Η Uber «προσπερνά» τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Uber «προσπερνά» τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Τα ταξί δεν είναι η μόνη βιομηχανία που απειλείται από την Uber. Οι εταιρείες ενοικιαζόμενων οχημάτων φαίνεται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο αντίπαλο καθώς ολοένα και περισσότερα στελέχη εταιρειών –οι καλύτεροι πελάτες των εν λόγω εταιρειών- προτιμούν την δημοφιλή υπηρεσία για τις μετακινήσεις τους κατά την διάρκεια των επαγγελματικών τους ταξιδιών.

Τo προηγούμενο τρίμηνο οι κλήσεις της δημοφιλούς υπηρεσίας ιδιωτικής μετακίνησης ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης εξόδων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις Certify. To 43% των μετακινήσεων που πραγματοποίησαν στελέχη εταιρειών που χρησιμοποιούν την Certify έγινε μέσω Uber, ενώ μέσω ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έγινε το 40%. Στο σύνολο τους οι εταιρείες όπως η Uber ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και πλέον έχουν διευρύνει την διαφορά τους, σύμφωνα με έρευνα της Certify που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή αλλαγή τάσης στις προτιμήσεις των επαγγελματιών που ταξιδεύουν. Οι συναλλαγές που έχουν να κάνουν με ενοικιαζόμενα οχήματα έχουν μειωθεί κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια, αν και οι συναλλαγές με ταξί έχουν σημειώσει αρκετά πιο απότομη πτώση της τάξης του 23%. Υπολογίζεται ότι με ταξί έγινε μόλις το 16% των επί εδάφους μετακινήσεων το προηγούμενο διάστημα.

«Είναι θέμα ευκολίας», σχολιάζει ο Robert Neveu, πρόεδρος της Certify σημειώνοντας ότι η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να καλέσει και να πληρώσει μια κούρσα μέσω υπηρεσιών όπως η Uber είναι πολύ σημαντική και αλλάζει τις συνήθειες των πελατών της εταιρείας του. Πολλοί ταξιδιώτες που παλιότερα θα νοίκιαζαν αυτοκίνητο ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν σχεδίαζαν να μετακινηθούν πολύ, πλέον προτιμούν την Uber.

Αυτή η αλλαγή της τάσης επηρεάζει και τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Hamzah Mazari, αναλυτή της Sterne Agee. Οι μετοχές τόσο της Avis όσο και της Hertz έχουν υποχωρήσει κατά 36% φέτος. «Η Uber σίγουρα επηρεάζει την βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων», σημειώνει ο Mazari.

Υπό αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες ενοικίασης αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδα τους προσπαθώντας να ξεπεράσουν το κλασσικό μοντέλο της ενοικίασης με την ημέρα. Η Enterprise Holdings ξεκίνησε πρόγραμμα ενοικίασης με την ώρα. Η Hertz συμμετείχε στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου στην Luxe Vallet, μια εταιρεία on-demand υπηρεσιών παρκινγκ.

Από την άλλη οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που παραδοσιακά υπολόγιζαν στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων για να επιδεικνύουν τα νέα τους μοντέλα στους δυνητικά υποψήφιους πελάτες τους, επενδύουν στην «πίτα» της ιδιωτικής μετακίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider