Γκάζι στην αυτοοδήγηση πατά η Fiat με συνοδηγό την Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκάζι στην αυτοοδήγηση πατά η Fiat με συνοδηγό την Google

Στο τομέα της αυτοοδήγησης φαίνεται να επενδύει η Fiat Chrysler Automobiles, και μάλιστα σε συνεργασία με τον κολοσσό του διαδικτύου Google. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι εταιρείες την Τετάρτη, αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν 100 αυτοοδηγούμενα μίνι βαν, τύπου Pacifica.

Η συνεργασία στην πρώτη φάση του κοινού πρότζεκτ θα δημιουργήσει αυτόνομα οχήματα με τα οποία είναι εξοικειωμένο το καταναλωτικό κοινό, όπως τα μίνι βαν. Τα αυτοκίνητα στην ουσία θα χρησιμοποιηθούν από την Google για να προστεθεί σε αυτά το σύστημα αυτόματης οδήγησης και να δοκιμαστούν. Η συνεργασία όμως φαίνεται πως δεν είναι αποκλειστική, αφού όπως διευκρίνισε πηγή από την διαδικτυακή εταιρεία, θα διατηρήσει την αυτονομία του συστήματος αυτοοδήγησης που έχει δημιουργήσει ούτως ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες του χώρου στο μέλλον. Από πλευράς της η Fiat δεν θα αδειοτήσει κανένα από τα αυτοκίνητα της Google, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, αφού τα μίνιβαν θα αποτελέσουν τμήμα των δοκιμών της Google.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που αποκτά ο τεχνολογικός γίγαντας, ο οποίος πάτησε πρώτος το γκάζι για την αυτοοδήγηση ήδη από το 2014. Όπως δήλωσε άλλωστε ο John Elkann, πρόεδρος της Fiat Chrysler, τον περασμένο μήνα, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστεί με τους «νέους παίκτες της αγοράς» όπως η Google και η Apple Inc. αντί να ανταγωνιστεί με αυτούς.


Σύμφωνος με αυτή την προσέγγιση είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, ο οποίος είχε αναφέρει την πιθανή συνεργασία με την Google ήδη από τον Δεκέμβριο, αφού θεωρεί λάθος κίνηση οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να σπαταλούν κεφάλαια για την ανάπτυξη πολλαπλών εκδοχών της ίδιας τεχνολογίας. Όπως συμπληρώνει η αυτοκινητοβιομηχανία θα έπρεπε να συγχωνευτεί με τις τεχνολογικές εταιρείες ώστε το νέο μοντέλο οδήγησης να γίνει πιο προσοδοφόρο. Ο Marchionne έχει άλλωστε ως στόχο να ενδυναμώσει την Fiat Chrysler για μελλοντική συγχώνευση μέχρι το 2018, όπου και θα παραιτηθεί από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Από πλευράς της, η Google η οποία έχει ήδη διανύσει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια δοκιμαστικά μίλια με τα αυτοκίνητά της βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με πολλούς μεγάλους παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας για πιθανή συνεργασία στο μέλλον. Από την λίστα των συνομιλιών αποκλείεται όμως μια συνεργασία με την General Motors Co. εξαιτίας διαμάχης που έχει προκύψει για τα δικαιώματα της νέας τεχνολογίας.

Η εν λόγω συνεργασία έχει άλλωστε μεγάλη δυναμική και για την Google, η οποία χρειάζεται όλο και περισσότερα μοντέλα για να τεστάρει την τεχνολογία της αυτόματης οδήγησης, χωρίς όμως να να επενδύσει σε εργοστάσια για την κατασκευή αυτοκινήτων.

Όσο για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εισαχθεί στην νέα τεχνολογία και να προετοιμαστεί για την εποχή των οδήγησης χωρίς οδηγό, η οποία μπορεί να κυριαρχησει στον κλάδο των μεταφορών στο μέλλον, σύμφωνα με τον Maryann Keller, ανεξάρτητο σύμβουλο στο Stamford, Κοννέκτικατ.

«Ο Marchionne έχει εγκλωβιστεί σε μια γωνία και δεν έχει τους απαραίτητους πόρους να ανταγωνιστεί την Google, την Apple, την General Motors και την Toyota» αναφέρει ο Κέλερ. «Έτσι, αυτή η συμφωνία λειτουργεί και συμφέρει. Η Google είναι μια εταιρεία πληροφορικής. Δεν σκοπεύει κι από πλευράς της να δαπανήσει χρήματα επενδύοντας στην κατασκευή αυτοκινήτων».

«Με την συγκεκριμένη συνεργασία μάλιστα η αυτοκινητοβιομηχανία αναζητά ένα μέλλον, όταν τα παραδοσιακά κριτήρια για την αγορά ενός αυτοκινήτου όπως η ιπποδύναμη και το σύστημα οδήγησης θα έχουν αντικατασταθεί από τα συστήματα συνδεσιμότητας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όταν οδηγός θα είναι το ίδιο το αυτοκίνητο. Η Google λοιπόν μπορεί να προσφέρει αυτό ακριβώς στην Fiat , η οποία θα συνεχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα. Αυτό είναι το μονοπάτι που βρήκε ο Marchionne ώστε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που ήδη έχει», καταλήγει ο Keller.

.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider