Oι Millennials θέλουν να γίνουν μητέρες, απλά… αργότερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oι Millennials θέλουν να γίνουν μητέρες, απλά… αργότερα

Οι γυναίκες baby-boomers (όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1960) άλλαξαν πλήρως τη φύση του αμερικανικού γενεαλογικού δέντρου.

Είναι εκείνες που έκαναν την επιλογή να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά, να εργάζονται περισσότερες ώρες μακριά από το σπίτι αλλά και να μεγαλώνουν συχνά μόνες τους τα παιδιά τους.

Όπως είναι φυσικό, οι επόμενες γενιές ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξαν πρώτες οι baby-boomers. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι γυναίκες Millenials (όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1982 και 1999) αν και επιθυμούν να γίνουν μητέρες, δεν έχουν καμία διάθεση να αποκτήσουν οικογένειες με πολλά παιδιά, όπως συνέβη αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εάν και πότε μια γυναίκα θα γίνει μητέρα αποτελεί πλέον μια απόφαση με πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους, από την εκπαίδευσή τους μέχρι και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι γυναίκες baby-boomers επέλεγαν να παντρευτούν και να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 30 ετών. Όσες επέλεγαν να ακολουθήσουν τον δρόμο των σπουδών, έμεναν συνήθως άτεκνες.

Πρόσφατη έρευνα – είδε το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα – επιβεβαιώνει τα ανωτέρω. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 70% των γυναικών baby-boomers έγιναν μητέρες ως τα 30. Μέχρι τα 40 τους, το 83% εξ αυτών είχε ήδη αποκτήσει δύο παιδιά.

Οι νεότερες ωστόσο γενιές δεν βιάζονται καθόλου να γίνουν γονείς. Οι γυναίκες της generation x (όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1961 και 1981) και οι Μillennials ακόμη περισσότερο επιλέγουν να αποκτήσουν οικογένεια πολύ αργότερα.

Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά πάνω από την ηλικία των 40 ετών μπορεί να είναι ακόμη λίγες, όμως ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί από το 1990. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι Αμερικανίδες δεν επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια. «Θέλω να κάνω παιδιά», δηλώνουν οι περισσότερες. Εκείνο που έχει μειωθεί είναι ο αριθμός των παιδιών που αποκτούν.

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ερευνητικής εταιρείας Gallup είναι ενδεικτικά. Στο ερώτημα «ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός παιδιών που μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια», οι απαντήσεις στο πέρασμα του χρόνου άλλαξαν:

- Το 1957 οι γυναίκες επιθυμούσαν να αποκτήσουν, κατά μέσο όρο, 3,6 παιδιά.

- Το 1977 οι γυναίκες επιθυμούσαν να αποκτήσουν, κατά μέσο όρο, 2,6 παιδιά.

- Το 2013, οι γυναίκες, επιθυμούσαν να αποκτήσουν, σε ποσοστό 48%, δύο παιδιά.

«Θέλουμε παιδιά, αλλά αργότερα», είναι το βασικό συμπέρασμα των εν λόγω ερευνών.

Οι Millennials αποφασίζουν να παντρευτούν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από ότι οι γονείς τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται ο θεσμός της οικογένειας, αλλά ότι στρέφονται σε αυτόν, αργότερα.

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία των συγκεκριμένων ερευνών, το 1960, εννέα στα 10 παιδιά μεγάλωναν σε ένα σπίτι με δύο γονείς. Ο αριθμός αυτός βαίνει μειούμενος από τότε, με αποτέλεσμα το 2012, το 64% των παιδιών μεγαλώνει σε ένα σπίτι και με τους δύο γονείς του μαζί.

Οι αμερικανικές οικογένειες γίνονται όλο και μικρότερες τα τελευταία 40 χρόνια. Το 1976, το 40% των γυναικών είχε αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, ως την ηλικία των 40. Πλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης του Pew Research Center, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί αισθητά. Το 1994 άγγιζε μόλις το 13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider