την καρδιά των σεφ

Οι σεφ είναι -δικαιολογημένα- οι πιο δύσκολοι πελάτες των εστιατορίων, επομένως, ο λόγος τους μετράει διπλά. Μπορεί να φανταζόμαστε ότι προτιμούν να τρώνε στο εστιατόριο όπου μαγειρεύουν, αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Έχουν τις δικές τους αγαπημένες γωνιές που συχνά μας... ξαφνιάζουν.

O Jamie Oliver «ψηφίζει» Frenchie

Ο γνωστός σε όλους μας «τηλεοπτικός σεφ» Jamie Oliver ήταν αυτός που έδωσε στον σεφ Greg Marchand το χαϊδευτικό «Frenchie», το οποίο ταυτίζεται πλέον με την πιο ελαφριά και υγιεινή γαλλική κουζίνα. Στο εστιατόριο Covent Garden του Marchand, οι γαλλικές συνταγές παντρεύονται με βρετανικά υλικά –όπως το αρνί από την Ουαλία και η ιριδίζουσα πέστροφα από τη Σκοτία. «Το φαγητό είναι εξαιρετικό», εξομολογείται ο Oliver. «Ήξερα ότι ο Frenchie ήταν έξυπνο παιδί, αλλά γίνεται ολοένα καλύτερος», προσθέτει ενθουσιασμένος.

O Pierre Koffmann επιλέγει Alain Ducasse στο The Dorchester

Μόνο τέσσερα εστιατόρια στη Βρετανία έχουν τρία αστέρια Michelin και το ένα είναι το The Dorchester. Η προτίμηση του Γάλλου σεφ Koffmann, ο οποίος κατέχει επίσης τρία αστέρια Michelin στο La Tante Claire προκαλεί έκπληξη. Ένα γεύμα, όμως, στον νέο χώρο του Alain Ducasse αρκούσε για να τον πείσει. «Δεν ενδιαφέρομαι πια για τα εστιατόρια με αστέρια Michelin,αλλά αυτό ήταν το καλύτερο γεύμα που έφαγα τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί. Ο αστακός με κενέλ κοτόπουλου είναι η «απόλυτη τελειότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Michel Roux Jr. προτείνει Kricket

Αυτό το μικροσκοπικό καφέ είναι κρυμμένο μέσα σε ένα κοντέινερ στο Μπρίξτον και αφήνει άφωνο όποιον το επισκεφτεί για πρώτη φορά. «Είναι 100 φορές καλύτερο απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς», λέει ο Roux, ο σεφ δύο αστεριών Michelin του εστιατορίου Le Gavroche. Ένα παραδοσιακό πιάτο τηγανητών πανκόρας σερβίρεται με την απαραίτητη βρετανική πινελιά: το samphire, ένα αλμυρό λαχανικό που φυτρώνει δίπλα στη θάλασσα. «Μαγαζιά σαν αυτό είναι ο λόγος που το Παρίσι και η Νέα Υόρκη ζηλεύουν το Λονδίνο», εκμυστηρεύεται ο 49χρονος Roux.

Η Clare Smyth προτιμά το Clove Club

Τα εμπνευσμένα βρετανικά πιάτα που σερβίρει ο Isaac McHale στο νέο του μαγαζί δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. «Ο Isaac λατρεύει το φαγητό και αυτό φαίνεται στη μαγειρική του», εξηγεί η Smyth, η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε το βραβευμένο εστιατόριο του Gordon Ramsay για να ανοίξει τον δικό της χώρο, με την υποστήριξη του Ramsay. «Το φαγητό είναι υπέροχο και το περιβάλλον απολαυστικό –κάθε φορά που πηγαίνεις, υπάρχει και κάτι καινούργιο», προσθέτει. Δοκιμάστε τα εσκαλόπ από τις Ορκάδες της Σκοτίας που σερβίρονται με φύκια και κρέμα από στρείδι, αγριοράπανο και καρότα.

Ο Danny Meyer συστήνει το Kitty Fisher’s

Ο «βασιλιάς» του Shake Shack ανοίγει την καρδιά του και μας αποκαλύπτει το αγαπημένο του εστιατόριο: στην τραπεζαρία του ισογείου, το κεφάλι σου σχεδόν ακουμπά τα φωτιστικά. «Όταν μπαίνεις στο μαγαζί, αναρωτιέσαι γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος για αυτό. Μόλις δοκιμάζεις, όμως, το πιάτο σου, και οι τελευταίες επιφυλάξεις σου διαλύονται», αναφέρει ο Meyer. «Λόγω του περιορισμένου χώρου, ο νεαρός Ουαλός σεφ Tomos Parry μαγειρεύει σε μια υπαίθρια ψησταριά, ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα των Βάσκων, που δίνει στο βοδινό από τη Γαλικία μια μοναδική γεύση. Προσοχή, όμως: το πιάτο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο και θα πρέπει να το ζητήσετε επί τούτου.

Ο Gastón Acurio προτείνει Barrafina Adelaide Street

Το ισπανικό εστιατόριο tapas διευθύνει η νεαρή σεφ Nieves Barragán Mohacho και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον. «Χάρη στα καινούργια πιάτα και τις φρέσκιες ιδέες που σερβίρονται καθημερινά, δεν είναι δύσκολο να βρεις αυτό ακριβώς που έχεις στο μυαλό σου», εξηγεί ο Περουβιανός σεφ Acurio «Η Barrafina όμως, δεν κερδίζει μόνο το μυαλό αλλά και την καρδιά σου», προσθέτει. Μην ξεχάσετε να δοκιμάζετε τα αρνίσια νεφρά γάλακτος, τα οποία σερβίρονται πάνω στην ειδική ψησταρια.

Η Ruth Rogers «ψηφίζει» Ikeda

Μπορεί αυτό το παραδοσιακό ιαπωνικό εστιατόριο στο Μέιφερ βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των περιοδικών μαγειρικής, αλλά εξακολουθεί να είναι πρώτο στην προτίμηση μερικών από τους σπουδαιότερους σεφ του Λονδίνου, όπως ο Fergus Henderson από το St. John's Fergus Henderson και η Ruth Rogers από το River Café. «Μου αρέσει η ποιότητα του ψαριού και η απλή διακόσμηση», εξομολογείται ο Rogers. «Σερβίρει εξαιρετικό ιαπωνικό φαγητό χωρίς όλα τα παρελκόμενα που συναντάς συνήθως στο Λονδίνο.

Ο Neil Perry συστήνει Park Chinois

Κάθε στοιχείο πολυτέλειας που συνθέτει αυτό το υπέροχο περιβάλλον στο Μέιφερ –από τις στολές των σερβιτόρων μέχρι τα εξαιρετικά φωτιστικά στο μπαρ– προέρχονται από τη Γαλλία και κόστισαν τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια. «Όλα τα πιάτα είναι θεσπέσια αλλά ξεχωρίζει η καρμπονάρα Park –μια σύγχρονη κινέζικη εκδοχή του κλασικού ιταλικού πιάτου όπου τα ζυμαρικά και το μπέικον αντικαθίστανται με νουντλς udon και ζαμπόν Ιβηρικής», αποκαλύπτει ο Perry.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider