Έρχεται η «Αirbnb» για... αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται η «Αirbnb» για... αυτοκίνητα

Την επιτυχημένη ιδέα της Airbnb σκέφτεται να αξιοποιήσει μια γαλλική startup, ονόματι Drivy, η οποία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή παρόμοιας φιλοσοφίας, όχι όμως για καταλύματα αλλά για αυτοκίνητα.

Μέσω της Drivy, όπου ήδη έχει σημειώσει επιτυχία στη Γαλλία, ο χρήστης μπορεί να νοικιάσει το αυτοκίνητό του, όπως κάνει αντίστοιχα με το διαμέρισμά του μέσω της Airbnb. Η εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πέτυχε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ την οποία και θα χρησιμοποιήσει για να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μέχρι στιγμής λειτουργεί σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, και διαθέτει 36.000 αυτοκίνητα στο σύστημά της. Επόμενος στόχος της, όπως διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλός, Paulin Dementhon, είναι να επεκταθεί σε τρεις νέες αγορές μέσα στο 2016, με το Λονδίνο να αποτελεί το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής προορισμό. «Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αγορές της Ιταλία, της Ολλανδία, της Πορτογαλία και της Πολωνίας» συμπλήρωσε ο Paulin.

Η επιτυχία της Drivy σημειώθηκε όταν κατάφερε να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Allianz SE ώστε να παρέχει ασφάλιση στους οδηγούς που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά της. Η συγκεκριμένη ασφάλεια καλύπτει αστική ευθύνη, σωματικές βλάβες, καθώς και τυχόν ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητο, ενώ το κόστος της παρούσας ασφάλισης είναι ενσωματωμένο στην τιμή ενοικίασης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Dementhon, η εφαρμογή αναζητά να συμπεριλάβει στα διαθέσιμα οχήματά της, περισσότερα φορτηγά και μικρά βαν για ενοικίαση. «Η αγορά για την εμπορική μίσθωση ενός βαν είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η αγορά για τα αυτοκίνητα», συμπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή απευθύνοταν αρχικά σε άτομα που ήθελαν να αυξήσουν το προσωπικό τους εισόδημα νοικιάζοντας το αυτοκίνητό τους, ο Dementhon σημείωσε πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και μικρές εταιρείες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την ενοικίαση αυτοκινήτων. Ο μέσος χρόνος ενοικίασης αυτή την στιγμή είναι οι τρεις ημέρες, ενώ μεγάλη απήχηση έχει και η ενοικίαση αυτοκινήτου για μισή ή μια μόνο μέρα, γι αυτό και η εταιρεία φιλοδοξεί να βρει τρόπους ώστε να κάνει την διαδικασία ενοικίασης όσο πιο άμεση γίνεται. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, σκέφτεται να εγκαταστήσει το σύστημα Drivy Open Car - ένα hardware που θα εγκαθίσταται στην κλειδαριά του αυτοκινήτου και θα επιτρέπει στους πελάτες να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητο μέσω της εφαρμογής, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη.

Το εν λόγω σύστημα το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2015 έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής μόνο σε 300 αυτοκίνητα σε Παρίαι και Βερολίνο.

Η Cathay Investment, εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι, η Nokia Growth Partners, ήταν οι τελευταίες εταιρείες που επένδυσαν στην Drivy. Οι Bpifrance Ecotechnologies Fund, Via-ID και Index Ventures, επένδυσαν στο παρελθόν και συμμετείχαν και σε αυτό το γύρο της χρηματοδότησης. Η startup έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει συνολικά 47 εκατ. δολάρια σε τέσσερις επενδυτικούς γύρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider