Είσαι γόνος πλούσιας οικογένειας; Θα κερδίζεις περισσότερα!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είσαι γόνος πλούσιας οικογένειας; Θα κερδίζεις περισσότερα!

Θέλεις να κερδίζεις περισσότερα χρήματα; Αν είσαι άντρας και η οικογένειά σου είχε αρκετά χρήματα για να σε στείλει για σπουδές στο London School of Economics, τότε έχεις πολλές πιθανότητες.

Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας σε 260.000 απόφοιτους πανεπιστημίων στη Βρετανία τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του. Μια δεκαετία μετά την αποφοίτηση, η ψαλίδα στα ετήσια εισοδήματα μεταξύ των γόνων εύπορων γονιών και των παιδιών φτωχών οικογενειών ανερχόταν στις 8.000 λίρες για τους άντρες και στις 5.300 για τις γυναίκες για τα έτη 2012-13. Ακόμη και στους απόφοιτους με τις ίδιες σπουδές στα ίδια πανεπιστήμια, διαπιστώθηκε διαφορά 10% στις απολαβές ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.

Για να συντάξουν τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις και το τραπεζικό ιστορικό των αποφοίτων. Κατά σύμπτωση, η έρευνα δημοσιεύτηκε την ίδια εβδομάδα που αποκαλύφθηκε –μέσω των Panama Papers– η εμπλοκή του πατέρα του David Cameron σε offshore εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται ως κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας από τους γονείς του –αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα που κληροδοτούν στα παιδιά τους οι πλούσιοι γονείς. Είναι και οι κοινωνικές δεξιότητες με τις οποίες «προικίζουν» τα παιδιά τους, όπως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τον εαυτό τους, η τεχνική των συνεντεύξεων και ο συνολικός «αέρας» που αποπνέουν.

«Τα πλεονεκτήματα του να προέρχεται κανείς από πλούσια οικογένεια είναι ιδιαίτερα εμφανή στην καριέρα όταν ο απόφοιτος φτάσει τα 30», σημειώνει ο Jack Britton, ερευνητής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών στο Λονδίνο, ο οποίος έχει συμβάλει στη συγγραφή της έρευνας. «Αν και αυτή η διαπίστωση δεν αφορά απαραίτητα τα πανεπιστήμια ή τις εταιρείες, είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής που παρακολουθούν το φαινόμενο της κοινωνικής ακινησίας (social immobility)», δηλαδή τη δυσκολία των ατόμων να αλλάξουν κοινωνική τάξη.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι γονείς που κάνουν τη διαφορά –σημαντικό ρόλο παίζει και το πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει κανείς. Δεν είναι τυχαίο ότι μια δεκαετία μετά την αποφοίτηση, το 10% των αποφοίτων δύο από τα πλέον ιστορικά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, κέρδιζαν τουλάχιστον 100.000 λίρες ετησίως. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα δύο αυτά φημισμένα ιδρύματα έχουν αποκτήσει έναν υπολογίσιμο αντίπαλο: το London School of Economics (LSE) που πλέον έχει τους πιο καλοπληρωμένους αποφοίτους. Είναι το μόνο που περηφανεύεται ότι το 10% των γυναικών αποφοίτων του βγάζουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 λίρες.

Oι πιο καλοπληρωμένοι πτυχιούχοι, μετά από δέκα χρόνια σταδιοδρομίας, είναι οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών με μέσα ετήσια εισοδήματα 50.000 λιρών, με τους οικονομολόγους να έρχονται δεύτεροι με 40.000 ευρώ. Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν, σύμφωνα με την έρευνα, οι απόφοιτοι εφαρμοσμένων τεχνών, οι οποίοι βγάζουν τα ίδια ή λιγότερα από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει καν.

«Για τους περισσότερους αποφοίτους ισχύει ότι οι ανώτερες σπουδές αποφέρουν υψηλότερα εισοδήματα», αναφέρει η Anna Vignoles από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία επίσης συμμετέχει στην έρευνα. «Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ωστόσο, οι νέοι είναι πόσο σημαντική είναι η επιλογή αντικειμένου σπουδών στα μελλοντικά εισοδήματα που θα κερδίζουν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider