Απογειώστε τον ουρανίσκο σας με γκουρμέ πιάτα... εν πτήση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογειώστε τον ουρανίσκο σας με γκουρμέ πιάτα... εν πτήση

Από τότε που ο κόμης Ferdinand von Zeppelin σέρβιρε ζωμό χελώνας, αρνίσια παϊδάκια και σαμπάνια στην παρθενική επιβατική πτήση του Zeppelin το 1912, η «μάχη» ανάμεσα στους ανταγωνιστές των αιθέρων έχει μεταφερθεί… στο πιάτο.

Σήμερα, περίπου 4 εκατ. γεύματα καταναλώνονται καθημερινά εν ώρα πτήσης. Καθώς, λοιπόν, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους κορυφαίους αερομεταφορείς της Ασίας και της Μέσης Ανατολής κλιμακώνεται, ο πήχης των γαστρονομικών απολαύσεων ανεβαίνει επικίνδυνα. Δεν είναι λίγα τα πιάτα που θα ζήλευαν ακόμη και φημισμένα εστιατόρια της Ευρώπης ή της Ασίας.

Οι Cathay Pacific Airways και Singapore Airlines ανανέωσαν το μενού τους σε μια προσπάθεια να «κλέψουν» τους εύπορους πελάτες από την Emirates Airline και την Etihad Airways PJSC που προσφέρουν στους πελάτες τους σπα και πολυτελείς σουίτες. Οι εταιρείες της Μέσης Ανατολής αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση –που βρίσκεται στα σταυροδρόμια των διεθνών αεροπορικών διαδρόμων– και κατασκεύασαν τεράστιους κόμβους που συνδέουν τις πτήσεις μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Υπό τον ήχο της σαμπάνιας που αφρίζει, ας ρίξουμε μια ματιά στα άδυτα των επουράνιων παραδείσων που επιφυλάσσουν στους πελάτες τους πέντε πολυτελείς αεροπορικές εταιρείες:

Singapore Airlines

Στην περσινή κατάταξη της Skytrax, η Singapore Airlines αναδείχθηκε πρώτη για τις υπηρεσίες της στην κατηγορία «business class» και την πρώτη θέση. Η κορυφαία εταιρεία απευθύνεται σε πελάτες που δίνουν σημασία στην υγιεινή διατροφή και τους προσφέρει νέα πιάτα με μεγάλη περιεκτικότητα και πρωτεΐνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα πιάτα της σειράς Deliciously Wholesome παρασκευάζονται από φρέσκα λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, βότανα και μπαχαρικά και βοηθούν τους επιβάτες να νιώθουν λιγότερη κούραση και να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα του jet-lag, σύμφωνα με την εταιρεία.

Επιπλέον, με την υπηρεσία Book the Cook, οι επιβάτες μπορούν να προπαραγγείλουν το γεύμα τους στην ομάδα των σεφ που διαθέτει η Singapore Airlines. Φανταστείτε ένα ανοιξιάτικο μπουκέτο σαλάτας με φασόλια, αγκινάρες, σπαράγγια και ντομάτες με βραστά αυγά και καβουρντισμένα καρύδια, το οποίο έχει σχεδιάσει ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin, Georges Blanc.

Αν οι «υγιεινές» επιλογές δεν σας καλύπτουν, μην ανησυχείτε. Υπάρχει πάντοτε μια μπριζόλα από μοσχάρι Charolais με foie gras, λευκό κρασί και σως τρούφας να σας περιμένει στην πτήση της Singapore Airlines.

Cathay Pacific

Ο αεροπορικός μεταφορέας του Χονγκ Κονγκ συνεργάστηκε με τον όμιλο των Mandarin Oriental Hotels το 2015 για να σχεδιάσουν ένα μενού για την πρώτη θέση, ειδικά για τους απαιτητικούς Κινέζους πελάτες. Αφού βουλιάξετε στα αναπαυτικά καθίσματα, μπορείτε να παραγγείλετε ένα εποχικό μενού με σούπα πεπονιού, ρύζι σε πήλινο και καβούρι αυγοτάραχο.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι 14 παραλλαγές σούπας με noodles που προσφέρονται στην πρώτη θέση και την business class, ενώ για όσους θα ήθελαν εκτός από ταξίδι στην Ασία να κάνουν και ένα ταξίδι στον χρόνο, η Cathay Pacific προσφέρει αγγλικό τσάι με γάλα που συνοδεύεται από πίτα και μαρμελάδα φράουλα.

Η Cathay, όμως, δεν μένει μόνο στο πιάτο: φέρνει τα καλύτερα κρασιά στο ποτήρι των επιβατών της. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με την Debra Meiburg, μία από τις καλύτερες οινοχόους της Ασίας που δοκιμάζει και επιλέγει τα κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα ξεχωριστά πιάτα.

Emirates

Και μιας και μιλάμε για κρασιά, γιατί να δώσετε την έμφαση στο φαγητό και να το συνοδέψετε απλώς με ένα κρασί, όταν μπορείτε να κάνετε το αντίστροφο. Η Emirates παρουσίασε πέρυσι στους εύπορους πελάτες της τις παλαιωμένες ποικιλίες Dom Perignon, τις οποίες συνοδεύει με γκουρμέ καναπεδάκια πάπιας με ποσέ ροδάκινο με σαφράν, άγριο καπνιστό σολωμό, κρέμα λεμονάτου τυριού με κύμινο σε ψωμί Norlander.

Για όσους έχουν όρεξη για γνωριμίες στα 40.000 πόδια, η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της χώρο μπαρ με άνετους καναπέδες όπου μπορούν να παραγγείλουν το κοκτέιλ της αρεσκείας τους.

Etihad

Η Etihad έφερε την επανάσταση στους αιθέρες με την πολυτελή σουίτα τριών δωματίων που ενσωματώνει στο superjumbo της. Η σουίτα «The Residence», η οποία παρέχεται μαζί με ειδικά εκπαιδευμένο μπάτλερ, διαθέτει σπα και ιδιωτικό σεφ. Για τις υπηρεσίες της αυτές, η Etihad βραβεύτηκε από τη Skytrax με την κορυφαία διάκριση στην κατηγορία της πρώτης θέσης.

Και για όσους επιλέγουν την business class, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου άσχημα. Έως έξι επιβάτες μπορούν να κάνουν παρέα ή να συνεδριάσουν στο «Lobby» του επάνω διαζώματος που διαθέτει το αεροσκάφος A380. Όσον αφορά στο φαγητό, εκτός από τα αλά καρτ γεύματα που σερβίρει, διαθέτει πιάτα που μπορείτε να παραγγείλετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι σαν «room service» δηλαδή όπου μπορείτε να παραγγείλετε σάντουιτς ή άλλο σνακ όποια στιγμή θέλετε.

Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, ο διευθυντής φαγητών και ποτών του αερομεταφορά μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάμεσα στο παραδοσιακό πιάτο Al Machboos με αρνί και την πιατέλα με τους αραβικούς μεζέδες. Η Etihad, αν και φημίζεται για τα κορυφαία της πιάτα, δεν προσφέρει μεγάλη επιλογή σε ετικέτες κρασιών. Μπορείτε, ωστόσο, να παραγγείλετε ένα ποτήρι Mosaique της Champagne Jacquart.

Qatar Airways

Για τους επιβάτες της business-class, η Qatar έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους βραβευμένους με αστέρια Michelin Nobu Matsuhisa και Vineet Bhatia. Στα μοναδικά πιάτα που προσφέρει περιλαμβάνεται το ψητό με σως μουστάρδας και ο σολωμός με άνηθο και ρύζι με κουκουνάρι. Φυσικά, δεν λείπει η επιλογή από μια μεγάλη γκάμα μεζέδων.

Το χαβιάρι που σερβίρεται ως ορεκτικό είναι μια από τις κορυφαίες εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Qatar στους πελάτες της. Το δυνατό της «χαρτί», όμως, είναι η συνεργασία της με τη γαλλική αρτοβιομηχανία Laduree που παρασκευάζει σπιτικά γλυκίσματα και macaron ειδικά για τους πελάτες της. Τorte σοκολάτα κανείς;

Όπως η Emirates, έτσι και η Qatar δίνει στους premium πελάτες της τη δυνατότητα να παραγγείλουν ένα Old Fashioned στον ειδικό mixologist του πληρώματος.

Οι ασιατικές εταιρείες έχουν μετατρέψει τα αεροπορικά ταξίδια σε «ταξίδια στην πολυτέλεια» και αυτό σίγουρα θα έκανε τον κόμη von Zeppelin υπερήφανο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider