Ένα μπλε διαμάντι θα «σπάσει» τα ρεκόρ των δημοπρασιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα μπλε διαμάντι θα «σπάσει» τα ρεκόρ των δημοπρασιών

Όλα τα ρεκόρ των δημοπρασιών πολύτιμων λίθων αναμένεται να σπάσει το «Oppenheimer Blue», το μεγαλύτερο διαυγές και ζωηρόχρωμο μπλε διαμάντι που έχει διατεθεί ποτέ σε δημοπρασία, το οποίο θα δημοπρατηθεί στις 18 Μαΐου στον οίκο Christie’s της Γενεύης.

Το πολύτιμο πετράδι 14,62 καρατίων, φέρει το όνομα «Oppenheimer Blue» από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, τον Philip Oppenheimer, στην οικογένεια του οποίου άνηκε η De Beers, μια εταιρεία διαμαντιών, για περισσότερα από 80 χρόνια, πριν πουλήσει το 2012 το 40% των μετοχών στην Anglo American Plc έναντι 5.1 δισ. δολαρίων.

Η «ζωηρή διαύγεια» του διαμαντιού μάλιστα είναι τέτοια που το κατατάσσει ανάμεσα στα μεγαλύτερα και καθαρότερα διαμάντια, μπλε χρώματος που υπάρχουν. Γι αυτό καιι η τιμή που αναμένεται να πιάσει ξεκινά από 38 εκατ. δολάρια και φτάνει τα 45 εκατ. δολάρια.

Η δημοπρασία του περίφημου μπλε διαμαντιού έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια αγορά κοσμημάτων καταγράφει σημαντική πτώση. Αρκεί να αναφέρουμε πως οι πωλήσεις, σύμφωνα με το Euromonitor International Ltd., σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του 4% μέσα στο 2015, με τα συνολικά κέρδη του κλάδου να μειώνται στα 36,9 δισ. δολάρια από τα 38,5 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος. Οι μεγαλοι παίκτες της αγοράς όμως, φαίνονται ακόμα ανθεκτικοί και παραμένουν σχεδόν αλώβητοι.

Παρά την πτώση βέβαια, την τελευταία δεκαετία παρακολουθούμε μια σειρά από δημοπρασίες πολίτιμων λίθων όπου τα διαμάντια καταφέρνουν να πλειοδοτηθούν για πολύ υψηλά ποσά.

Το 2008, το κοσμηματοπωλείο Graff του Λονδίνου, πλήρωσε 24,3 εκατ. δολάρια – τιμή ρεκόρ- για ένα φανταχτερό βαθύ γκρι-μπλε διαμάντι σε δημοπρασία των Christie’s. Δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο κοσμηματοπωλείο, έσπασε το προηγούμενο δικό του ρεκόρ, πληρώνοντας 45,6 εκατ. δολάρια για ένα ροζ διαμάντι 24,78 καρατίων στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη. Την περσινή χρονιά, ο δισεκατομμυριούχος του Χονγκ Κονγκ, Joseph Lau, προχώρησε σε νέο ρεκόρ, όταν πλήρωσε 48,4 εκατ. δολάρια για ένα 12,03 καρατίων, μπλε διαμάντι στη δημοπρασία του ίδιου οίκου. Την προηγούμενη μάλιστα νύχτα είχε πληρώσει άλλα 28,5 εκατ. δολαρια για ένα 16,08 καρατίων ροζ διαμάντι στην δημοπρασία του οίκου Christie’s. Τα δύο διαμάντια, τα οποία κόστισαν συνολικά 77 εκατομμύρια δολάρια, προορίζονταν για την 7χρονη κόρη του, όπως ο ίδιος ανέφερε.

Η πώληση του Oppenheimer Blue θα ακολουθήσει βέβαια ένα άλλο ρεκόρ που πιθανόν να σημειωθεί στην Νέα Υόρκη, στη δημοπρασία του οίκου τον Απρίλιο όπου θα δημοπρατηθεί το 9,54 καρατίων μπλε διαμάντι, που κάποτε άνηκε στην βρετανία μικρή σταρ, Shirley Temple.

Παρόλα αυτά, το διαμάντι Oppenheimer έχει πιθανότητες για να κατακτήσει όλα τα ρεκόρ για πολλούς λόγους. Αρχικά τα καράτια του διαμαντιού, μεγαλύτερα από του προηγούμενου πιο ακριβού διαμαντιού του κόσμου. Επιπλέον η σπανιότητά του λόγω του ιδιαίτερου χρώματός του -αρκεί να αναφέρουμε πως λιγότερο του 0,0001% των διαμαντιών είναι χρώματος μπλε σύμφωνα με τον οίκο Christie’s. Τέλος η ιστορική προέλευσή του. Οι Oppenheimer ίδρυσαν στο Λονδίνο την εταιρεία De Beers η οποία,αποτέλεσε τους βασικούς παίκτες της αγοράς διαμαντιών καταφέρνοντας να ρυθμίζει παγκοσμίως τις τιμές των πολύτιμων λίθων για περισσότερο από μισό αιώνα.

Άλλωστε όπως αναφέρει και ο Tom Moses, ο αντιπρόεδρος του Γεμολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, το χρώμα η καθαρότητα και η κοπή του εν λόγω διαμαντιού είναι πράγματι εξαιρετικά σπάνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider