«Κακή ώρα» για τα ελβετικά ρολόγια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κακή ώρα» για τα ελβετικά ρολόγια

Η βιομηχανία κατασκευής ελβετικών ρολογιών δεν περνάει την καλύτερη φάση της καθώς το τελευταίο τρίμηνο οι εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 εξαιτίας της πτώσης στη ζήτηση σε όλες τις βασικές της αγορές.

Οι αποστολές σημείωσαν πτώση 8,9% κατά το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της τελωνειακής υπηρεσίας στην Ελβετία. Το Μάρτιο οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 16% στα 1,5 δις. δολάρια, το χαμηλότερο για αυτό το μήνα εδώ και πέντε έτη όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία της Ελβετική Ωρολογοποιίας. H πτώση ήταν γενικευμένη σε όλες τις αγορές: 38% στο Χόνγκ-Κόνγκ, 33% στις ΗΠΑ και 14% στην Κίνα.

Όπως σημειώνει η Zuzanna Pusz, αναλύτρια στην τράπεζα Berenberg στο Λονδίνο «αυτό που ξαφνιάζει περισσότερο είναι ότι σχεδόν όλες οι σημαντικές αγορές βρίσκονται στο κόκκινο». Παράλληλα, αναφέρει ότι «αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τυχόν υπεραπόδοση σε άλλα μέρη ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να αντισταθμίσουμε με κάποιον τρόπο τις ζημιές στην Ασία».

H έκρηξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη ζήτηση ρολογιών των Rolex, Omega και Cartier άρχισε να εξασθενεί καθώς η ελβετική ωρολογοποιία αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις. Για αυτό άλλωστε και μεγάλες εταιρείες όπως η Cartier, η Vacheron Constantin και η Piaget προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού αλλά και σε ανακατανομές σε επίπεδο ανώτατων στελεχών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Parmigiani Fleurier's υπέβαλε την παραίτησή του τον προηγούμενο μήνα, μόλις πέντε μήνες αφότου είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως αντικαταστάτης του Jean-Marc Jacot.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές της εταιρείας δεν συνάδουν με όσα υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swatch, Nick Hayek, ο οποίος είπε ότι η βιομηχανία είναι υγιής.

Ακόμη, ανέφερε ότι το ελβετικό φράγκο είναι υπερτιμημένο και δημιουργεί μεγάλη ζημιά στη χώρα ενώ επεσήμανε ότι θέλει να αποφύγει τις απολύσεις εξαιτίας της ύφεσης.

Οι μετοχές της Swatch, η οποία κατασκευάζει επίσης τα ρολόγια Omega και Longines σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 2,5%. Η μετοχή της Richemont ιδιοκτήτρια της Cartier κατέγραψε πτώση 1,9% και η LVMH, στην οποία ανήκουν και τα TAG Heuer κατέγραψε ζημιές 1,1%.

«Σαφώς και τα στοιχεία αυτά δεν είναι καλά», σημείωσε ο John Guy, αναλυτής της MainFirst Bank στο Λονδίνο. « Ωστόσο δεν είχαμε και μεγάλες προσδοκίες από τις εξαγωγές του Μαρτίου. Προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα του Απριλίου θα είναι βελτιωμένα αλλά αν και αυτά παραμείνουν υποτονικά, τότε θα σημαίνει ότι οι τάσεις είναι χειρότερες από αυτές που περιμέναμε», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider