Samsung: Κέρδη από άλλον Galaxy...α

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Samsung: Κέρδη από άλλον Galaxy...α

Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Samsung Electronics Co. μετά την πρόωρη κυκλοφορία του Galaxy S7 που της χάρισε το προβάδισμα έναντι της μεγάλης ανταγωνίστριας Apple Inc ενώ παράλληλα τόνωσε τα κέρδη μετά από υφεσιακή πορεία των τελευταίων χρόνων της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια έξυπνων τηλεφώνων στον κόσμο σε όρους αποστολών ανέφερε πως θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη ύψους περίπου 6,6 τρισ. γουόν (5,7 δισ. δολάρια) στο πρώτο τρίμηνο του έτους το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. Τα έσοδα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυξήθηκαν κατά 4% και έφτασαν τα 49 τρισ. γουόν από 47,1 τρισ. Το ποσό των λειτουργικών κερδών μεταφράζεται σε μια αύξηση 10,4% σε σχέση με τα 5,98 τρισ. γουόν που κατέγραψε το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Μετά και τη παρουσίαση του νέου μοντέλου αλλά και του επιθετικού προγράμματος αναβάθμισης σε επιλεγμένες αγορές, οι αναλυτές είχαν ανεβάσει τις εκτιμήσεις τους για τις αποστολές του Galaxy S7 και του Galaxy S7 Edge για το πρώτο τρίμηνο.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της Samsung δείχνουν ότι η επιχείρηση smartphones, η οποία παράγει σχεδόν τις μισές από τις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας, ανακάμπτει αργά από το πλήγμα που δέχτηκε πριν από δύο χρόνια, όταν οι κινεζικές μάρκες πλημμύρισαν την αγορά και πίεσαν τα περιθώριά της μέχρι και 7%.

Το ντεμπούτο του high-end smartphone της Samsung έγινε τον Μάρτιο, περίπου ένα μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά. Οι πωλήσεις του S7 εκτιμώνται ότι έχουν χτυπήσει τα 9.000.000 κομμάτια μέσα σε ένα μήνα -τριπλάσιες από εκείνες του S6 στην αντίστοιχη χρονική περίοδο. Ομαλότερα βάδισε και η παραγωγή των καμπύλων οθονών για την έκδοση του Edge, αποφεύγοντας τα εμπόδια του περασμένου έτους και καταφέρνοντας να κρατήσει χαμηλό το κόστος.

«Ο μεγαλύτερος λόγος για την απότομη βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στις πολύ χαμηλότερες δαπάνες marketing για την επιχείρηση της κινητής τηλεφωνίας, σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ο Yoo Eui Hyung, αναλυτής της Dongbu Securities Co στη Σεούλ. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των προγενέστερων εκτιμήσεων και των τελευταίων αναθεωρημένων προβλέψεων προέρχεται εξ ολοκλήρου από το νέο κινητό. Σίγουρα βοήθησε και η πρόωρη κυκλοφορία του αλλά αμφίβολο παραμένει το αν το S7 μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει την αγορά μακροπρόθεσμα».

Τα περισσότερα από τα έσοδα της Samsung προέρχονται από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία ανταγωνίζονται εκείνα της Huawei Technologies Co. και Xiaomi Corp. Smartphone οι πωλήσεις των οποίων αναμένεται να παρουσιάσουν μονοψήφια αύξηση για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Gartner Inc. «Τα κέρδη πρώτου τριμήνου έχουν ήδη φτάσει το μέγιστο για το τρέχον έτος και μόνο προς τα κάτω μπορούν να πάνε πλέον» συμπληρώνει ο Greg Roh, αναλυτής της HMC Investment Securities στη Σεούλ.

Τα λειτουργικά κέρδη στην κινητή μονάδα αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 19 % σε 3,25 τρισ. κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το μέσο όρο των εκτιμήσεων έξι αναλυτών. Η δημοτικότητα του S7, καθώς και ένα ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει φθηνότερα μοντέλα Galaxy, όπως τα Α και J σειρές, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στα κέρδη. Βέβαια η Samsung συνεχίζει να μειώνει τον αριθμό των τηλεφώνων της γραμμής παραγωγής προσπαθώντας να περιορίσει τις δαπάνες και να επικεντρωθεί σε ανταγωνιστικές συσκευές.

Οι συνολικές παραγγελίες για τους τρεις πρώτους μήνες εκτιμώντας στα 78 εκατ. τεμάχια, αντί 82 εκατ. κομμάτια κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015, μέσα στο οποίο ήταν και η εορταστική περίοδο. «Αναμένουμε το Samsung Galaxy S7 να βγει το best-seller smartphone Android στον κόσμο του 2016», δήλωσε ο Neil Mawston, της Strategy Analytics Inc.

Τα λειτουργικά έσοδα από τα μικροτσίπ και άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης αναμένεται να μειωθούν έως και 15%, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η μονάδα αυτή υπήρξε η κινητήρια δύναμη της Samsung για τα αποτελέσματα του 2014, όπου και άρχισε να μετατοπίζει το κέντρο βάρους της προς τα τσιπ και τις οθόνες για να αντισταθμίσει τη χασούρα από τα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις. Με λειτουργικές απώλειες 160 δισ. γουόν αναμένεται να κλείσει η εταιρεία με τις οθόνες για τα high-end smartphones της Samsung και των λοιπών πελατών της ενώ με βραδύτερο ρυθμό κινείται και η μονάδα της προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής LCD οθονών η οποία επιβαρύνει την επιχείρηση.

Βέβαια με την εξαγορά της Sharp Corp από την Foxconn Technology Group της, η ομάδα της Ταϊβάν, η οποία περιλαμβάνει και τις Hon Hai Precision Industry Co., κατάφερε να εντείνει τον ανταγωνισμό σε μια αγορά όπου κυριαρχούσε μέχρι χθες η Samsung. Ώθηση αναμένεται κι από τις πωλήσεις των τηλεοράσεων με τα λειτουργικά κέρδη στο τμήμα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, η οποία περιλαμβάνει τηλεοράσεις και συσκευές, να εκτιμώνται ότι θα φτάσουν τα 385 δισ. γουόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider