Το Brexit ρίχνει τις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit ρίχνει τις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο

Πιέσεις δέχονται οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο, υπό τη σκιά του Brexit. Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με τις εκλογές για ανάδειξη δημάρχου στο Λονδίνο τον Μάιο έχουν ως αποτέλεσμα πιο φτηνά ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα. Σε αυτό συμβάλει και η υποχώρηση της στερλίνας, όπως παρατηρεί το βρετανικό Ινστιτούτο Ορκωτών Πραγματογνωμόνων Ακινήτων (RICS).

Η ζήτηση για κατοικίες μειώθηκε δραματικά στο Λονδίνο τον Μάρτιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το RICS. Όπως εξηγεί, η ραγδαία αυτή πτώση οφείλεται στην εντεινόμενη ανησυχία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου για το Brexit, καθώς και στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στις κατοικίες που αγοράζονται ως επένδυση και τις δεύτερες κατοικίες τον Απρίλιο.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών του RICS υποχώρησε στις 42 μονάδες τον Μάρτιο, από 50 τον Φεβρουάριο, σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Οι προσδοκίες για τις πωλήσεις σε όλη τη χώρα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά το 2008.

«Μετά το άλμα που κατέγραψαν οι αγορές ακινήτων προς εκμίσθωση (buy-to-let), οι ρυθμοί στη βρετανική αγορά έχουν αρχίσει να πέφτουν και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στο Λονδίνο», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του RICS, Simon Rubinsohn. «Οι τιμές βρίσκονται σε πτωτική τροχιά σε αρκετές περιοχές του Λονδίνου, αν και σημαντική πτώση παρατηρείται σε λίγες μόνο συνοικίες. Το δημοψήφισμα για την ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προοπτική των τιμών στο Λονδίνο».

Παρότι οι τιμές των ακινήτων στον Λονδίνο αναμένεται να συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία το επόμενο διάστημα, οι εκτιμήσεις σε πιο μακροχρόνιο διάστημα είναι θετικές τόσο για τη βρετανική πρωτεύουσα, όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

«Η ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση θα εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά, με τις τιμές των κατοικιών να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 25% την επόμενη πενταετία», προσθέτει ο Rubinsohn.

Η ανάμεικτη εικόνα για τη μελλοντική πορεία των τιμών των κατοικιών επιβεβαιώνεται και από δεύτερη μελέτη, την οποία συνέταξε η στεγαστική τράπεζα Halifax. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ο δείκτης εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους τον Μάρτιο. Παρότι, όμως, οι καταναλωτές χάνουν την αισιοδοξία τους εν μέσω της αβεβαιότητας για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας, το 65% αυτών πιστεύουν ότι οι μέσες τιμές των ακινήτων θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε 12 μήνες από σήμερα.

Στην έκθεση που παρουσίασε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμά ότι αν και η έξοδος της χώρας από την ΕΕ δεν θα επηρεάσει τη συνολική αγορά ακινήτων της Βρετανίας, ειδικά το Λονδίνο είναι πιο ευάλωτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσοστού πολιτών από άλλες χώρες, κατοικιών που εκμισθώνονται και της μεγαλύτερης έκθεσης στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Δείτε εδώ τις τιμές σε κάθε συνοικία του Λονδίνου χωριστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider